Реклама / Ads
10| 6240 |29.01.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Ивайло Калфин: Недопустимо се прави промяна на Закона за Валутния борд

.
Ивайло Калфин
Недопустим е начинът, по който се прави промяна на Закона за Валутния борд – преди почивните дни и в друг закон, с преходна разпоредба чрез Закона за БНБ.
 

Това заяви пред бТВ бившият вицепремиер и министър на външните работи Ивайло Калфин.

 

По думите му това крачка към премахването на валутния борд. „Властта трябва да го каже това нещо на хората, защото по правилата на ЕЦБ влизането в този механизъм, познато като „Чакалня за еврозоната“, ние можем да постоим доста години. Естония стоя от членството си до 2011 г. – седем години. Ние трябва да се подготвим за дълъг период“, заяви Калфин.

 

"Хората не са запознати какво ще се случи след въвеждането на еврото у нас и затова са изключително притеснени.", сподели още политикът и уточни, че има възможност кабинетът да не договори същия курс при влизането на страната ни в ERM 2, ако падне Валутният борд.

 

„Вярвам в институциите, но не се прави така. Влизането в ERM 2 предполага във всеки един момент, всяка една от централните банки или ЕЦБ – да поискат промяна на курса. Това може да стане при катаклизми, каквито в момента няма. Затова не знам защо сега не договорят този курс, който е действащият и след това да няма съмнения“, уточни Калфин.

 

Бившият вицепремиер уточни, че има възможност валутният курс на лева спрямо еврото да се промени. Той добави, че може да няма фиксиран курс, но се запазват всички разпоредби на БНБ.

 

„Правителството обяви, че няма да се променя фиксираният курс, но ако няма да се променя – защо променят закона. Една от силните страни на Валутния борд е доверието, курсът на лева няма да се промени. Сега ни казват имайте ни доверие“, коментира още той.

 

Бившият министър обясни, че ако се обезцени левът – някои хора „ще си изчистят дълговете в лева и ще има натиск от страна на банките за преминаване на плащанията в евро“. Той предупреди, че при тази опция, кредитите в евро ще станат неизгодни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 15501 |26.01.2020 Ивайло Калфин алармира: Със законодателен финт се отказваме от валутния борд . 20| 52552 |20.10.2019 Бизнесменът Ивайло Пенчев: Българите 5 години ще плащат заплатите на „Фолксваген“, ако дойде в България . 8| 8291 |01.06.2018 Ивайло Пенчев за еврозоната: Отказ от национален суверенитет . 2| 9492 |29.09.2017 Ивайло Пенчев: Чиновници си разпределят 67 млн. лв. от програма за предприемачи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads