Реклама / Ads
7| 16969 |05.06.2020 НОВИНИ

Кирил Домусчиев атакува bTV през КЗК

.
Източник: БГНЕС
Комисията за защита на конкуренцията влезе в медийната война между bTV и Нова телевизия. Регулаторът е образувал производство след сигнал на медията на Кирил Домусчиев и то на основание на публикация не къде да е, а в жълт сайт, близък до Делян Пеевски.
 

Това става ясно от публикувания на сайта на КЗК документ.

 

Според него твърденията в сигнала се основават на статия, която касае сключен договор между bTV и “Български спортен тотализатор” за предоставяне на програмно време за предаването “Спорт тото”.

 

“Твърденията за нелоялна конкуренция касаят продажбата на програмно време от страна на bTV, което противоречи на добросъвестната търговска практика и на нормативните изисквания, като по този начин се постига непазарно предимство на bTV в ущърб на дргите конкуретни, включително и на Нова телевизия като основен конкурент”, се посочва в публикуваното на сайта на КЗК решение.

 

Повечето тиражи на спортния тотализатор, включително и на най-популярната му игра "6 от 49", се излъчваха по bTV от есента на 2016 г. до края на април т.г. През този период в Българската национална телевизия останаха само "6 от 42" и "Тото 2 - Зодиак".

 

Министерството на спорта мотивираха прехвърлянето тогава с тезата, че bTV има много по-висок рейтинг от БНТ и "това ще допринесе за връщането на популярността на тотото сред непрекъснато появяващите се нови частни лотарийни и игри тип "тото", припомнят от в. “Сега”.

 

През май т.г. обаче излъчването на тиражите се върнаха в БНТ, след като договорът с bTV не бе продължен. Това се случи в интересен период - с пълна мощ се разгаряше скандала с хазартния бос Васил Божков. Бизнесменът, който в момента се намира в Дубай, даде поредица от изобличаващи и скандални интервюта именно пред bTV. Това предизвика и гнева на премиера Бойко Борисов, който си позволи да нарече медията “Божков ТВ” след въпрос, касаещ акциите на ПФК “Левски”, които му баха джиросани от хазартния бос.

 

Публичното негодувание на Борисов бе последвано и от реакция на Домусчиев, която беше публикувана в личния му профил във Facebook. Шефът на Нова телевизия също квалифицира конкурентната медия като “Божков ТВ” и коментира публикуваната от бизнесмена паметна записка, според която Божков е бил рекетиран да плаща 20 млн. лева годишно за реклама в Нова ТВ. Тогава Домусчиев обяви, че ще сезира КЗК за договора между bTV и Спортния тотализатор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5557 |05.06.2020 ДБ обвини Кирил Ананиев в управленска немощ. Иска оставки . 5| 5399 |03.06.2020 Орден „Св. Св. Кирил и Методий” за бащата на инвитрото - д-р Атанас Щерев . 21| 9574 |30.05.2020 Кирил Симеонов: Ким чен Борисов и едно закъсняло племе . 22| 6580 |27.05.2020 БАН: Русия подменя историческите и езиковите факти за Кирило-Методиевото дело

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads