Реклама / Ads
5| 8486 |10.07.2018 АКТУАЛНО

Майките на деца с увреждания искат да се разследва НПО-то на Адриана Стоименова

.
Адриана Стоименова
Майките на деца с увреждания искат да се разследва НПО-то на Адриана Стоименова. Те настояват тя да бъде отстранена и от поста зам.-председател на Национални съвет за интеграция на хората с увреждания, заради недопустимото й поведение към тях. Това става ясно от писмо на инициативата „Системата ги убива” до премиера Бойко Борисов и до всички държавни институции, ангажирани с проблема.
 

Проверка на Фрог установи, че Стоименова представлява Сдрежение „Център за психологически изследвания”, което би трябвало да подпомага хората с увреждания. Вместо това, организацията е записала в годишните си отчети  дейности, които нямат нищо общо с проблемите на страдащите хора. Отгоре на това са  отчетени  мероприятия, за които хората с увреждания и различни обществени  организации обясниха, че изобщо не са се случили. В същото време държавата субсидира въпросното НПО със суми от порядъка на близо 400 бона годишно. Отделно от това сдружението печели европроекти, които са със съфинасиране от страната.

 

Ето какво се казва в писмото на майките:

 

 

ДО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА Р. БЪЛГАРИЯ

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

ДО МИНИСТЪРА НА МТСП

Г-Н БИСЕР ПЕТКОВ

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОМИСИЯ ПО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО С НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ЖАЛБИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ

Г- Н АНТОН КУТЕВ

С коппие: До всички медии

 

Относно: Недопустимото поведение на Изпълнителния Директор на "Център За Психологически Изследвания"и Зам. Председател на  Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, Адриана Стоименова.

 

Уважаеми дами и господа,

Всички сме наясно, че семействата на деца и възрастни с увреждания се намират в ситуация на хронично изключване от страна на обществото.

За съжаление, тази уязвима група от обществото не разполага с механизми за ефективна защита от изтласкване в периферията на обществения живот.

 

Предвид гореспоменатото, недопустимо е поведението на Адриана Стоименова, Изпълнителен директор на ЦПИ, която е положила подписа си под устава на Сдружението, чийто предмет на дейност включва, „Защитава хората с увреждания за недопускане на дискриминация; Подпомага изграждането на съвременно оргаанизирано гражданско общество в Република България.“

 

Г-жа Стоименова е и Зам. Председател на Националния съвет интеграция на хора с увреждания, а основна функция на съвета е да „оказва подкрепа и съдействие при формирането и провеждането на политиката за интеграция на хората с увреждания в съответствие с изискванията на националните и международните правни норми“

Уважаеми дами и господа,

 

Отправянето на накърняващи думи и клевети от длъжностно лице, което е и представител на уязвимо общество, интересите на което трябва да защитава, е наказуемо.

Г-жа Стоименова си позволи нееднократно в публичното пространство да разпространява съмнителна, неотговаряща на действителността информация за майките на деца с увреждания  и организациите подкрепящи националните протести на родителите на деца/лица с увреждания, като се аргументира с публично достъпни отчети. "В тях пише, че външни донори, организации са подпомагали протестите. Когато се проверят данните, ще излезем с конкретни имена".

 

До днес, нямаме опровержение или доказателства за твърденията и, което ни кара да Настояваме г-жа Стоименова:

1.      Незабавно да бъде освободена от длъжността, Зам. Председател на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания.

2.      Да се отнеме статута на Национално представителна организация на  Център за психологически изследвания, чийто Изпълнителен Директор е г-жа Адриана Стоименова.

3.      Да се потърси отговорност за неефективната дейност на  НП НПО, ощетявала години наред цялото ни общество и европейските данъкоплатци с неефективно усвояване на средства в големи размери.

 

 Уважаеми дами и господа,

Крайно време е да  приведете родното законодателство в сферата на уврежданията в съответствие с принципите и идеите, заложени в Конвенцията за правата на хората с увреждания и да сложите край на безцелното пилеене на средства за неадекватни политики.

Инициатива  „ Системата ни убива“    

      гр. София

09.07. 2018 г.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 32708 |02.07.2018 НПО-то на обвинителката срещу майките на деца с увреждания прибира около половин милион на година . 15| 9867 |29.06.2018 Майките с ултиматум към властта . 5| 6749 |23.06.2018 Соня Момчилова: Майките ще отвоюват пробуда и спасение и за нас! . 3| 5265 |07.02.2018 А децата питбули ги яли, ли?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads