Реклама / Ads
8| 29295 |19.12.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Доган, Пеевски и проф. Спасов сритаха правителството и то се отказа от ”правителствена”

.
Бързотопящите се ”топки” на властта
Детска педиатрия ще има, но няма да е в УБ ”Лозенец”, а в запуснат строеж в двора на ”Александровска” болница. Това е новината от заседанието на МС. За мнозина решението е наложено от депутата от ДПС Делян Пеевски и почетния председател на движението Ахмед Доган. Не е тайна, че началникът на ”правителствена” проф. Любомир Спасов от години е близък с двамата.
 

В парламента дори някои депутати се шегуват, че проф. Спасов е "личния лекар" на двамата политици. Шега, шега, колко да е шега... За такива неща няма доказателства, но няма и лошо хората да се сближават и да се уважават. Разбира се, че премиерът Борисов и министър Ананиев ще се аргументират за промяната в решението. Може наистина да е по-добро и рационално. Но остава открит въпроса: Какво става с УБ "Лозенец"? Завърши ли финансовият одит на елитното здравно заведение и какви са резултатите? Има ли злоупотреби и ако има – кой е отговорен? Ще се заеме ли прокуратурата с това?

Здравният министър Кирил Ананиев шикалкави пред медиите, мрънка и се огъва. В изявите му личи страх да спомене дори името на шефа на болницата проф. Любомир Спасов. Страхува се и да говори за финансовите, а може би и други проблеми в здравното заведение, подозирано от години във връзки с властта. Купил ли е проф. Спасов луксозен имот в кв. „Бояна“ в столицата? Или е живял доскоро в него под наем? На кого е този имот и как е оформено неговото ползване? Продаден ли е този имот неотдавна? От кого и на кого? С какви пари е закупен, какъв е техният произход? Това не е ли работа на НАП, КПКОНПИ и прокуратурата? Говори се за злоупотреби в болницата, за изчезнали милиони, за отпуснати извънбюджетни милиони по времето на кабинета "Орешарски" и пр. Министър Ананиев е длъжен да отговори.

 

Ето някои публикации в различни медии, които трасират в най-общи линии проблемите около проф. Любомир Спасов и ръководените от него УБ „Лозенец“ и Медицинския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“.

 

09.12.2018 г, бТВ

Кирил Ананиев: Болница „Лозенец” има над 30 млн. лева дългове

Дългове за над 30 млн. лева и поети ангажименти за над 60 млн. лева има правителствената болница „Лозенец”, чийто директор е проф. Любомир Спасов. Все още тече финансовият одит, но по първоначална информация финансовото състояние на болничното заведение не е добро.

„В същото време работещите в болницата не бяха получавали месец, месец и половина заплати. Правителството взе необходимите мерки, за да разплати дължимите заплати. Освен това са прехвърляни средства от разходи за персонал, за издръжка и капиталови разходи”, каза в предаването „Тази неделя” министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

 

Самият Любомир Спасов няма да бъде директор, след като болницата стане педиатрична, добави Ананиев.

Той увери, че учебната и клинична база в болница „Лозенец” на студентите по медицина от Софийския университет ще бъде запазена. Те ще имат възможността да ползват и други клинични бази. 

След като беше съобщено, че правителствената болница ще стане първото многопрофилно заведение за болнична помощ, осигуряващо комплексно лечение за деца, студентите по медицина от СУ станаха разтревожени. Досега те се обучаваха именно там.

 

„Болница „Лозенец” е едно лечебно заведение, което се намира в една прекрасна природна среда, в която децата ще се чувстват чудесно, техните родители също. Знаете, че това е един прекрасен парк с добра инфраструктура”, посочи Ананиев.

Болничното заведение разполага с около 220 легла. За да бъде многопрофилна детска болница обаче ще са необходими двойно повече. Предвижда се и изграждането на още един корпус с топла връзка между вече съществуващата сграда и новата.

„Вчера се върнах от съвет на министрите на здравеопазването. Разглеждахме новата финансова рамка, разговарях с господин Андрю Кайтис – той пое ангажимента да направи всичко възможно да осигури един допълнителен ресурс от европейски средства. Толкова, колкото са ни необходими, като направим разчета”, каза здравният министър.

 

По думите му за проекта ще се необходими около 35 – 40 млн. лева, докато изграждането на нова болница би струвало около 150 млн. лева.

„Болница „Лозенец” като многопрофилна детска болница ще бъде предназначена за лечение само на деца. Това обаче не означава, че ще закрием останалите отделения, които не са свързани с лечението на деца, болницата ще бъде преобразувана чрез вливане в новата многофункционална детска болница. Тези отделения, които не са пряко свързани с лечението на деца, ще бъде прелокирани към другите университетски болници в София, които са специализирани в даденото лечение за възрастни хора”, подчерта Ананиев.

Той увери, че няма никаква опасност за бъдещето на медицинския факултет към Софийския университет, който ще продължи да функционира.

На специалистите в болницата пък ще им бъде даден избор – дали да останат на същото място или да се прехвърлят на друго. При всички положения работа ще бъде намерена за всички, каза Ананиев.

 

***

28.11.2018, Факти.бг

 

В т. нар. правителствена болница – „Лозенец” – не са получавали заплати за октомври, вече почти с месец закъснение

 

Болницата е на пряко подчинение и бюджет на Министерския съвет. Нейният шеф проф. д-р Любомир Спасов не се е мяркал в болницата от една седмица, дошъл е за пръв път сега в понеделник да успокоява персонала. Но вече едно обещание за изплащане на заплати в предишния петък не е изпълнено. Хора от персонала подават молби за напускане. Санитарки, които са най-ниско платени, не могат да издържат и месец без заплата. Това научи e-vestnik от източници от болницата.

Не е за вярване, но и в момента в болницата има лекари с основна заплата 700-800 лева и незначителни надбавки над това, брутна до около 1000 лева. Трудно е да се обяснят причините, след като шефът на болницата д-р Любомир Спасов според публикувани и неопровергани информации е взимал средно по 15 000 лева на месец допълнително възнаграждение върху заплата си. От болницата тогава обясниха, че това са надбавки за операции, допълнителна работа и т. н.

Политиката на директора е да поддържа добре платени избрани хирурзи и лекари, останалите са с мизерни заплати. И те не напускат болницата, защото някои от тях работят там по 20-30 години, има добра техника, средата е добре поддържана, а и в някои сектори работата не толкова натоварваща.

 

***

26.09.2018, offnews.bg
Автор: Александра Маркарян

 

Под 60% успеваемост на стандартен международен тест е равна на оценка Слаб (2). Под 60% успеваемост на операционната маса е невероятен успех, а хирургът е безспорен авторитет. Нищо, че в първия случай става въпрос за теоретични знания, а във втория - за това колко деца ще живеят и колко ще умрат.

Звучи ви налудничаво? Нищо подобно! Това е оценката, която Академичният съвет (АС) на първия български университет - Софийския - даде тази вечер на проф. д-р Любомир Спасов - директор на бившата Правителствена болница (настояща Университетска болница "Лозенец"). АС на СУ го предложи на министъра на здравеопазването за национален консултант по трансплантология и през 2019 г.

Като такъв проф. Спасов ще може да остане в Комисията за лечение в чужбина и да се произнася за всяко дете, нуждаещо се от трансплантация - дали то да остане в България (и по всяка вероятност да бъде оперирано от ръководен от същия проф. Спасов екип в УБ "Лозенец"), или да замине за чужбина и да го оперират далеч по-опитни в трансплантациите хирурзи.

Струва ви се, че има конфликт на интереси? Отново нищо подобно! Пак според преподаватели в Софийския университет. Миналия септември, когато същото предложение бе сложено на масата за обсъждане от Академичния съвет, Пенка Георгиева от името на пациентските организации "Заедно с теб" помоли преподавателите да не гласуват "за", защото това е конфликт на интереси. Тогава никой не я чу. Тази вечер дори нямаше кой да повдигне въпроса.

Докладът с предложението проф. Спасов да бъде включен в списъка на националните консултанти в областта на трансплантологията внесе ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков.

22-ма преподаватели гласуваха "за". Двама се въздържаха. Един-единствен член на АС (студент) гласува "против".

Последната дума ще има здравният министър - финансистът Кирил Ананиев, който, ако иска, може да прегледа данните за преживяемостта на трансплантираните деца. А те са следните: от 2008 г. до 2017 г. у нас са извършени 22 чернодробни трансплантации на деца на възраст от 0 до 18 години. Само две от тях са във ВМА, останалите са при проф. Спасов - в УБ "Лозенец". В същия период ретрансплантирани са две деца. От всички 22 деца към момента живи са 13. Това прави преживяемост от 59%.

 

***

 

20.12.2017, offnews.bg

 

Как Любомир Спасов взе сграда на Софийския университет и я хариза на Цацаров
 

Как сграда за милиони на университет с непрестанна нужда от още и още пари се харизва безропотно, без 1 стотинка в замяна? Отговор на този въпрос даде днес Министерският съвет, който сложи последната точка в развивалата се повече от една година схема.

Построената през 1952 г. сграда се намира в широкия център на София - на бул. "Александър Стамболийски" 82, на метри от Mall of Sofia. Имотът е с площ 8020 кв. м, заедно с обособена част от построената в имота учебна сграда.

До ноември 2016 г. той е собственост на Софийския университет, а сградата е предназначена за Факултета по класически и нови филологии.

На 15 ноември 2016 г. членовете на Академичния съвет получават предложение от ректора проф. Анастас Герджиков сградата да бъде прехвърлена на болница "Лозенец" "за предклинична подготовка на студентите от Медицинския факултет на Софийския университет". И факултетът, и болницата се управляват от едно и също лице - д-р Любомир Спасов.

Предложението не е отправено на редовно заседание на Съвета. Членовете му го получават в електронен вид и са принудени да гласуват също електронно, без да го обсъждат, защото решението, по незнайни причини, трябва да се вземе спешно. Електронното гласуване трябва да приключи на 18 ноември.

Министерският съвет обаче не дочаква официално решение от АС. На 16 ноември правителството прехвърля сградата от СУ на болница "Лозенец" с мотив "отпаднала необходимост" за Софийския университет и с обещанието да бъдат отпуснати 18 милиона лева на болницата за капиталови разходи (става въпрос за две решения на МС, съобщени на 17 и 18 ноември 2016 г.)

Как МС взе своето решение преди гласуването на Академичния съвет да е приключило, пита с възмущение един от членовете му - студентът Симеон Георгиев, но въпросът остава без отговор. Той призовава СУ да обжалва, защото губи сграда за милиони, но това не се случва.

Пред OFFNews ректорът Герджиков тогава оправдава решението с предшественика си - през 2014 г., по времето на проф. Иван Илчев, било взето решение сградата да се прехвърли на най-новия факултет на СУ - медицинския, защото болница "Лозенец" имала пари и щяла да я ремонтира.

Предклинично обучение на студентите по медицина на "Стамболийски" така и не започва. Вместо това днес, в навечерието на празниците, Министерският съвет мимоходом взе ново решение: прехвърля сградата от болница "Лозенец" на Висшия съдебен съвет, защото "теренът от 8 дка и построената в него сграда са с отпаднала необходимост за болница "Лозенец". Те ще бъдат използвани са нуждите на специализираните органи на съдебната власт - съд и прокуратура, пише още в съобщението за решението на правителствената пресслужба.

 

***

 

22.02.2017, Фрог нюз

Пеевски ли купи имението на шефа на Правителствена болница?
 

Партийният функционер на ДПС Делян Пеевски ли е купил хипер луксозното имение на шефа на правителствена болница д-р Любомир Спасов в баровския столичен квартал „Бояна”? Този скандален въпрос задават в писмо членове на Българския лекарски съюз, с което Фрог разполага.

Паралелно с това около името на Спасов назрява и друг скандал, свързан с живота на малкия Байрям Али, който гасне от бъбречна недостатъчност. Оказва се, че Спасов е национален консултант по трансплантации и животът на десетки хора, включително и на малкия Байрям, е в неговите ръце. Според лекари именно шефът на правителствена болница спира детето да замине за Германия. Целта е то да бъде оперирано в Правителствена болница, за да може Спасов да обере лаврите. В същото време в прехвалената Правителствена болница са починали много деца след трансплантация и рискът за Байрям да не оцелее е огромен. Но за това малко по-късно.

Лекарите от БЛС се чудят как Любомир Спасов се е сдобил с къщата, която се отличава с лукса си и струва няколко милиона лева. При заплата, дори над 20 хил. лв. месечно, е невъзможно да се купи подобно имение, категорични са медиците. Те настояват да се осветли въпросната сделка. И питат:

1. Вярно ли е, че зад покупката на къщата стои Делян Пеевски и рекламният бос Красимир Гергов.
2. От кого е закупена имотът и каква е цената му?
3. Подарена ли е на Любомир Спасов?   

Според слухове въпросната къща била на Гергов. Той пък имал дългове към фирми, свързани с КТБ. Впоследствие имението било взето от Пеевски. Той пък на свой ред го дарил на Спасов.

Дали това е така, само Спасов може да каже. Членове на БАС са категорични, че истината трябва да излезе наяве. Нещо повече - за тях е важно да разберат дали Делян Пеевски има нещо общо с милионите, прeведени на правителствена по време на кабинета "Орешарки" от здравното министерство. Твърди се, че това е станало в момент, когато други болници са изнемогвали за консумативи в операционните, а в „Лозенец” част от средствата са отишли за бонуси на хора от персонала, както и за самия проф. Спасов.

През годините се носеше упорит слух за връзка на Любомир Спасов с ДПС. Твърдеше се, че той има близки отношения с бившата депутатка и любимка на Ахмед Доган - Емел Етем. Не е тайна и приятелството му с Пеевски и Доган.

Казусът с 9-годишният Байрям Али разпали отново искрата на напрежението в лекарските среди. Болното момченце обаче още е в България, а не в Германия и всички се питат защо?! Между живота и смъртта го държат институции, които не могат да решат спор помежду си. Спорът вече е скандал, но за живота на детето май никой не се сеща.

Зад всичко това страховито наднича егото на специалистите. Лекарите, обаче не издържаха и открехнаха завесата на истината: Иван Димитров от Асоциация на бъбречно трансплантираните в България казва пред бТВ: Теодора Джаева, анестезиолог от болница „Лозенец”, където шеф е д-р Любомир Спасов, заедно с него спират възможността децата да бъдат лекувани в чужбина. Защото той е национален консултант. От 2010 г. насам са направени само 6 трансплантации у нас, в „Пирогов”, под надзора на френски специалисти. Тук трансплантации не се правят! Не знам кой е подвел проф. Панчев, който е най-големият специалист. Нещата идват оттам, че Спасов е национален консултант. И именно той има последната дума. Някои хора смятат, че трябва да се пише в CV-то на Спасов, че е направил такава операция. Животът на детето е застрашен. Това е тотално безобразие.

Същото мнение се допълва и от д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право. Пред БТВ тя заяви: Такава операция не може да бъде направена в България. Без мотиви някой спира правото на детето да бъде лекувано зад граница. Такова решение вече има от страна на Фонда за лечение на деца в чужбина. Как така някой след това решава дали това ще се реализира или не. Кой решава дали детето да живее или не?! Ако нещо се случи с това дете, докато текат тези протакания, кой ще носи отговорност?! Кой ще обясни на родителите, че му е отнето правото да живее?!

 

***

 

28.02.2014, News.bg

Чрез д-р Спасов вкарват модела „Пеевски” в здравеопазването според пациенти
Автор: Диана Зайкова

 

Новоназначеният национален консултант по трансплантология д-р Любомир Спасов е силно компрометиран от множество смъртни случаи и тежки усложнения на пациенти след извършени от него трансплантации. Този извод се опитаха да наложат недоволни пациентски организации на пресконференция в БТА.

Федерация "Български пациентски форум" и Асоциация на чернодробно трансплантираните се обявиха категорично против спонтанната смяна на досегашния консултант Никола Владов с директора на правителствена болница "Лозенец" Любомир Спасов.

Моделът "Пеевски" влиза и в здравеопазването, той е страшен и опасен, предупреди Радка Йорданова от Асоциацията. По думите й от края на миналата година се водят две дела на чернодробно трансплантирани деца с фатален край и две за починали пациенти след бъбречна трансплантация. Йорданова се закани, че някои от прекратените вече дела срещу правителствена болница ще продължат в Европейския съд.

Адвокат Лилия Николова, ответник по едно от делата за починало в "Лозенец" дете, разясни, че по статистики от 2004 г. до 2011 г. 53,6% са усложненията при бъбречни трансплантации в правителствена болница, а смъртните случаи са 7%. 30% е смъртността при чернодробни операции, а усложнения настъпват в 100% от случаите.

За този период сърдечните трансплантации, които са и специалност на новия консултант, са две - и двете завършват със смърт. За периода 2008-2011 г. от общо десет чернодробни трансплантации на деца 6 са завършили фатално, 2 деца са получили тежки усложнения и се е наложила ретрансплантация, а само две са успешните.

Последният случай на починало дете в следствие на хирургична намеса в "Лозенец" е на 15 януари тази година. По данни на Николова от оперативните протоколи  повечето участващи лекари в тези операции са без придобита специалност по хирургия, а малкото имащи такава са я придобили преди по-малко от пет години, които са необходимата цифра за стаж в областта.

Николова разказа за няколко конкретни случая за трансплантации на деца, като оператор е бил именно Спасов. В следствие на неговата хирургична намеса две шестмесечни бебета са починали,  а едно е заминало за спешна ретрансплантация в чужбина.

Специалисти и засегнати родители настояха здравният министър Таня Андреева да каже какво всъщност е наложило смяната на националния консултант. По Наредба 47, с която се регламентират консултантите, списъкът с националните консултанти се одобрява за всяка година до октомври предишната година. Този срок отдавна е минал, като смяна може да се допусне при мотивирана необходимост. До момента официален мотив обаче няма.

От Федерация "Български пациентски форум" настояха Андреева да обясни действията си и да каже дали е имало политически натиск над нея за това назначение. Организацията изисква на поста национален консултант по трансплантология да стои некомпроментиран специалист с чисто име, който да обединява гилдията. Любомир Спасов не е такъв човек, категорични са от Федерацията.

И тук се налага въпросът "Кой го предложи", изтъкнаха още недоволните от назначението с настояването становището на Андреева да се преразгледа в името на тези хора, които чакат животоспасяваща трансплантация.

По същото време на пресконференцията директорът на Правителствена болница имаше среща с Българския лекарски съюз в Здравното министерство.

Запитан от медиите за отговор на тежките обвинения срещу него, той отхвърли всички обвинения, изтъквайки, че те не почиват на истината.

Спасов увери, че успеваемостта на трансплантациите в „Лозенец”, според европейски одит, е толкова и средното ниво за цяла Европа – 80 %. Той обърна внимание на това, че няма програма в света, която може да помогне на всички нуждаещи се.

 

***

 

Има ли топки здравният министър да говори открито по тези проблеми? Да каже защо си промени решението и вече "Александровска" е посочена за проекта за детска болница, а не "Лозенец"?. И да не забравя мисълта на Стив Джобс, че „един слух става истина в мига, в който бъде официално опроверган“.

 

Фрог нюз  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 21945 |22.11.2018 Д-р Михайлов: Властта на Борисов е олигархат - с Домусчиев и Пеевски . 6| 5190 |05.11.2018 Българи в чужбина: Кой е Доган, че данакоплатците му плащат охраната? . 13| 12033 |05.11.2018 Октай пред Фрог: НСО лъжат, службите сочат мен като заплаха за Доган, но още не са дошли да ме арестуват . 14| 13430 |11.10.2018 ”Известните” журналисти на Пеевски - главни действащи лица в ”Технология на терора”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads