Реклама / Ads
7| 14531 |21.09.2017 АКТУАЛНО

Фрогоко: Хаос в МО! Ще вземат ли този месец заплати военните?

.
Правителството на Бойко Борисов за пореден път демонстрира, че не го е грижа за армията и бяга от отговорност, като делегира правомощия на министъра на отбраната, които са така желани и прокламирани от него, но същевременно той и екипът му от калинки не са подготвени за тях.
 
Министър Каракачанов показва, че да говориш и да свършиш работа са две коренно различни неща и обикновено слага „каруцата пред коня”. Той дълго рекламира по телевизията, че сам ще определя заплатите на военните и то вече е факт.

В бр.74/12.09.2017 г. на ДВ беше обнародвана отмяна на ПМС №184/17.07.2015 г. с последна промяна от 01.01.2016 г. за заплатите на военнослужещите и на цивилни служители по закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, само дето министерството на отбраната /МО/ се оказа неподготвено и екипът на министъра тепърва сформира работна група да измисли новите ставки на заплатите на военнослужещите и цивилните служители, за да подготви акт на министъра.

В този момент излиза въпросът, докато издаде съответния акт министърът, хората какви заплати ще получават и на какво основание?! Да, те имат договори с определено трудово възнаграждение, което е договорено между страните на база на това ПМС, което определя минималния и максималния праг, но то вече не съществува. В същото време трудово възнаграждение може да се промени едностранно от страна на работодателя, само ако е в полза на служителя /чл.118, ал. 3 от кодекса на труда за цивилни служители/, а в закона за отбраната и въоръжените сили на Република България  е регламентирано следното:

§ 86. (1) в едномесечен срок от влизането в сила на този закон индивидуалната основна месечна заплата на служителя се определя така, че същата, намалена с дължимия данък и задължителните осигурителни вноски за сметка на осигуреното лице, ако са били дължими, да не е по-ниска от получаваната до този момент брутна месечна заплата, намалена с дължимите задължителни осигурителни вноски за сметка на осигуреното лице, ако са били дължими, и дължимия данък.

Досега не е имало случай, в който да се отмени изцяло ПМС. Обикновено това е ставало, когато се цели повишаване, т.е . заплатите не могат да бъдат намалени, а министърът не е отдал свой акт, с който ги регламентира, защото той тепърва се пише!

Възниква и друг въпрос, след това неадекватно поведение и цирк на правителството и военния министър значи ли, че ще вдигне заплатите на цивилни и военнослужещи, защото не може да ги намали и да вземе от цивилните, за да даде на военните? Ако ги остави същите, то този акт ще придобие шизофреничност и ако да, защо не го направи с корекция на ПМС-то, както досега се случваше.

До вчера слушахме от министър Каракачанов, че няма пари за повишаване на заплатите за да мотивира младите хора да кандидатстват за работа в армията. Нима и откъде намери пари? Или иска да си направи ПР, че той го е направил, като натрие носа на премиера Борисов, че не се справил с този проблем, а той е успял.

​По време на служебния кабинет от ГЕРБ вдигаха вой до небето, как служебният министър незаконно и без финансово обезпечение, е вдигнал парите за порцион на военните. Откъде сега Каракачанов ще вземе пари за по високи заплати като бюджетът за тази година е същия, парите са същите и правителството не го е „еня” за армията и не е отпуснало 1 лв. повече???

Големият въпрос е: законни ли са и на какво основание ще вземат заплати през този месец военнослужещите и цивилните в армията? Отговорът май води до медицинска диагноза, вместо до разумно обяснение.

Калин Пернишки
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5500 |23.02.2017 Р. Гълъбинов за Фрог: За санирането се вземат заеми, затова го спряха . 14| 9586 |31.05.2016 Проф. Вучева: Родените след 1959 г. вземат с 28% по-ниска пенсия . 54| 8521 |16.10.2014 Е. Сугарев: Реформаторите да се вземат в ръце, сметката им е крива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads