Реклама / Ads
0| 11805 |03.03.2022 НОВИНИ

Лавров: Това, което се случва, не е холивудски екшън филм, „където има абсолютно зло и добро“

.
Сергей Лавров Източник: БГНЕС
В интервю за руски и чуждестранни медии в четвъртък руският министър на външните работи подчерта „увереността” на Москва в правилността на действията си в Украйна, като заяви, че това, което се случва, „не е холивудски екшън филм”, ”където има абсолютно зло и абсолютно добро”. Министърът смята, че ядрена война се „върти в главите“ на западните политици, но не и на руските, предава ТАСС.
 

За войната в Украйна

 

Русия е убедена, че ситуацията около Украйна ще бъде разрешена: „Разбира се, че ще бъде намерено решение, не се съмнявам. Условията, които са минимални за нас, са добре известни."

 
Москва е готова за преговори с Киев, но ще продължи военната операция, защото не може „да си позволи да запази инфраструктурата в Украйна, която заплашва Руската федерация“: „Демилитаризацията на Украйна в този смисъл (..) ще бъде завършен, дори и да подпишем мирно споразумение, то определено ще трябва да включва такава клауза.

 

Сега не е необходимо да се оценява нито руската операция, нито преговорите, но Москва е сигурна, че е правилно: „Убедени сме, че постъпваме правилно“.

 

Чуждестранните медии, отразяващи ситуацията около Украйна, трябва да разчитат на факти, а не на емоции, смята той: „Приканвам ви просто да се запознаете с фактите, а не да се преструвате, че същият холивудски екшън се развива по сценария, написан от вашите колеги, където има абсолютно зло и абсолютно добро".

 

Русия и Запада


Емоциите на Запад ще утихнат и ще е възможно да се върнем към диалога: „Сигурен съм, че тази истерия ще премине, западните ни партньори ще полудеят, дори не мога да се изразя по друг начин. Ние винаги сме готови за диалог при едно задължително условие – единствено на основата на равенство и на основата на уважение и зачитане на интересите на другия“.

 

Сегашните санкции са „вид данък върху независимостта“, а страните, които забраниха на техните компании да работят в Руската федерация, го направиха под „огромен натиск“: „Те сега казват: трябва да страдаме дори само за да „дадем на Русия  урок."

 

Ядрена война?

 

„Всички разбират, че Трета световна война може да бъде само ядрена. Но обръщам внимание на факта, че ядрена война постоянно се върти в главата на западните политици, а не в тази на руснаците“.

 

Възможността за използване и разполагане на ядрено оръжие се обсъжда не в Москва, а на Запад. Това прави например генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг „в пропагандна ярост“ или френският външен министър Жан-Ив льо Дриан: „Французите имат петел – национален символ, така че и те са петли“.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3109 |02.03.2022 Сергей Лавров: Ако има Трета световна война, тя ще бъде ядрена . 0| 3137 |02.03.2022 Генералният консул на България в Одеса: Не вярвахме в това, което се случи . 0| 3211 |01.03.2022 Сергей Лавров: ЕС очевидно се страхува от открит и честен диалог . 0| 5847 |28.02.2022 Николай Василев: Ако войната продължи, Русия ще преживее това, което България преживя през 1997 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads