Реклама / Ads
0| 21161 |04.08.2022 АКТУАЛНО

Евксиноград - черноморската перла на каймака на властта - от Батемберг и Фердинанд, през бай Тошо до Борисов и Радев

.
Евксиноград
Лято е. Знаете ли кой блестящ курорт се е наричал Сандрово на морето! Въпросът не е за милион. Това е легендарният Евксиноград. Кръстили са го така първоначално на Александъэър Батемберг, който го е създал и когото галено наричали Сандро. Преименуван е на Евксиноград от царицата на Фердинанд. При бай Тошо се строят нови хотели и постройки. Бойко Борисов често го посещава през лятото. И президентът Радев не пропуска властовата екстра.
 

Евксиноград. Този дворец по пищност и изтънченост не отстъпва на турския Долмабахче и на други големи европейски дворци. След Освобождението княз Александър I Батенберг пристига във Варна и през 1880 г. избира морската столица за мястото, където да построи лятната резиденция. През това време князът пребивава в близкия манастир „Св. Димитър“ и работи върху споразумението за придобиване на земя, върху която да бъде изграден дворецът. По време на тези преговори държавният глава става свидетел на враждите между гръцкото и българското съсловие в областта.


.

През 1882 г. първият владетел на Третата българска държава взема решение манастирът „Св. Димитър“ да бъде отстъпен за построяването на палата, а князът, от своя страна, предоставя дарение от 50 000 франка на гръцката община, в чиято собственост до този момент се намира манастирът. След закупуването на още земя в околността започва изграждането на новата княжеска лятна резиденция, известна под името Сандрово. Това название идва от галеното име Сандро, с което е бил известен князът. По-късно през 1893 г. палатът е прекръстен от княгина Мария-Луиза на Евксиноград.


.

.

Изграждането на парка в резиденцията, който заема по-голямата част от днешната й площ, започва през 1888 г. Проектите по него са извършени с активното участие на специалисти от Франция и Чехия. Материали за изграждането му пък са внесени от Марсилия, Цариград, Унгария и Италия. Растителните видове в парка наброяват над 300, като между тях има ела, кедър, кипарис, либоцедрус, роза, рододендрон, азалия, червен дъб, атлантически кедър и секвоя. Заради това разнообразие от растения не е изненадващо, че през 1921 г. паркът е обявен за ботаническа градина. След това той претърпява няколко разширения и подобрения, а през 1992 г. е обявен за паметник на градинското парково изкуство.


Идва ред и на Фердинанд за обогати двореца. Князът, познавач на добрите вина, прави едни от най-добрите винарски изби на Балканите. Чрез внимателен контрол от страна на княза и лозарите, отговорни за процеса на производството, избата на Евксиноград се превръща във втора по важност за страната и спечелва множество награди.

 

Неотменна част от имението "Евксиноград" е прочутата дворцова винарница , създадена е в далечната 1891 година. По заръка на княз Фердинанд тази изба става основа за изграждането на дворцовата винарница. Проектът е на немския архитект Леерс. Сградата представлява кокетна къща във възрожденски стил и включва подземна част на две нива, приемно крило, лаборатория, цех за бутилиране, административна част и дегустационна зала. Вече 120 години тук се произвеждат основно бели вина. Логичен е въпросът защо само бели, а още по-логичен е отговорът - климатът в района около Варна е подходящ най-вече за бели винени сортове.


Класическата резиденция на морето е основната и за държавните ръководители по времето на соца. Слънчевото бунгало е мястото, където поколения мастити политици обичат да летуват на самия неголям плаж. Там разпускал и Тодор Живков.


Бай Тошо не обичал да плува в морето и да се пече на плажа. Той плувал по няколко дължини в басейна, а после хапвал свежи плодове.


.
В Слънчевото бунгало той провеждал и своите срещи, далеч от погледи и на съпартийци, и на охранители дори. Тук той е вдигал наздравици с Леонид Брежнев, Ерих Хонекер, Янош Кадар, Николалае Чаушеску и др.


„Слънчевото бунгало“ е строено е през 70-те години на миналия век по личните указания на дъщерята на Живков – Людмила, която също обичала да отмаря там.


Името му идва от близостта с уникалния Слънчев часовник, дарен от кралица Виктория на цар Фердинанд. Вилата е кацнала на малък плаж в най-северния край на парка на резиденцията. На първия етаж има просторен хол и две големи спални, а на мансардния – още две. Барбекю, оборудвана кухня, веранда с морски изглед, басейн и асансьор допълват екстрите на къщата на властта.


По-втора ръка властници отсядат в „Тунела”, където има стар и приятен ресторант с чудесна тераса и ретро интериор.

 

Царският дворец, преобразен от Фердинанд I в провансалски стил, има повече церемониална функция, където Тодор Живков обича да приема високи чужди гости.


Бившият скорошен премиер също е чест гост н Енксиноград. По време на народния гняв преди две години той се крие там. А през по-добрите времена посреща  своите гости. Той е домакин  на израелския си колега Бенямин Нетаняху. Бойко Борисов посрещна тук и прдеседателя на Европейския съвет Доналд Туск, където двамата гледат квалификационен мач за УЕФА ЕВРО 2016 Полша-Шотландия. В резиденцията посреща Алексис Ципрас и Александър Вучич.


.

През март 2018 г. лидерите на ЕС приеха турския президент Реджеп Таип Ердоган в резиденция „Евксиноград“. ЕС беше представляван от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателя на България Бойко Борисов.


Голямата световна слава на резиденцията дойде с посещението на френския президент Еманюел Макрон, който остана доволен от гостуването, а някои от придружаващите го го оприличиха на градините на богаташките вили по Лазурния бряг между Ница и Кан.Той бе посрещнат с тържествена церемония и почетна рота на Военноморските сили в двореца "Евксиноград" край Варна.


.

Като кралица си почива първата дама Десислава Радева в лятната резиденция на властта – двореца в Евксиноград. Втората съпруга на президента Румен Радев се е настанявала в най-красивото Слънчево бунгало, което по принцип е запазено за шефовете на парламента и премиерите, писаха медиите преди години.


Румен Радев отсяда в двореца, когато участва в тържествата по случай 139 създаването на Военноморските сили.


Лятната резиденция на властта „Евксиноград“ откри сезона 2022 година и пусна ценоразпис за лято 2022.  Вилите се наемат като топъл хляб от политическия елит още преди обикновените граждани да са разбрали че също мога да ги резервират, ей така, просто за демокрация.

 

Така е било. А тази година цените на нощувките в разиденнцията скачат главоломно заради финансовата криза и пълзящата инфлация. Най-евтината оферта е 180 лв. на вечер, като гостите могат да се разположат в двойна лукс стая хотел „Манастира“, част от резиденцията. После се нареждат малките апартаменти в дом „Тунела“, които струват 200 лв. на нощ. Големите стаи със санитарен възел съответно са по 270, а тези с две бани по 320 лв. на вечер. За цяла самостоятелна вила желаещите трябва да отделят минимум 400 лв. Също толкова за нощувка се отдава вила „Кедър“ и „Кипарис“са 600 лв.


Най-скъпо обаче е прословутото Слънчево бунгало, което миналата година струваше седем стотарки на вечер, а това лято се отдава срещу 800 лв. То обаче е запазено за каймака на властта и не се предлага за обикновените граждани.

 

Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6322 |02.08.2022 България подписа ключово споразумение свързано с Плана за възстановяване . 0| 21473 |27.07.2022 Колекция от класически руски фалшификати за войната - Зеленски е наркоман, свастика на козунаците... . 0| 15573 |27.07.2022 Рецепта за руска пропаганда у нас: Квазиексперти, фейк институти и журналисти - антени . 0| 6843 |26.07.2022 Столична община обезобразява Театър „София“ /снимки/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads