Реклама / Ads
0| 6334 |17.06.2019 АРТ ДЖУНГЛА

Столична галерия сезира прокуратурата заради фалшиви картини

.
Рисунката в галерия ”Структура”, претендираща за творба на Сирак Скитник и оригиналът на Малика Фавър
Част от картините в изложба, която представя непознати творби на големи български художници, се оказаха фалшификати и копия. Собственикът на колекцията Николай Неделчев и екипът на галерията обявиха, че са жертва на измама и ще сезират прокуратурата.
 

Непознатото творчество с подписа на Сирак Скитник се оказа копие на корица на британско издание. Сред стоте картини в изложбата в галерия „Структура“ бяха открити и други със съмнителен произход. В писмо до медиите екипът на галерията и колекционерът Николай Неделчев се извиниха на неволно подведените, съобщава БНТ.

 

От галерията допълват колко е важно да се "отвори дебат за пазара на фалшификати и фалшиви сертификати в България". По думите им съществуването на такъв пазар е обществена тайна. "Заобикалянето на този въпрос ни превръща в мълчаливи съучастници в престъпен сговор, а нашето желание е тези изключително вредни и опасни явления, уронващи авторитета на заниманията с изкуство, да бъдат изобличени. Ще бъдем удовлетворени, ако неприятният инцидент изиграе ролята на повратна точка в пресичането на дългогодишни престъпни практики от този вид.", пишат още от галерията.


.
Вляво: "Похот" на Мирчо Качулев според каталога на галерия "Структура". Вдясно: "Прегръдката", 1949 г. на Йозеф Кунстман.


.
Вляво - "работата" на Мирчо Качулев "Любов" според каталога на галерия "Структура". Вдясно - Close Noir на Киб.


.

Вляво – българският вариант, приписан на Харалампи Тачев (1875-1944).

Вдясно – дизайнерска рисунка на австрийския художник Коломан Мозер (1868 -1918), туш върху хартия, Виена.

 


.

Вляво - рисунка уж на Гео Милев от изложбата в галерия „Структура”.

Вдясно - „Тацьорка с вдигната пола“ на Ернст Лудвиг Кирхнер.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5456 |16.06.2019 Открихме още копия на чужди картини в галерия „Структура“ . 0| 6448 |28.05.2019 Започна преместването на стени с творба на Банкси в галерия в Уелс . 1| 5826 |27.12.2018 Непозната картина на Майстора се появи в галерията в Кюстендил . 0| 5214 |15.02.2018 Дарението от 2 млн. лв. на Галерията ще се използва за откупуване на картини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads