Реклама / Ads
7| 8443 |15.07.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Гарабед Минасян: Данъчната ни система е зомби система, но финансовото министерство нехае

.
Проф. Гарабед Минасян Източник: БГНЕС
„Министерството на финансите не желае да си разваля комфорта, затова не повдига темата за данъчната система. Това, което КНСБ предлага, е форма на търсене на начин да провокира МФ да мисли по тези въпроси, а не да бяга от отговорност“.
 

Това каза пред БНР проф. Гарабед Минасян по повод предложените от КНСБ мерки за промени в данъчната система.

 

„Данъчната система у нас е безнадеждно остаряла, архаична. Тя е една зомби система. Лошото е, че финансовото министерство и правителството избягват да дискутират проблема за евентуалната ѝ промяна. МФ проявява форма на инат и на нежелание за дискутиране на въпроса“, категоричен е професорът.

 

Според него това не е проблем на коалицията, защото това, което се подсказва от страна на ГЕРБ, обикновено се приема от коалиционните партньори.

 

Проф. Минасян направи сравнение: „Средно в Европейския съюз постъпленията от преки данъци са сравними по обем с постъпленията от косвени данъци. При нас постъпленията от косвени данъци превишават два и половина пъти постъпленията от преките данъци. А постъпленията от косвените данъци са регресивен данък. Те се плащат от преобладаващата част, преди всичко от хората в долната част на подоходната скала. Това, което КНСБ предлага, е някаква форма на въвеждане на отделни мерки, които облекчават това преразпределение на богатството. Тези мерки са палиативни. Трябва да се говори изобщо за промяна на данъчната система у нас“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 10478 |08.07.2019 Само във Фрог: Две лобита воюват в КПКОНПИ - на Пацо Терасо и Тони Балкони . 26| 19855 |08.07.2019 Илиян Василев: Биография на Кошлуков в сайта на БНТ е повод да го разследват . 15| 9359 |07.07.2019 Поетът Георги Борисов: Народът ни е развален, макар да е преживял много

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads