Реклама / Ads
11| 7548 |18.05.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Глобата на “Хиполенд” падна в съда. Решението на КЗК било нелогично

.
Източник: БГНЕС
Нелогично заседавала по казуса с “Хиполенд” Комисията за защита на конкуренцията. С този мотив магистратите от софийския Административен съд отмениха наложената на магазина за играчки глоба през лятото на миналата година.
 

Решението на КЗК дойде заедно с безпрецедентна институционална проверка, която дойде в разгара на летните протести. Собственикът на “Хиполенд” застана на страната на демонстриращите срещу управлението на Бойко Борисов и олигархията. Проверката се случи на следващия, а случилото се бе прието като използване на институциите за бухалки срещу бизнесмени. 

 

Протестиращите граждани застанаха още тогава на страната на фирмата.

 

Наложената на “Хиполенд” глоба е в размер на близо 125 хил. лева.

 

От съдебния акт става ясно, че производството срещу "Хиполенд" стартира по сигнал на гражданин от 14 април м.г., че компанията прави промоционална кампания за продукти, без да уточни, че количествата им са ограничени. КЗК прави извод, че наистина посланията на дружеството за промоцията са заблуждаваща реклама, тъй като в голяма част от каналите за комуникация - Facebook, Instagram, Gооglе, онлайн магазина и съобщенията по имейл до клиентите нямало указание, че количествата на промотираните продукти са ограничени. И макар и в сайта на компанията да пишело, че "Хиполенд" не гарантира изрично наличността на стоката към момента на приключване на поръчката", там пишело също, че стоките можело да се купят и от физическите магазини. Според КЗК това послание се възприемало от потребителя в буквален смисъл, като оставяло впечатлението, че ако покупката не може да се осъществи в онлайн магазина, то продуктът можело да бъде купен във всеки физически магазин през целия период на промоцията. Според комисията хората щели да ходят до магазините да търсят исканите продукти, и като не ги намерят, щели да си купят други, пишат от в. “Сега”. 

 

Според магистратите обаче комисията разсъждавала нелогично, а законът е бил приложен неправилно. Доказателствата не са били преценени. 

 

За да се приеме, че една реклама е заблуждаваща, едновременно трябва да са изпълнени три предпоставки - да има реклама, посланието й да е подвеждащо, да повлияе на икономическо поведение на субектите, като по този начин да нанася, или да е способно да нанесе вреди на конкурент.

 

Според съда рекламното послание на "Хиполенд" не покрива характеристиките на заблуждаваща реклама. 

 

Решението на съда не е окончателно и може да бъде атакувано пред ВАС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6281 |16.10.2020 Виктор Станчев, главен оперативен директор и член на УС на ЧЕЗ Разпределение България: Работим интензивно по мрежата в цяла Западна България . 1| 6080 |15.06.2020 Приходите от хазарта в Малта за 2020 г. се очаква да спаднат с 12% поради COVID-19 . 0| 5044 |08.05.2020 Планирани присъединявания в Западна България за периода 11-15.05.2020 . 14| 6803 |09.03.2020 Ще паднат ли цените на гopивaтa пo poднитe бeнзинocтaнции?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads