Реклама / Ads
6| 5848 |07.03.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Министър Т. Петкова: Може да има и руски фирми като подизпълнители на ”Турски поток”

.
Теменужка Петкова
Не е ясно дали кандидатите за изграждането на проекта ”Турски поток” ще ползват подизпълнители. Това ще можем да го знаем в рамките на следващата работна седмица. Предстои да разберем.Така отговори на въпрос министър Теменужка Петкова, запитана дали има руски компании в строителството на тръбата.
 

Три консорциума, в които има фирми от Саудитска Арабия, Италия, Австрия, Унгария искат да строят българския участък на газопровода "Турски поток", станя ясно по-рано днес.

 

После следва процедурата според законодателството, има назначена комисия, която ще прегледа трите оферти, които са постъпили, ще бъде направен преглед дали офертите отговарят на зададените параметри на Булгартрансгаз, дали има пропуск, каза още тя пред бТВ .

 

Ние сами си финансираме проекта и не бива да имаме никакви съмнения за това. Обществената поръчка, която към момента е за възлагане, е на стойност 2,2 млрд. лева. За компресорните станции ще бъде проведена отделна поръчка и цялата стойност на проекта ще е за 2,7 милиарда лева, обясни Петкова. Тя допълни, че Сърбия вече строи газопровода.


На въпрос дали имаме твърдо "Да" на ЕС за "Турски поток" Теменужка Петкова посочи, че, когато ние сме спазили всички европейски правила и закони, нямаме основание да се опасяваме от досегашната лоша практика. Взели сме си поуки от "Южен поток".

От 1 януари 2020 г. транзитът от България за Турция няма да го имаме. 14 млрд. транзит за Турция отиват там и ние се лишаваме от преноса им и губим 110 милиона долара на година. Ще остане транспортирането на 2 млрд куб метра газ за Гърция и 800 000 за Македония. Тук възниква въпросът какво избира България - дали искаме да запазим стратегическото си място на газов разпределител за Европа, или да станем само консуматор, каза още тя.

 

Министър Петкова коментира и сагата около АЕЦ "Белене". Към настоящия момент трайната политика на Европа е да се върви към производство на електрическа енергия без емисии. Това, което притежаваме по АЕЦ Белене е обородвуне, отговарящо на всички най-високи изисквания за над 3 милиарда лева, изградена е и инфраструктура, припомни министърът на енергетиката.

 

Относно отработеното ядрено гориво от България, Петкова каза, че имаме договор с Русия и го извозваме там.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6962 |26.02.2019 В. Начев: ”Газпром” може пак да осъди България . 1| 6558 |19.02.2019 Тодор Матев, „ЧЕЗ Електро България“: Всяко домакинство може да спести разходи с лесни практически решения . 23| 11383 |06.02.2019 Българското разклонение на ”Турски поток” може да е неефективна структура, смята експертът Ю. Попов . 12| 11778 |18.01.2019 Данни на БНБ за срив на инвестициите разобличиха фалшиви новини на министър Караниколов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads