Реклама / Ads
18| 6161 |12.04.2021 НОВИНИ

ГЕРБ пак плашат: Правителство без първия свършва зле и води до криза

.
Томислав Дончев
Безброй заплахи заваляха от устите на говорителите на днешния брифинг, на който ГЕРБ прави равносметка на изборите. Правителство без първия свършвало зле, заобикалянето на ГЕРБ при съставяне на правителство могло да доведе страната до криза, а партията се считала за победител.
 

Събитието се състоя в кичозно облепената с множество плакати на кандидатите за депутати зала за пресконференции на ГЕРБ без присъствието на премиера Бойко Борисов, след като преди дни той сам се отказа от мястото си в новия парламент.

 

Припомняме, че вчера той обяви партията си за отличник на изборите. Докато проверяваше ремонта на Околовръстния път на Пловдив той коментира, че хората харесвали направеното, щом на изборите са гласували най-много за ГЕРБ.

 

„Няма досега друга партия да е излизала от пълен мандат и пак да е спечелила избори. Просто омразата към нас е, че ги побеждаваме. Най ще са щастливи ако не се явим на избори. Тогава вече ще са най-щастливи. Но ще го направим както трябва“, заяви Бойко Борисов.

 

„Този брифинг първоначално трябваше да се води от г-н Борисов, но той провежда серия от разговори с наши международни партньори“, с тези думи започна вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. От устата му се чу заплашителното:

 

„Обичайно опитите да бъде заобиколен първият и да бъде сглобена конструкция от всички останали, завършват зле. Властта тежи много и ако имаш крехки рамене, може да ти счупи гръбнака.“

 

Заобикалянето на ГЕРБ при съставяне на правителство могло да доведе страната до криза. Сега международните ни партньори се интересували дали България ще има стабилно правителство, или ще има някаква неясна амалгама от идеологически несъвместими политически партии, които не е много ясно какво ще правят, се чу още на брифинга. Ама нали по-важен е гласът на българския народът, драги, защо се интересувате повече от това, което мислят другите? И отново се започна с г-н Манфред Вебер и други подобни имена. Все такива, които изобщо не топлят българина.

 

По думите на Дончев сега сме били в режим на лингвистични политически иновации.

 

„От това, което чух последната седмица, разбрах, че всички са спечелили изборите – шестият, петият, третият. Единият бил морален победител, другият – излиза напред с историческата заслуга, че бил демонтирал и измел няколко. Коментира се края на епохи, началото на други. Аз знам, че победителят е този, който е първи. И без да отнемам правото на всички останали да бъдат победители – победителят е един. Най-важното е, че това е победа въпреки всичко. Въпреки горещото политическо лято на миналата година, въпреки естественият ефект на изхабяване от престоя във властта, въпреки пандемията, въпреки социално-икономическата криза, въпреки опитите да бъде омаскарен изборният процес, въпреки агитацията в изборния ден. Въпреки тоталната консолидация на няколко политически сили, които не разбрах за какво се борят при участието си в тези избори, а споделяха само и единствено целта „да изметат и да махнат някого“. За мен свърши времето на големите приказки, на надвикването. Дойде времето да се вземат решения. Не ме карайте да бъда ментор или да влизам в ролята на учител, за да обясня на другите какво трябва да правят“, примоли се Дончев.

 

Стана ясно, че въпреки всичко, ГЕРБ все пак ще опитат да съставят правителство. Имали достатъчно експерти, а съставът на кабинета ще бъде оповестен скоро.

 

„Колкото до решенията, които трябва да вземаме, с цялата отговорност, ние сме ги взели. Ще следваме процедурата, както е разписана по Конституция. Като първа политическа сила ние сме длъжни в името на доверието на тези 840 000 български граждани да предложим правителство, въпреки малките шансове то да бъде подкрепено. Ще предложим правителство не като политически знак, а такова, което от ден първи би могло да работи, да решава проблемите, и да гони амбициозни цели, които сме си поставили“, заяви вицепремиерът и добави лаконично: „Промени ще има. В предложението за кабинет ще има и промяна и приемственост“.

 

Според него българските граждани дали много сложна задача на политиците.

 

„Притеснява ме, че сведохме политиката до песни, танци, надвикване. От моят опит политиката трябва да бъде тежки решения“, повтори той мантрата на управляващите и не пропусна, разбира се, дежурните благодарности:

 

„Днес искам да започна с благодарност към всички български граждани, които, въпреки опитите да бъдат отвратени от изборния процес, отидоха да гласуват. Въпреки всички коментари, българската демокрация е жива. За нас това е дълг и отговорност. Искам да благодаря на всички изборни администрации. Въпреки трудностите и опитите да бъдете уверени предварително, че изборите ще бъдат провалени, те протекоха нормално.“

 

„ГЕРБ печели 14-ти избор от учредяването си като партия и 5-ти поредни парламентарни избори“, отсече на свой ред Цветомир Паунов и заизрежда победите на партията по райони.

 

На брифинга беше и здравният министър Костадин Ангелов, този път явно опитвайки се да влезе в ролята си на истински политик.

 

„Цялата кампания мълчах. Слушах всички онези лъжи, обещания и критики, свързани с подготовката на изборния ден. В крайна сметка проведохме едни избори по време на пандемия с перфектна организация“, направи оценка той.

 

Здравният министър изтъкна като принос на управлението как „благодарение на контактите и авторитетата“ на Бойко Борисов сме получили още ваксини. Припомняме обаче, че преди това стана ясно, че първоначално не сме поръчали полагащото ни се по квота количество.

 

„Справихме се и с втората вълна, и с първата“, изброи още Ангелов, след като каза, че процентите с третата вълна спадали. Според него, непосредственото бъдеще е България да се справи с пандемията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 47967 |12.04.2021 Октай пред Фрог: Слави Трифонов да продължи да не вярва в ”добрите намерения” на ГЕРБ, БСП и ДПС . 4| 3748 |12.04.2021 Герберизация в българските земи или как се става член на ПП ГЕРБ? . 8| 3230 |12.04.2021 Владислав Панев: Възможно е “Демократична България“ да подкрепи правителство на партията на Слави Трифонов . 38| 4027 |11.04.2021 Тома Биков: Анти-ГЕРБ е печеливша, но псевдо идеология

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads