Реклама / Ads
7| 13755 |08.09.2020 ИНТЕРВЮ

Експолицейски шеф: В МВР има полицаи - мутри, които работят и за частни охранителни фирми

.
Насилието на полицията по време на протеста
Тези, които биха протестиращи, работят негласно за частни охранителни фирми. Това каза пред Фрог нюз бивш полицейски началник, заемал високи управленски позиции в МВР. По негово желание не съощаваме името му. Ето какво обясни той за насилието, като разговорът го предаваме без редакторска намеса:
 

Вие дълги години сте бил на висока управленска позиция в МВР. Нека да поговорим за полицейското насилие на 2-ри септември. Имат ли право полицаите да използват метални боксове? 

Абсолютно е забранено. Всеки си ги  е  купил сам. Лошото е, че никой от ръководителите не е проверил какво носят подчинените му. Нямам думи. 

 

А откъде са си взели емблемите им с черепите?
Това няма аналог. Тях също си ги купуват на своя глава и си ги слагат. Така се правят на важни. Не ми ражда главата като гледам какви полицаи вече има. Всичко това, за което говорите, е тежко нарушение.

 

Кога може да се използва водно оръдие? 

 При безредици и по разпореждане на ръководителя на мероприятието. То не е опасно толкова, колкото вие си мислите. Облива с вода. Ако си на 20 метра, може да те събори, все пак е водна струя под налягане. 


Може ли като експерт, да кажете как се справи полицията на 2-ри вечерта?

Много  по-рано трябваше да започне операцията по обезвреждане на хората с бомбите. Още с първите бомби, трябваше да се активират колегите. Факт е, че се позволи безчинство не само към редовите полицаи. Беше допуснато да се застраши живота и на хората, които с голи ръце като жив щит застанаха пред тях. Провокаторите трябваше да се задържат още в самото начало. Случилото се след това беше работа на хаос. Всеки тръгна да си прави кой каквото иска. Казали са: “Задържайте” и те тръгват наред да задържат. Всичко по малките улички изглеждаше като вендета. Все едно: Вие протестирате, сега ние ще ви оправим. Беше грубо и глупаво. 


Мислите ли, че полицаите ще приложат същия сценарий и на 10-ти септември, за когато е предвиден голям протест?

Не. Няма да допуснат същия сценарий. 

 

Как си обяснявате факта, че ръководството на МВР определи акцията като “перфектна”?
Защото се  гледа от позицията на властта. Защитават само властимащите. Затова се опитват да изкарат, че едва ли не всички са лумпени, ултраси, криминално проявени.  По закон полицията  няма право да огласява дали едно лице е криминално. Но си го плямпат. 


Целта не е ли да омаскарят хората на протеста?

Точно така. Едва ли не, да се представи, че криминално проявени са излезли на площада да събарят добрата власт. Това е целта, да. 


Възможно ли е с побоя и арестите, МВР да е искало да уплаши и откаже хората от демонстрациите?
Това е една от целите, защото се вижда, че тук няма платени хора, а свободни граждани. 
Какви са настроенията сред самите полицаи след безчинствата на 2-ри септември?
Много колеги имат близки на протеста. Принудени са, обаче да търпят. В безизходица са. А тези, които бият, са си мутри, не са полицаи. 


Пусна се мълва, че сред биещите полицаи е имало служители на охранителни фирми. Това вярно ли е?  
Не. Работата е друга - има полицаи, които работят към тези структури. Това е негласно и не се афишира. Тези случаи не са единици. Пример е бившият министър. И в момента полицаи си работат към частни фирми и си охраняват определени хора. 


Интервю на Катя Илиева 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 14331 |08.08.2019 Георги Георгиев: Полицаи подкрепят мен и кандидатурата на Бойко Атанасов, готвим национален протест . 10| 18823 |11.09.2018 Проф. Н. Радулов: Полицаи говорят, че влиятелни хора тикат Младен Маринов нагоре . 16| 19408 |28.11.2011 Бившата маман Даниела Великова: Полицаи са съдружници в секс клубове . 22| 11220 |12.02.2010 Рашев: Полицаите притиснати от кредити и съпруги

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads