Реклама / Ads
0| 4812 |09.08.2017 НОВИНИ

Ердоган ще пази двореца си с руски ракети

.
След политическия конфликт, Анкара изпитва сега „издръжливостта“ на западните си партньори и съюзници и на военния фронт, предизвиквайки силно недоволство. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който няма доверие на Запада, купува руски зенитни ракетни комплекси С-400 и от съобръжения за лична безопасност.
 
С тях той възнамерява да осигури и защитата на президентския си дворец в турската столица Анкара, пише гръцкият в. „Катимерини“.



Отбранителният флирт на Ердоган с Москва и по-специално перспективата Анкара да се сдобие със свръхмодерната зенитна система С-400, въпреки мощното противопоставяне на САЩ и НАТО, налива „масло в огъня“ на вече обтегнатите отношения на Турция със Запада.

След политическия конфликт, Анкара изпитва сега „издръжливостта“ на западните си партньори и съюзници и на военния фронт, предизвиквайки силно недоволство.

Евентуално снабдяване на съседната държава с руската система С-400 обаче ще доведе до значителна промяна на съотношението на силите в Егейско море, отбелязва изданието. Според някои оценки С-400 ще позволи на Турция да контролира движения на самолети в значителна част от въздушното пространство на съседните ѝ държави на дълбочина до 550 км и ще ѝ даде възможност да набелязва цели на разстояние до 400 км.

Очевидно е, че разполагането на тази конкретна система, без оперативни ограничения от страна на НАТО, би осигурила на Турция значително военно предимство спрямо Гърция,

смята вестникът. Изданието цитира председателя на Комитета на началник-щабовете на САЩ генерал Джоузеф Данфорд, който припомня, че Турция все още не е закупила зенитните комплекси С-400 от Русия, но допълва, че „ако го стори, тя би могла да предизвика безпокойство“.

Анкара обаче дава да се разбере, са в ход преговори с Москва и че вече има принципно споразумение с руската страна за доставката на четири комплекса на стойност 2,5 млрд. щатски долара. Турски високопоставени представители дори твърдят, че Русия е дала съгласие както за съвместно производство на част от системата, така и за предоставяне на ноу-хау на Турция. Експерти обаче се съмняват, че руският президент Владимир Путин ще отиде на такъв ход на фона на сложните връзки с Турция, допълва в. „Катимерини“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4025 |08.08.2017 Ердоган отива в Сърбия . 0| 6018 |05.08.2017 Ердоган: Правителството ще възпита поколения, запознати с религията . 0| 4559 |24.07.2017 Ердоган изпраща 17 журналисти от вестник ”Джумхуриет” на съд . 2| 5439 |23.07.2017 Ердоган пак се скара на Германия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads