Реклама / Ads
47| 9758 |07.03.2021 ГЛАСЪТ

Музиканти за предизборна употреба са лоша гледка

.
Музиканти с физиономии като на герои от индийски кахърен сериал наредени край премиера, с влажни погледи чакат той да изтръска трохите от чекмеджето с пачките. По-тъжна гледка дори от набучени глави на комити, защото онези са загинали изправени и горди, а тези се разхленчили в краката на тирана, вкарани плиткоумно от някого в предизборен скеч.
 

Мили кадърни, по-малко кадърни и отчайващо некадърни музиканти, той е в кампания, хвърля милиони народна пара, за да не изпадне от властта. Страх го е от справедливост и възмездие. Нужен му е всеки глас, затова манипулира, щедро обещава, демагогства и лъже.

 

На 1000 музикални творци щял да отпусне по 5 минимални работни заплати – по над 4 хилядарки на човек. Не е лоша сумата. Общо около 4,2 милиона, казва "щедрият" Чичко, а вие го гледате в очите и мърдате лапички. За два частни стадиона обаче даде 14 и 27 милиона… Щото футболните агитки са му важни… знаете как е.

 

11 години той е на власт! 11 години нито той, нито министрите на културата не си мръднаха пръста за задължителна квота за излъчване на българска музика като условие за получаване на лиценз и създаване на професионален регистър на музикалния сектор. А и дали е справедливо да се приемат квоти? Сега Пако де Лусия от Банкя (да, да той свири на китара – не знам руски или испански строй…) ви казва, че ще свърши тази работа, ако управлява още един мандат. Разбрахте ли намека? Разбрали сте го, щом сте там.

 

Тичкайте да агитирате в прослава на добрия Чичко. Не се сърдете, така изглежда отстрани, а и не само.

Вие заслужавате тези пари, дори повече и те ви се полагат, няма нужда да просите. Но по определени критерии. Фалшивият благодетел се подиграва с вас, унижава ви и се възползва от ситуацията за кампанията си.

 

Ако се чувствате некомфортно, намерете някого, на когото да си го изкарате. На мен, например. К’ъв си ти, бе и какво разбираш! – ще се ядосат някои. Аз съм от една друга гилдия, която оцелява на „свободния пазар“, на който ако не слугуваш на властта и Пеевски, лошо ти се пише. Не съм чул за музикант с повдигнати обвинения от прокуратурата, влачен по съдебни зали и със запорирани сметки и жилище заради текст и или музика на песен. Но журналисти има. Сигурно не заслужаваме внимание, нито имаме някакво значение, но знам, че всеки има избор…

 

Георги Минчев го изпя ужасно вярно:

 

Какви времена, доживяхме ей хора?

И това ако не е позор!

Докато чакаме да вкарат някого в затвора

Европа ни остави в задния си двор.

 

Затова ми се струва, че музиканти стоят на някакъв ъгъл в очакване на 4350 лева, но всъщност чакат Годо... Винаги намираме нещо, за да си даваме вид, че съществуваме, - казва Бекет.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 12534 |05.03.2021 Изравниха ни с Майот. Бъдете щастливи, мишлета! . 37| 15892 |04.03.2021 От 200 хиляди до 2 млн за място в листите – моделът „чекмедже“ триумфира . 65| 16018 |03.03.2021 Когато задрънкат 30-те сребърника....и замирише на кокал . 22| 14035 |02.03.2021 Шлемът на Аякс и свинята с каската

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads