Реклама / Ads
80| 8624 |26.01.2021 АКТУАЛНО

Илиян Василев: Путин издава слабост. Те просто се мъчат да спечелят време

.
Илиан Василев
С Фонда за борба с корупцията Алексей Навални е напипал слабото място на режима и една много чувствителна струна в душата на руснака – че през цялото време го грабят и репресират. Напипа слабата струна в политиката на Путин - че е всемогъщ и може да прави всичко.
 

Това заяви пред Българското национално радио Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия (2000-2006 г.), дипломат и енергиен експерт.


Коментарът му идва дни след разразилия се скандал с двореца в Геленджик, който се приписа на Путин от Фонда за борба с корупцията. Кремъл отрече имотът да има нещо общо с руския президент или негови близки. Днес Москва посочи, че собственици са предприемачи, но отказа да оповести техните имена. 


“Не мисля, че това е последната реакция на Путин, защото той и неговите хора не са чак толкова наивни да смятат, че с подобни обяснения могат да обяснят съществуването на един ничий свръхзамък за милиард и половина долара. Няма как да стане. Вероятно в някакъв етап ще прибегнат до класиката – това е на държавата, което обаче е рисковано, тъй като ако стане на държавата, цялата тази корупционна история ще завърши зле, извън плана”, смята Василев.


Според Василев демонстрираното от руския президент Владимир Путин отношение по темата с двореца от филма на руския опозиционен лидер и екипа му е “част от неговата история на отношение към Навални“:


“Той не го забелязваше, не му споменаваше името, подценяваше го. Но се видя, че Навални много добре използва дигитални технологии. Неговият разказ, наративът е много завладяващ. И въпреки, че централните медии контролират всичко и никой от опозицията не може да стъпи до тях, той фактически бламира цялата медийна машина, като организира паралелно телевизии и електронни канали през YouTube, които заместваха всичко онова, което централните медии правят”.


Според дипломата Кремъл се опитва да спечели време, в рамките на което да намали остротата на напрежението. Василев допълни: 


“Освен всичко той напипа и слабата струна в политиката на Путин – че е всемогъщ и може да прави всичко. Ако си спомняте си как се справи със смъртта на Политковска, на Немцов. Той просто играеше за време, след време реакциите затихнаха и сега вероятно на това разчита. В Русия просто вярват на този филм, каквото и да говори Путин, каквито и опорки да праща”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 8120 |13.01.2021 Цветан Василев: След погрома на КТБ отношенията Борисов-Пеевски станаха ”союз нерушимый” . 46| 17193 |16.12.2020 Икономистът Асен Василев: Ако създадем електронно правителство, ще произведем 900 000 безработни чиновници . 8| 11670 |10.11.2020 Илиян Василев: Доц. Мангъров ще продължи да говори, но от ”първа линия” . 26| 13239 |30.10.2020 Илиян Василев: Митко Каратиста и ”Делта Гард” тръгнали да ме съдят за уронване на престижа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads