Реклама / Ads
20| 10392 |12.07.2019 ГЛАСЪТ

Етичната комисия на ГЕРБ – чистота на морала или чистка по болшевишки?

.
ЧК бдяла за морала в болшевишката партия
Разгорещяват се страстите около новата етична комисия в ГЕРБ. Въпросителните са около правомощията на комисията и нейните членове. Вече се прокрадват съмнения, че тази комисия може да се превърне в средство за преследване на „врага с партиен билет“.
 

Това коментираха за Фрог нюз депутати от управляващата партия и редови членове. Не пожелаха да бъдат цитирани имената им, за да не попаднат в „черния списък“.

 

Правят се сравнения с Централната контролно-ревизионна комисия на ЦК на БКП, която била като трибунал в годините на социализма.

 

Има ли опасност етичната комисия на ГЕРБ да се превърне в подобие на някогашните тричленки, които са решавали човешки съдби, изпращали са в затвор заради доноси, разбивали са кариери? Да, има, - смятат дръзналите да разговарят с нас. Намеренията може да са добри, но реализацията може да се опорочи. Най-вече, защото не са ясни критериите по които ще работи този нов орган.






На конгреса на партията през миналия уикенд лидерът Бойко Борисов постави задачата всеки кандидат-кмет на партията да мине през проверка. Ще се преценява какво е мнението на обществото за него, а онези, за които има сигнали за конфликт на интереси или други нарушения, ще бъдат проверени от новия орган – етична комисия. Звучи добре, но не е ясно кои са тези, които ще извършват проверките и ще дават мнение. Ами ако са част от кръгове със съмнителни ценности и цели – тях кой ще проверява?

Борисов пласира идеята, но нито формулира критерии, нито посочи кой ще определи такива критерии.

 

След него Томислав Дончев доразви тезата за нуждата от такава комисия и обяви, че вече се получавали сигнали за кметове. По една телевизия дори се появи Яне Янев, основателят на РЗС и бивш съветник на Борисов, който атакува кмета на Сандански за конфликт на интереси. Какви са другите сигнали не знаем, но е ясно, че са само до ниво кметове. Защото минстрите, партийните босове и шефове на институции са си чисти като Венера, излязла от вълните? Да, бе... Очевидно избирателността трудно се преодолява.

 

Засега идеята за етичната комисия е на ниво пропагада. Кога ще се мине към реализация не ни казват. Знамето на морала обаче е развято. Ние, казват ни, сме за нравствността, благочестието, честността и истината. Който не е, комисията ще го сапунисва.

 

Само че партийният бог – не само на ГЕРБ, - е властта. Стремежът към нея определя и оправдава всички средства.

 

Историята помни подобни комисии - как са възникнали и в какво са се превърнали впоследствие.






ЧК

Става дума за болшевишката Чрезвычайная комиссия по борьбе с контрреволюцией, саботажем и спекуляцией (Извънредна комисия по борба с контрареволюцията, саботажа и спекулацията). Идеята е на Ленин, а смисъла – да отговаря за държавната сигурност след 1917 година. Чрез тази комисия ръководството на болшевишката партия се саморазправя с врага с партиен билет.

 

Пред ЧК са поставени 3 основни задачи:
1. Да разследва и да ликвидира всички опити или действия, свързани с контрареволюция или саботаж в цяла Русия независимо откъде идват.
2. Да предава на революционния трибунал всички саботьори и контрареволюционери.
3. Да извършва предварително разследване, необходимо за приемане на превантивни мерки.

 

В САЩ измислиха Маккартизма


.

"Ловът на вещици" ударил и Холивуд...

 

Маккартизмът е политическо течение от края на 40-те и през 50-те години на ХХ век. Инициатор е републиканският сенатор Джоузеф Маккарти. Включва практика на обвиняване в подривна дейност и заговор, в някои случаи без реални или достатъчни доказателства. Нерядко обвиненията се крепят на непозволени средства разследване, понякога с участието на Федералното бюро за разследване (ФБР). По време на маккартизма хиляди американци са обвинени, че са комунисти или комунистически симпатизанти, което ги превръща в обект на агресивни разследвания и разпити от страна на правителствени или партийни комисии. Днес Маккартизма е обявен за едно от най-срамните неща в историята на страната.






Българският принос

След победата на Социалистическата революция на 9 септември 1944 г. комунистическата парти решава да се бори с „недъзите на някои свои членове“, които се „отклоняват от правия курс“. Създава се Централна контролно-ревизионна комисия на ЦК на БКП. Постепенно комисията получава почти неограничени правомощия и се превръща по същество във вътрешно-партийна прокуртурата. Комисията не само обвинява в грехове, но репресира членове на партията, които са нарушили „етичните и партийни норми“. След години някои от тях са реабилитирани от същата комисия. ЦКРК е възлагала разследвания, извършвани от структури на Държавна сигурност.

 

Етичната комисия на ГЕРБ може и да не копира въпросните модели, но има реална опасност да залитне по тях. Защото няма гаранция, че нейните членове, ще се опазят от влиянието на силни фигури и кръгове в партията и властта. Борисов често решава дадени казуси еднолично, едва ли това ще се промени занапред.

 

Комисията може да е полезна, но може да стане и инструмент за репресия, чистка или „изпиране“ на определени хора. Въпрос на… не знаем на какво. Критерии няма. Нито гаранции за безпристрастност.

 

Д-р Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 22400 |19.06.2019 Тежко и горко на народ, който играе на сватбата на ГЕРБ с ДПС… . 40| 21313 |03.06.2019 Затворете ”онова нещо” от ГЕРБ в оловен ковчег! . 54| 26562 |25.03.2019 Цветанов напуска парламента, ще отвори ли война на опонентите си в ГЕРБ . 11| 11493 |16.08.2018 Пробойните Цачева и Даскалова в лодката на ГЕРБ могат да я потопят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads