Реклама / Ads
11| 14629 |30.08.2021 ПОЛИТИКА

Ивайло Динев: Нов проект със служебни министри ще “изяде” вота на партиите

.
Ивайло Динев
Ако се появи нов проект с участие на служебни министри или служебни министри отидат в настоящи политически проекти, това коренно ще промени политическата конфигурация. Това е сигурно. Тогава ще говорим за съвсем друга ситуация. Подобна нова формация би “изяла“ голяма част от вота не само на протестните партии, но и на част от традиционните сили и би била свръхпобедител.
 

Това заяви в ефира на Българското национално радио политологът Ивайло Динев. 

 

Коментарът му идва в контекста на решаващата фаза, в която навлизат политическите разговори в рамките на 46-тото Народно събрание. БСП получиха третия проучвателен мандат за съставяне на кабинет и от днес започват разговори - първо с браншови организации, а утре и с политическите формации. Всички индикации обаче сочат към поредни парламентарни избори в рамките на тази година, които да се проведат наесен.

 

Динев обаче е категоричен - без една от трите традиционни партии не би могло да се излъчи правителство нито в рамките на настоящия парламент нито при евентуалната бъдеща конфигурация в следавщо Народно събрание. По думите му така наречените протестни партии трябва да изберат между ГЕРБ, ДПС и БСП, а най-рационално би било това да е именно левицата. 

 

“Няма какво да се лъжем – една от тези традиционни сили, трите, трябва да бъде част от формирането на парламентарно мнозинство и намирането на консенсус и новите политически формации трябва да срещнат тази реалност, да я изговорят пред своите избиратели, а не да вземат решения, които са тяснопартийни – няма да се коалираме с никого, няма да търсим споразумение с никого”, посочи Динев. 

 

“Единият вариант някак не се получава, но се казва, че може и да се получи – намирането на споразумение между голяма част от политическите сили. Другият вариант е да се появи нов политически субект, който в това самоизяждане, на борба всеки срещу всеки, той просто да разруши това преходно състояние и да вземе голяма част от вота. Ако се появи такъв и той бива много популярен, с много популярни личности в него, той би бил новият свръхпобедител, новият хегемон в нашата политическа система. И третият вариант, който е най-неприятният – ако продължи тази нестабилност и тази борба на всеки срещу всеки, тенденциите да тръгнат от търсене на промяна, към търсенето на авторитарно управление, търсенето на силна ръка, която да даде ред и стабилност”, коментира още Динев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 49117 |26.07.2021 Ивайло Мирчев, ДБ: Не Слави, не Доган, не Корнелия, ами… Христо Иванов е виновен за всичко според Борисов . 7| 5976 |10.04.2021 Ивайло Калфин: Борисов не е изгубил лостовете на властта . 5| 4800 |27.02.2021 Нинова: Мога да допринеса за промяна в Пловдив с конкретни политики и проекти . 18| 5720 |13.02.2021 Ивайло Калфин: Борисов не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads