Сряда, 13 Декември 2017, 12:54
Frognews
3| 4274 |20.09.2017

ФРОГОКО: С „присвояването” на „Авионамс” Караниколов стана некоректен длъжник на КТБ

.
Емил Караниколов Източник: БГНЕС
На днешната пресконференция посветена на опитите за национализация на заводите „Дунарит“ и ЕМКО, както и във връзка с други анонсирани проблеми на ВПК Караниколов ясно показва, че няма отстъпление от позицията целият комплекс да мине под негов контрол, респ. под контрола на Пеевски.

Наред с познатите вече лъжи колко добре работи национализирания преди няколко месеца „Авионамс“ (което е плод на завареното положение, а не на някакви способности на държавата да управлява предприятие) и познатия рефрен колко нередности се случват в „Дунарит“ и ЕМКО дали случайно или не Караниколов се изпусна за още нещо.

 

„Миналата седмица синдиците на КТБ обявиха на публична продан активи и вземания от задължените към банката страни. Това са „Хедж инвестмънт България“ АД и „Авионамс“. На изнесената публична продан заявихме интерес за участие, тъй като част от тези вземания в размер на 42 млн. евро бяха и на „Авионамс“ и ако някой ги беше придобил можеше да тръгне на изпълнение към „Авионамс“. Във връзка с това Държавната консолидирана компания заяви интерес да участва. На самия търг обаче не се яви никой.“

 

От това изказване се установяват два много важни факта. Първият, че „Авионамс“ АД е длъжник по вземане от 42 млн. евро. Предвид че предприятието е национализирано и собственик е държавата, тя се явява в качеството си на кредитор, но не желае да заплати дълга, а търси начини и възможности да го погаси чрез някакви схеми, които ще доведат до ощетяване на масата на несъстоятелността. Т.е. държавата, в частност Караниколов като Принципал се явяват некоректен длъжник и търсят механизми да ощетят кредиторите на банката, отбелязват от НПО „Ние, гражданите”.

 

Това между другото не е изолирано явление. От списъка на некоректните длъжници личат имената и на други държавни фирми, които отказват и не погасяват задълженията си – т.е. ощетяват масата на несъстоятелността и кредиторите (предимно вложители) на банката.

 

От друга страна са налице съвсем обосновани съмнения във връзка с многократно цедираното вземане между множество фирми, свързани с Пеевски откупено и препроданено от КТБ на ДКК. Видно от публикувания в Търговския регистър договор между КТБ АД и фирмата „Липи“ ЕООД (последната по веригата фирма на Пеевски) е, че КТБ АД е поела задължение да изплати на „Липи“ ЕООД цена в активи на банката, които са предлагани вече веднъж на търг. Предвид че в разграбването на активите на КТБ АД няма случайни неща, е налице напълно обосновано предположение, че именно тези активи, за които Караниколов е заявил намерение да придобие, но не е участвал в търга, ще бъдат прехвърлени на фирмата на Пеевски като плащане по сключения преди това договор със синдиците.

 

И всичко това става пред очите на всички с мълчаливото, а често и активно спомоществователство на премиера Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Внасят вота на недоверие на 17 януари 0| 0 |13.12.2017 . Само във Фрог: Властта запуши устата на ченгетата, раздава на калпак по 500 лв. за Коледа 0| 308 |13.12.2017 . АБСУРД! Издирват Цветан Василев по арестите и затворите, а не на посочения от него адрес в Сърбия 2| 541 |13.12.2017 . БОЕЦ пред Фрог: Обществен съвет да решава казуси като този с Ваня Рибчева 0| 280 |13.12.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах