Реклама / Ads
66| 20580 |15.12.2015 НОВИНИ

МЕГАСКАНДАЛНО: Пеевски и Златев ще гушнат 1 млрд. лв. за строеж на 60 км. от "Хемус"

.
60 км. магистрала за двама
Национална компания “Стратегически инфраструктурни проекти” (НКСИП) публикува крайното класиране на строителите на 60 км от магистрала “Хемус“. От него стана ясно очакваното: 500 млн. лв. отиват в консорцум на “ПСТ груп”, свързвана с Делян Пеевски, а 300 млн. лв. – в “Джи Пи груп”.
 
"Джи Пи груп”е сочена за близка до генералния директор на “Лукойл България” Валентин Златев, разкрива varnahot.com

Така предколедно управляващите разпределиха почти 1 млрд. лева (ако се добави ДДС) на две групи, които са "абонирани" да печелят държавни поръчки.  Офертите на победителите надвишаваха два пъти прогнозната стойност, а и изборът им беше очакван – те печелят почти всички големи поръчки при управлението на това правителство!

Държавата е елиминирала от конкурса кандидатите с най-ниските цени. Отстранени са офертите на Сдружение “Хемус БГ” (“ИСА 2000″ и “ОРС Инфраструктура”) за отсечката Ябланица – Угърчин и на турската “Ташяпъ Иншаат Тааххют” за пътя между Угърчин и разклона за Ловеч и Плевен. Цената на “Хемус БГ” е с 23.41 млн. лв. по-ниска от тази на класирания на първо място участник, а тази на турската компания – с 50 млн. лв. по-евтина. Мотивите, с които са отстранени тези участници са меко казано странни. Кандидатите с най-ниски цени трябваше да представят обосновка, с която да докажат, че могат да изградят обекта за посочената стойност. Тръжната комисия обаче е отхвърлила и двете обосновки. Според тях нямало как строителството да бъдело толкова евтино!?!

Ако двата кандидата не бяха елиминирани, “Хемус” можеше да струва с над 70 млн. лева по-евтино!

Въпросите, които изникват след запознаване със скандалните факти са следните:

1. НЕ Е ЛИ ИДЕЯТА НА ТЪРГА ДА СЕ ТЪРСИ НАЙ-ДОБРАТА ЦЕНА?

2. СЛЕД КАТО НЯМА ПАРИ ЗА ПЪТИЩА И СЕ КАЧВАТ ЦЕНИТЕ НА ВИНЕТКИТЕ ЗАЩО С ЛЕКА РЪКА СЕ ДАВАТ БЛИЗО 70 МЛН.ЛВ ПОВЕЧЕ ЗА 60 КМ?

3. КАК ОЧАКВАМЕ ДА ДОЙДАТ ИНВЕСТИТОРИ СЛЕД КАТО СЕ ДЕКЛАСИРАТ УЧАСТНИЦИ В ТЪРГОВЕ, ЗА ДА СПЕЧЕЛЯТ “НАШИТЕ” ФИРМИ?

Ние сме отвратени от това нагло и скандално решение на тръжната комисия. Това правителство от ден на ден става все по-вредно за страната. Не може от една страна да тръбиш, че пари няма, да вдигаш цените на винетките и в същото време да наливаш над 70 млн.лв в джобовете на двама скандални олигарха! От това по явен пример за корупция няма! Корупция, струваща 70 млн.лв, които ще плащаме всички ние!, - е коментарът въф varnahot.com.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 8895 |15.12.2015 Адвокат: В срив сме, същият - като при назначаването на Пеевски в ДАНС . 4| 5684 |11.12.2015 Кутев: Пеевски няма да стане по-малко мощен с тази реформа . 19| 6604 |09.12.2015 Протестиращи: Пеевски да оглави правосъдното министерство и да се "свършва" . 15| 10053 |05.12.2015 Гьоте-институт ще бори Lafka на Пеевски с Budko в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads