Реклама / Ads
9| 8073 |26.09.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Мартин Димитров за Фрог: В преговорите с Газпром за България да участва Еврокомисията

.
Източник: БГНЕС
Май месец завърши процедурата на Европейската комисия по преговорите с Газпром за намаляване на цената на газа и тя да стане в съотвествие с пазарните цини. Редица страни са започнали предоговарянето на тези цени, а България закъснява. Не става толкова въпрос за изготвянето на доклад, колкото България да изпрати свои представители, които да преговарят за по-ниска цена на газа.
 

Това заяви за Фрог Мартин Димитров оат Демократична България.

 

Но тук има един много важен въпрос. Добрият вариант, за който настояваме от Демократична България, е в тези разговори да участва Европейската комисия. Направих си труда да проверя процедурата за Газпром и стана ясно , че в тези разговори може да участва ЕК, добави той.

 

Защо се бави България? Защото никой не иска от квотата на парламента да участва в тези преговори, а искат да пратят една делегация, която да поиска минимално намаление на цената на газа и въпросът да приключи. Най-доброто място за тези преговори е Брюксел, а не Русия, смята експертът.

 

Защо е важно участието на ЕК в тези преговори? Защото ЕК има много информация за цената на газа на Газпром в различните страни и тези данни могат да са основание да поискаме по-голямо намаление на цената на газа зао България. Най-големият риск и провал ще  е Балтийските страни да получат по-изгодни цени от България, защото са провели по-добре преговорите. И нещо повече - тия циркове днес с контролираните цени на хляб и т.н. се правят именно, за да се отклони вниманието от темата за цената на газа, убеден е Мартин Димитров.

 

А и не става въпрос за доклад, а за мандат на преговори с Газпром. Добрият вариант е България да съгласува своята позиция с държави като Полша и Балтийските страни. Но това може да стане само чрез ЕК. Най-умното, което можем да направим е, да поискаме еднакви и близки параметри с тях, посочи той.

 

Без интерконекторите няма хъбове. Нито един интерконектор със съседните страни не работи. Пълен е монополът на Газпром. Има сили в България, които с години бранят руския монопол, завърши Мартин Димитров.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6758 |26.09.2018 Валентин Николов за Фрог: Не зная защо докладът за промяна на договора с „Газпром” се бави . 11| 9409 |20.09.2018 Експертът И. Хиновски за Фрог: Има фатален отлив на чужди инвеститори, щом ги наричаме колонизатори . 2| 8329 |29.06.2018 Само във Фрог: Икономическа полиция „удря” малките бензинджии заради лобистки интереси . 10| 7327 |22.05.2018 Т. Трайков за Фрог: Управляващите запазват АЕЦ „Белене” - да не се сърдят руснаците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads