Реклама / Ads
68| 7953 |24.01.2022 НАРОДЕН ГЛАС

Кремъл: Украйна ни напада! Или как абсурдът и лъжата станаха политика

.
Очаквахме да се случи нещо добро, а се получи както винаги. Украйна ще нападне Русия! Страшният агресор всеки момент ще нахлуе на територията на своя съсед. Това измислиха в Кремъл, а говорителят Дмитрий Песков го обяви публично. Вероятността Киев да започне военен конфликт е по-голяма от когато и да било, допълни говорителят на президента Владимир Путин.
 

Според него украинските войски са готови да нахлуят в Русия, за да отцепят руски територии…

Ще припомня вече случила се история. Тя завършва със 71 милиона жертви.

Ще използвам само руски източници.

На 1 септември 1939 г. германските войски нахлуват в Полша. По време на пропагандната кампания на нацистите полските власти били обвинени в организиране на етническо прочистване на етнически германци, живеещи в Полша с пълна англо-френска подкрепа. За да създадат претекст за германско нападение срещу Полша, SS части организират "полска атака" срещу немска радиостанция в град Глайвиц. Хитлер твърди, че множество инциденти в граничната зона са оправдание за "отбранителните действия" на германските въоръжени сили.

 

Хитлеровата лъжлива пропаганда е заклеймена.

Пише го и Большая советская энциклопедия.

 

Какво става по-нататък. На 17 септември 1939 г. в 6 часа сутринта Червената армия с големи сили (21 стрелкови и 13 кавалерийски дивизии, 16 танкови и 2 моторизирани бригади, общо 618 хиляди души плюс 4733 танка) пресича съветско-полската граница от Полоцк до Каменец-Подолск. В СССР операцията се нарича „освободителна кампания“, а в съвременна Русия неутрално е прекръстена на „полска кампания“. Някои историци смятат 17 септември за датата на действителното влизане на Съветския съюз във Втората световна война. Това решава съдбата на Полша.

 

Нещо да ви напомня?...

 

***

Всъщност съдбата на Полша е решена още в договора между Германия и СССР с пакта „Молотов-Рибентроп“. За „спокойна увереност на Изток“ (израз на Вячеслав Молотов) и доставка на суровини и зърно от Москва за Берлин, Хитлер признава половината от Полша, Естония, Латвия (впоследствие Сталин разменя Литва от Хитлер за част от полската територия, окупирана от СССР ), Финландия и Бесарабия като „зона на съветски интереси“. Мнението на тези страни, както и на други страни в света, не е искано.

Пактът често се сравнява с Мюнхенското споразумение. Мюнхен може да се счита за трагична грешка, за акт на страхливост и примирение, но това е бил последен отчаян опит на британския премиер Невил Чембърлейн да запази мира. По-късно Чърчил определя това така: Чембърлейн е искал да избегне войната с цената на позор, но в резултат получи и позор, и война.

Руският съвременен историк Олег Назаров пише на свой ред: Не е нужно човек да бъде пророк, за да предскаже, че във връзка със 75-ата годишнина от освобождението на Западна Украйна и Западна Беларус от полска окупация, официална Варшава отново ще разрази антисъветска и антируска истерия. Но всъщност съучастниците на Адолф Хитлер в отприщването на Втората световна война са хората, които ръководили Полша по онова време.

 

Порядъчният човек не лъже, - твърди старият глупак Цицерон.

Да поспорим: Назаров е уважаван гражданин, син, съпруг и баща, според Кремъл. 

 

***

Карибската криза.  25 октомври 1962 г. - светът се разминава с трета световна война. Мнозина смятат, че сблъсъкът между Съветския съюз и САЩ е заради Куба, където Кремъл разполага ядрени ракети, насочени към Щатите. Истината обаче е, че кризата тръгва от България няколко месеца по-рано. През май генералният секретар на СССР Никита Хрушчов е на посещение в София. По време на разговорите и срещите на българо-съветската дружба български и руски шефове на разузнаването съобщават на Хрушчов, че американците тайно са разположили ракети с ядрен заряд в Турция и готвят да ударят южния фланг на Варшавския договор и най-важните стратегически обекти на съветската страна. На 20 май, същият ден, когато се връща от София, Хрушчов свиква секретно съвещание, на което присъстват външният министър Громико, членът на Политбюро Микоян и министърът на отбраната маршал Малиновски. На това съвещание се взима решение да бъдат разположени ядрени съветски ракети на територията на Острова на свободата Куба. Анастас Микоян се обявил против и заявил, че с Америка и Запада трябва да се търси диалог, а не конфликт. Хрушчов обаче отхвърлил мнението му и решението било взето. Започнало тайно прехвърляне на ракети с ядрени бойни глави и установки в Куба. Без договор, само след телефонен разговор между Хрушчов и Фидел Кастро. Пресилената и изкривена информация за "нападение" можеше да се окаже фатална за човечеството...

 

***

Кремълската пропаганда днес.

Моделът, който се използва, се нарича „пожарен шланг, който бълва поток от лъжи“, насочен към руските граждани. Тази пропаганда притежава две отличителни черти: голям брой канали за разпространение на безсъвестна полуправда, дори откровени лъжи. Както отбелязва експертът Н. Волков, „съвременната кремълска пропаганда отвлича вниманието, обърква, плаши и шокира аудиторията“.

Освен това новата пропаганда е оперативна, непрекъсната, нелогична и използва принципа на многократното повторение, с надеждата в един момент лъжата да се възприеме като истина.

 

***

Чест и слава на съветските народи, които извоюваха победа в Отечествената война 1941 – 1945 г.

Това беше преди 77 години. Толкова ли е трудно да се живее без война?...

 

Коментар: Брутално.

 

Фрог нюз

 

П.П. Тролове, давайте, че норма ви чака...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 8315 |08.05.2021 Зорница Илиева за Фрог: Каква е стратегията на Путин за Украйна? . 12| 9461 |17.03.2019 Р. Овчаров: Ако спре руският газ през Украйна и няма ”Турски поток”, ще закъсаме . 30| 5734 |17.04.2015 Борислав Цеков: Да скъсаме отношенията с хунтата в Украйна . 61| 15022 |24.02.2014 Казахме ли дружно "майната им на българите" в Украйна?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads