Реклама / Ads
3| 6722 |06.03.2019 АКТУАЛНО

Лозан Панов: Съдиите не трябва да мълчат пред опасността от автокрация

.
Лозан Панов Източник: БГНЕС
Всеки административен ръководител в по-горестоящ съд може да се меси в работата на съдия от по-долустоящ съд, която не се основава на законови правомощия. Това казва председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.
 

Той коментира решението на Висшия съдебен съвет да не образува дисциплинарно дело срещу председателя на апелативния спецсъд Георги Ушев, който беше ходил при съдия от долната инстанция, за да придвижи по-бързо делото "Иванчева".

 

Вече ще е допустимо да се образува въззивно производство без да са спазени изискванията на процесуалния закон за проверка на редовност и размяна на книжата, и забележете, при липса на годен, подлежащ на спиране съдебен акт, без подписите на съдебните заседатели и съдебния секретар, пояснява Панов пред в. "Сега", след като проверката на ВКС показа тези нарушения в процеса срещу бившия кмет на софийския район "Младост".

 

Председателят на ВКС предупреждава, че това снижава стандарта пред разследващите, които развиват убеденост, че както и да е изработено едно дело, по-вероятно е да "мине" успешно през съда.







По думите му "с начина, по който у нас работят институциите, сме достигнали до положение, в което можем да извратим дори прилагането на десетте Божи заповеди". "Събитията в България от последните години ми напомнят историческия контекст, в който се е развил националсоциализмът, и затова считам, че ние уверено вървим към автокрация. Струва ми се, че е дошло времето да осъзнаем, че правовата държава не е състояние, което се постига, а идеал, който неотклонно трябва да се преследва. Съдиите са тези, които не бива да мълчат пред лицето на приближаващата опасност. Съпротивата от страна на съдебната власт вече е сведена до единични гласове, като целта е и те час по-скоро да бъдат заглушени", казва председателят на ВКС.

Той напомня, че наличието на неограничени и безконтролни правомощия на един субект на власт (какъвто е главният прокурор) е огромна опасност за демокрацията. Според него обаче главният прокурор Сотир Цацаров приема прекалено лично принципните им различия.

 

На въпрос дали поредицата проверки на различни институции срещу Панов и неговото семейство са кординирана атака, председателят на ВКС отговаря, че няколко институции, които не са свързани, действат в удивителен синхрон. "По едно странно съвпадение приблизително към 20 март се очаква да се произнесе инспекторатът по проверката, НАП - по ревизионния акт, административният съд - по глобата на Сметната палата. КПКОНПИ засега е на "стендбай" режим. Иска ми се да вярвам, че нямат общ координатор, но ми е трудно. Буквално обаче се стряскам при мисълта, че е възможно всичкото да има един пулт на управление, което означава, че държавата ни е напълно завладяна", казва Лозан Панов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 9540 |21.02.2019 Подлоги на Кой с нова атака срещу Лозан Панов . 8| 9852 |10.02.2019 Калин Калпакчиев: Атаката срещу Лозан Панов е атака срещу Върховния съд . 3| 7502 |05.02.2019 Лозан Панов не гласува за Мариета Райкова - новият шеф на спецсъда . 16| 14231 |04.02.2019 Столичани застанаха зад Лозан Панов и поискаха независимо правосъдие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads