Реклама / Ads
5| 4094 |09.03.2016 НОВИНИ

Митов: Засега няма увеличен миграционен натиск към нас, но рискове винаги има

.
Даниел Митов
Към момента не съществуват данни за увеличен миграционен натиск към България, рискове винаги има, каза министърът на външните работи Даниел Митов след изслушване на ресорната парламентарна комисия, цитиран от Фокус.
 
В отговор на въпрос дали затварянето на Балканския маршрут крие рискове за страната ни и да се притесняваме ли, че сега през нашите граници ще започнат да преминават бежанците министър Митов заяви: „Рискове естествено съществуват. Ние отдавна сме ги оценили”, каза той и припомни учението „Граница 2016”. „Договорили сме с Турция, така и с нашите гръцки колеги система за ранно предупреждение, ако се появи информация за миграционен натиск на нашите граници. До момента не съществува такива данни за увеличен миграционен натиск. Българската държава е подготвена”, каза още той. Външният министър уточни, че България логистично, финансово и кадрово е готова да посрещне подобен риск, който до момента няма данни да съществува. Той коментира и визовия режим за Турция като припомни, че се коментира от много дълго време. „Когато говорим за визова либерализация, както и за преговори за членство в ЕС трябва да знаем едно нещо. Това става след изпълнение на определени критерии, каквито са заложени в механизмите на самият съюз. Това е задължително условие и ние държим на това”, заяви Даниел Митов. По думите му, когато се говори за разселването на бежанци в Европа ние настояваме това да става доброволно и по желание на самата страна. „Става въпрос за визова либерализация, което означава, че само турски граждани могат да пребивават за неопределен период от време на пътуват неограничено. Това стана с България 2000 година, когато паднаха визите” припомни още той. Министърът на външните работи заяви, че е излишно да се създава паника. „Нашето настояване е Турция да въведе визов режим за определени държави от Африка и Близкия Изток, които се явяват рискови”, заяви още той. Министър Митов заяви, че не преговорите между Турция и ЕС са нормални и няма рекет от страна на турската страна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4695 |09.03.2016 Н. Ненчев няма да връща наборната войнишка служба . 8| 4485 |07.03.2016 Доц. Маринов: Консултациите няма да помогнат на Плевнелиев за втори мандат . 2| 5218 |07.03.2016 Наско Сираков няма инсулт, подобрява се . 1| 5264 |07.03.2016 Шампионът по сноуборд: В България няма условия за тренировки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads