Реклама / Ads
0| 4920 |23.09.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Китай секва кранчето на петрола за Северна Корея

.
Китай ограничава доставките на петрол в Северна Корея и ще спре да купува текстил, съобщава Ройтерс.
 

Китай е най-важният търговски партньор на Северна Корея и един от нейните единствени източници на твърда валута. Забраната за търговията с текстил ще навреди на доходите на Пхенян, а Китай е основният източник на петролни продукти в страната.

 

Решението е във връзка с последния ядрен тест на Северна Корея този месец. Организацията на обединените нации одобри нови санкции - включително текстилните и петролните ограничения.

 

Изявление на китайското министерство на търговията съобщава, че ограниченията върху рафинираните петролни продукти ще се прилагат от 1 октомври и незабавно за втечнен природен газ.

 

Съгласно резолюцията на ООН, Китай ще може да изнася в Северна Корея най-много два милиона барела рафиниран нефт годишно, считано от началото на следващата година, уточни Нюз. бг.

 

Забраната на текстила, което е вторият по големина износ на Пхенян, се очаква да струва на страната повече от 700 млн. долара годишно.

 

Китай и Русия първоначално се противопоставиха на предложение от САЩ за пълна забрана на износа на петрол, но по-късно се съгласиха.

 

Цените на петрола в Пхенян са се повишили с около 20% през последните два месеца, съобщава агенция AFP. "Вчера беше 1,90, долара, днес е 2 долара", коментира служител на бензиностанция пред агенцията. "Очаквам цената да се покачи в бъдеще."

 

Очаква се външният министър на Северна Корея да се изкаже по време на Общото събрание на ООН, на фона на ескалиращите нападки между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп.

 

Руският външен министър Сергей Лавров коментира ситуацията, че двамата са "както когато децата в детска градина започнат да се бият и никой не може да ги спре". Лавров допълва, че е необходима пауза, "за да успокои напрежението".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3956 |08.09.2017 Макрон: Европа рискува да стане подвластна на Китай и САЩ . 0| 3545 |24.08.2017 Две жертви взе тайфунът ”Хато” в Китай . 3| 4358 |18.08.2017 Борисов: Китайски инвеститори искат да строят магистрала „Черно море“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads