Реклама / Ads
4| 3283 |22.12.2020 НОВИНИ

Над 1/3 от бюджета на НС е отишъл за заплати

.
Източник: БГНЕС
81 милиона лева е бил бюджетът на 44–ото Народно събрание, като 23,5 милиона лева са били за заплати. Според имуществените декларации на депутатите от миналата година те са декларирали от доходи от около 45 милиона лева, от които 21 милиона лева са доходи от дивиденти на един депутат от ДПС- Делян Пеевски.
 

Това заяви пред Българското национално радио Ива Лазарова от Институт за развитие на публичната среда.


Информацията за това как народните избраници харчат допълнителните средства за дейността си обаче не е общодостъпна. Информация за контролирането на разходите на депутатите имат ръководствата на парламентарните групи, те имат информация за тяхното пълно отчитане, но широката публика няма достъп до такава информация. 


Има и притеснителна тенденция през тази година. 86 от депутатите не са имали нито едно парламентарно питане. Става дума за ⅓ от народните представители. В парламентарния контрол пък управляващата партия и техните коалиционни партньори са задали най-малко въпроси. 


Информацията за работата на Народното събрание за изминалата вече година е особено важна в контекста на предстоящите парламентарни избори, смята още Лазарова. 


“По броя разгледани законопроекти – 135, 144 решения и две декларации на 120 пленарни заседания, 10 от които извънредни, излиза че Народното събрание е работило усилено, но има закони, които са преразглеждани многократно – това са 7 поправки на Наказателния кодекс, 5 пъти закона за ДДС, а три пъти е имало предложения за промени в Изборния кодекс.


Понякога се пропуска общественото обсъждане и това руши доверието в най-важния орган в парламентарната република.

През 2020 са работили 27 комисии, от които постоянни 23 и четири временни, като най-екзотична е тази за промени в Конституцията, а друга интересна беше тази, която трябваше да провери фактите около спирането на програма „Хоризонт“. Тя прекрати работата си в началото на тази година с едва 4 заседания 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3771 |10.12.2020 Пробив: Евролидерите се споразумяха за бюджета . 4| 3495 |10.12.2020 Евролидерите решават бъдещето на бюджета на ЕС . 14| 4103 |07.12.2020 Полша и Унгария непреклонни - отново ще наложат вето за бюджета на ЕС . 29| 4615 |01.12.2020 Борисов подкрепи Меркел за компромиса и бюджета на ЕС. Какво ще стане с върховенството на закона?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads