Реклама / Ads
7| 12463 |10.10.2018 НАРОДЕН ГЛАС

До кривата круша ли стигна групата за избор на изтребител за българските ВВС?

.
България не може да си позволи супер модерни изтребители като Турция Източник: БГНЕС
Остават около пет дни до крайния срок, в който работната група от експерти, назначена от военния министър Красимир Каракачанов , трябва да предостави протокол от своята работа на политико-военната група. Тя пък ще бъде назначена от премиера Борисов и точно от нейното решение в голяма степен ще зависи какъв ще е новият изтребител на България.
 

По наша информация в експертната група влизат пилоти и специалисти от ВВС. Не е трудно за прогнозиране, че те може да повторят решението от 2017 г., по време на служебното правителство, когато бе дадено предимство на шведския изтребител.

Голямото решение ще е на политико-военната група. Тя и затова се нарича така, защото в нея ще влязат не само военни, но и политици с ясно определени политически и геополитически виждания. И при всички случаи за политическото решение ще са отговорни Каркачанов и Борисов.

 

Военните от експертната група са наясно по каква методика ще работят и как ще определят коя е най-добрата оферта за изтребител. Но никой не дава информация докъде са стигнали. В групата има пилоти, които симпатизират на президента Радев. Има и пилоти, които подкрепят шефа на комисията по отбрана ген. Константин  Попов.

 

Още е мъгливо около състава на политико-военната група. Най-вероятно в нея ще влизат зам.-министри от различни ведомства, но може да бъдат привлечени и политици от извънпарламентарни партии за демокрация. Мъгливо е и около това как хората от тази група ще водят преговориге за подобряване на офертите с различните кандидати.

 

Знае се само, че протоколите от работата на двете групи, ще бъдат засекретени и няма да бъдат публикувани публично, поради наличието на класифицирана информация в тях. Единствено, когато се сключва междуправителствения договор, при ратификацията в Народното събрание щяло да има яснота за финалните параметри по проекта.

 

Засега със сигурност е ясно само едно - тези 1,5 млрд. лв., които трябва да бъдат изхарчени за изтребители, са пари от джоба на българския данакоплатец.

 

Калин Джумайски

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6637 |10.10.2018 Фрогоко: Жени Начева променя закони без обществено обсъждане . 1| 7801 |10.10.2018 Полицията изследва писмо на Митьо Очите до Иван Гешев . 4| 6291 |09.10.2018 Слави Трифонов: Държава, територия или кочина населяваме . 0| 3761 |09.10.2018 Възпяха ремонтите в София (видео)

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads