Реклама / Ads
15| 6928 |02.03.2021 НОВИНИ

Мехмед Дикме, ”Приказка за стълбата” и въпросът ”Къде е Пеевски?”

.
”Кой си ти? - попита го Дяволът... Аз съм плебей по рождение и всички дрипльовци са мои братя. О, колко е грозна земята и колко са нещастни хората! Кой си ти? - дрезгаво и лукаво го попита Дяволът. Аз съм принц по рождение и боговете ми са братя! О, колко красива е земята и колко са щастливи хората!”
 

Политическите трансформации винаги са интересни за наблюдение, особено по време на избори. Тогава наяве изплуват принципите на партийните лица или по-скоро тяхната липса и става ясно, че всичко е въпрос на договорки. 


Такива изводи могат да бъдат направени и от случващото се през последните няколко дни с Мехмед Дикме, ДЕН и ГЕРБ, които получиха подкрепата на доскорошния си яростен критик. Дикме обаче претърпял катарзис някакъв. И вярва, че ГЕРБ също щели да претърпят катарзис. Такива неща... 


Борисов приемал подкрепата на Доган само за важни за държавата неща. От ДЕН били против сътрудничество с Доган и подкрепата на партията към ГЕРБ било гаранция, че партията на Борисов няма да работи с почетния председател на ДПС, заяви в ефира на Нова телевизия Мехмед Дикме тази сутрин. 


В разгара на протестите през лятото на изминалата година Дикме застана и категорично заяви: Държавата се управлява от Доган и Пеевски, а Борисов бил изпълнител на тяхната воля.


“Най-правилното нещо за обществото ще бъде, ако Борисов оттегли целия си кабинет и се формира нов до следващите избори, "който да мине през тежката икономическа зима, която предстои за целия свят.". Грешка е да се опитва да остане на власт с цената на всичко, защото изборите ще дойдат и тогава може да получи още по-голям шамар”, посочи още миналата година Дикме. 


“В никакъв случай пътят, който изминахме не беше кратък и лек. Ние водихме разговори още преди два месеца с партии от десния политически спектър. Желаехме да има представители на всички етноси в листите. ГЕРБ е единствената политическа формация, която даде възможност на избираеми места да бъдат посочени такива хора”, обясни днес Дикме. 


И понеже от ГЕРБ обяснили, че с ДПС се работило само когато ставало дума за решения в интерес на държавата, Дикме се съгласил - имало по-важни неща от тяснопартийните. 


Жаждата за власт и политическите трансформации са интересно нещо за наблюдение. Хората често са склонни да обърнат палачинката. Обясняват го с някаква псевдо-принципност, а то е много по-елементарно - принципи просто няма. Има договорки. И понеже има договорки, които очаквано са известни само на замесените в тях лица, Дикме не успя да отговори конкретно какво наложило смяната в мнението му. 


Политическите трансформации на хората са нещо много интересно за наблюдение. Медийните също. Смяната в посоката на вятъра е особено очевидна, когато няколко пъти в ефира на национална телевизия се спомене името на Делян Пеевски. Собствеността на Нова се смени и това е видимо. Днес много голям въпрос по време на гостуването на Дикме бе - къде е Пеевски, значи ли отсъствието му от листите на ДПС, че той няма да е част от политиката… Забранени доскоро въпроси. 


“Добре де, къде е Пеевски? И какво е ДПС без Пеевски и Пеевски без ДПС”, попита Виктор Николаев. 


“Проблемът на ДПС не е Пеевски, а човекът над него - този, който “разпределя порциите” и който възприема властта като баница”, категоричен беше Дикме.


“Намират ли резон спекулациите, че липсата на Делян Пеевски в листа на ДПС означава, че Движението се подготвя за активно включване в изпълнителната власт?”, попита Лора Инджова. 


“Възможно е… От разговорите ми с другите политически формации и това, което те подготвят - така нареченият експертен кабинет. Основната задача е да изкарат в опозиция ГЕРБ, да стане един миш-маш от споразумения за съставяне на експертно правителство", посочи Дикме. 


Препрочетете "Приказка за стълбата на Христо Смирненски. Той го е казал по-добре от мен. А сега, повече от всякога, имаме нужда да си спомним посланието му. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4639 |15.12.2020 Мехмед Дикме: До Нова година се подготвя алтернатива на ДПС . 2| 5233 |25.09.2020 Продължава разследването за изчезването на 2-годишния Мехмед от Якоруда . 7| 5440 |24.09.2020 Невредим откриха 2-годишния Мехмед от Якоруда . 9| 6777 |19.07.2020 Мехмед Дикме: Доган и Борисов се срещат, но защо го правят тайно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads