Реклама / Ads
16| 10048 |28.01.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Фрогоко: Теменужка Петкова излъга от САЩ за азербайджанския газ

.
Теменужка Петкова Източник: БГНЕС
В САЩ министър Петкова каза, че до края на тази година ще бъде диверсифицирано 50% от потреблението на природен газ в България. Тя посочи, че от цялото потребление на природен газ в страната - 3 млрд. куб. метра, половината количество в размер на 1.5 млрд. куб. метра газ, ще бъдат диверсифицирани чрез доставките на количества синьо гориво от Азербайджан и доставките на втечнен природен газ
 

Излъга ли министър Петкова?

 

''Това е важна стъпка за утвърждаването на прозрачен, ликвиден и надежден пазар на природен газ не само в България, но и в региона'', каза още Петкова.

 

Явно по темата за газовите доставки има много силен американски натиск върху България щом г-жа Петкова се е решила да играе ва банк и да лъже толкова нагло. Азербайджанският газ ще стигне до България по интерконектора Комотини-Стара Загора, който по договор със строителя трябва да бъде завършен през април 2021 г.



Няма никакви индикации, че този газопровод ще бъде готов преди края на 2020 г., дори напротив - работата върви бавно и има притеснения, че крайния срок може да не бъде спазен. Освен това в договора на Булгартаз с Газпром има клауза "вземай или плащай", т.е. българската компания не може безнаказано да се откаже от половината от договорения руски газ. Така че не е възможно в края на 2020 г. половината от потребявания в България газ да бъде неруски, коментира експертът Пламен Димитров.

 

Припомняме, че обещанието на енергийния ни министър пред американците за разнообразяването на доставките на природен газ идва след критиките на САЩ срещу България заради т.нар. "Балкански поток". Само преди две седмици зам.-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл коментира, че САЩ са против втората линия на "Турски поток" през страната ни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6443 |06.12.2019 И Теменужка Петкова опроверга Путин: Няма забавяне по ”Турски поток” . 15| 6649 |20.09.2019 Министър Теменужка Петкова защитавала националните ни интереси с ”Турски поток” и АЕЦ ”Белене” . 12| 9178 |07.08.2019 Фрогоко: Спекулациите на АЕЦ Козлодуй” или когато само двама от 7 милиона виждат . 2| 5206 |13.07.2019 Бизнесът иска спешни реформи в енергийния сектор, излезе с остро писмо към Теменужка Петкова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads