Реклама / Ads
11| 6804 |16.11.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Мартин Димитров: Държавата е виновна за високите цени на горивата, удари малките бензиностанции

.
Мартин Димитров
Влияние на протестите върху цената на горивата има. От „Демократична България“ ще внесем в парламента мерки какво би било добре да се направи, за да не се вдигат цените на горивата. Това каза Мартин Димитров по БТВ.
 

Цените тръгнаха надолу сега, което означава, че някой се е стреснал от протестите. Държавата е част от причините за високите цени на горивата. Бяха ударени малките бензиностанции. Няма канкуренция. Този закон трябва да се отмени. Когато малките бензиностанции са наказани от държавата, естествено, че цените тръгват нагоре. Малките са много гъвкави. Те позволяват да има повече ценова конкуренция. Когато някъде ги няма малките, цените тръгват нагоре.

 

Да видим кой притежава данъчно-акцизните складове. Над 80 на сто това е една фирма, което е сериозен проблем. Трябва да има повече търговци, конкуренцията сваля цените. В целия ЕС има добавки в горивата. В България цените са над средно европейските без данъците. Истинските решения не е какво ти пише на фиша. Цената я сваля конкуренцията. КЗК трябва докрай да си свърши работата и да защитава потребителите.

 

ЕС има минимални цени на акцизите. Не трябва да се увеличават никакви данъци. Акциза плюс  ДДС-то е 53 процента от цената на горивата. Цените трябва да се сравняват без акциз и ДДС. У нас те са по-високи. Решението не е да се вдигне акциза. Решението е повече конкуренция. Не може да удариш малките бензиностанции. Защо не си отменят закона? Ние това ще поискаме. Държавата всичко може да направи. В момента работи за по-малко конкуренция на пазара.

 

Глупаво е да се увеличи данъка на колите. Как ще спре наводняването на българския пазар със стари коли, ако данъка скочи с 10 лв.? Трябва да се намалят драстично данъците на коли, които по-малко замърсяват въздуха. А не да се вдига на старите коли.

 

Това е само началото на протестите. Тепърва предстоят сметките за парното и тока. Защо България не предоговори цената на газа? Само ние не го направихме.  България има по-високи цени. Очаквам протести за тези неща. Властта сами си предизвикаха протестите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4718 |03.10.2018 Влизането на държавата като собственик в ЧЕЗ е невъзможо . 9| 8051 |26.09.2018 Мартин Димитров за Фрог: В преговорите с Газпром за България да участва Еврокомисията . 2| 4817 |30.08.2018 Витоша ски: Гарантираме, че ще подменим всички съоръжения, ако държавата премахне забраната . 0| 4736 |04.08.2018 Като хотелиер държавата губи по 22 млн. лв. на година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads