Реклама / Ads
11| 4774 |07.12.2022 ПОЛИТИКА

СДС на 33 години! Днес обаче е само брошка на ревера на ГЕРБ

.
Митингът на ”Орлов мост” през 1990г.
Днес се навършват 33 г. от създаването на партията Съюз на демократичните сили. Обединението ѝ е факт на 7-ми декември 1989 г. СДС е коалиция от група неправителствени организации и възстановени стари партии. Целта е отхвърлянето на комунистическата тоталитарна система и установяването на демокрация в България.
 

В създаването на Съюза на демократичните сили се включват хора на изкуството, културата, дисиденти и множество организации: Клуб за подкрепа на гласността и преустройството, Независимо сдружение „Екогласност“, Конфедерация на труда „Подкрепа“, Независимо дружество за защита правата на човека, Комитет за защита на религиозните права, свободата на съвестта и духовните ценности, Клуб на незаконно репресираните след 1945 г., Независимо студентско дружество, Движение „Гражданска инициатива“, Българска социалдемократическа партия, БЗНС - Никола Петков.

 

По-късно към съюза се присъединяват организациите: Радикалдемократическа партия, Зелена партия, Демократическа партия, Нова социалдемократическа партия, Обединен демократичен център и Демократичен фронт.

 

За съжаление в началото на създаването на СДС са внедрени агенти от Държавна сигурност, чиято цел е да дескридитират "синята идея" в обществото и да разцепят формацията.

Организацията се ръководи от Координационен съвет, за чийто пръв председател е избран д-р Желю Желев. Секретар на съвета е д-р Петър Берон, а говорители са Румен Воденичаров и Георги Спасов.

В периода януари-март 1990г. СДС участва в Кръглата маса, която очертава процеса по демократизацията на политическия живот в България. СДС се явява като основен опонент на БКП. Сред основните решения е свикването на VII велико народно събрание, което да изготви и гласува нова конституция на България. Основното е да се премахне чл. 1 от Конституцията, който гарантира монопола на управлението на БКП.

За явяването на тези избори съставните партии и организации в съюза подписват политическо споразумение на 14-ти май 1990г. На 19-ти май 1990г. е проведена първата национална конференция на СДС. Самите избори са проведени на 10-ти юни 1990г. Те са загубени от СДС със значителна разлика от водещата БСП, като Съюзът твърди, че резултатът е манипулиран.

На президентските избори, които са проведени през януари 1992г. д-р Желев е избран с 44.66% от гласовете на първия тур и с 52.85 % на балотажа за президент на Република България. Негов вицепрезидент е Блага Димитрова. Димитрова напуска поста през същата година, поради несъгласия с президента Желю Желев след т.нар. „Боянски ливади“.

СДС се регистрира като политическа партия през 1998г. Голяма част от организациите, които съставят коалицията, прекратяват съществуването си като политически партии. Във формацията има няколко вътрешни разцепления. Най-известното е т. нар. "Боянски ливади", в което президента д-р Желев критикува управлението на страната от СДС.

За днешния празник на СДС лидерът на партията Румен Христов поздрави всички, които са ги подкрепяли през годините. Той обяви с неизмерим патос, че продължават да работят за промяната на България, за увеличаване на доходите на гражданите, за изграждане на средната класа и постигане на икономическа независимост.


Днес СДС няма нищо общо със своя първоначален замисъл за демокрация. Той не е обединението от толкова много формации, хора и идеи. В момента липсва защита на ценности като морал и свобода. ГЕРБ си пришиха СДС на ревера и твърдят, че са автентичното дясно, въпреки че сме свидетели как лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов взима еднолични решения и налага тоталитарен начин на управление във формацията, непосредствено и в държавното управление. Тъжно е, че за да бъдат във властта, лидерите на СДС продадоха "синята идея", за да бъдат в НС.

 

Ирина Тодорова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9609 |16.09.2022 ”Сова Харис”: Осем партии биха влезли в парламента днес. Вижте водещите политици? . 0| 4444 |24.06.2022 Премиерът: Днес българският парламент взе историческо решение . 0| 6715 |16.06.2022 Лена Бориславова: Случилото се в зала днес е преврат . 0| 7162 |08.06.2022 Слави Трифонов: От днес изтеглям министрите на ИТН и слагам край на тая коалиция, на тая агония. Това е!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads