Реклама / Ads
0| 6071 |26.12.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Най-шантавите коледни ритуали по света

.
Коледа се празнува навсякъде по света и в отделните му краища местните хора са развили различни ритуали. Някои от тях са симпатични. Други ни учудват като особено странни.
 

В Австралия например Дядо Коледа често идва като сърфист. Температурите в страната на празника варират между 20 и 29 градуса, ето защо той често е посрещан на плажа. Мнозина в големите градове се събират край морския бряг и пеят на плажа коледни песни. Някои австралийци украсяват къщите си с т.нар. коледен храст – местно растение.

 

Съвсем друго се случва в същия ден от годината в някои градове на Австрия. В тях млади мъже се обличат като Крампус – дяволско, демонично създание с рога, звънчета и страшно лице, и обикалят улиците, за да плашат деца и възрастни.

 

В Чехия жени потапят клонче от черешово дърво под вода на 4 декември – ако то е цъфнало на Коледа, ще се омъжат през следващата година.

 

В Дания непослушният елф Нисе прави пакости по къщите. Затова датските семейства поставят ориз пред вратите на домовете си – за да бъде той по-милостив и благ с тях на Коледа.

 

Във Финландия семействата спират на гробищата, за да почетат паметта на починалите си близки. Такава е традицията на празника.

 

Във Франция децата оставят не чорапите, а обувките си край камината и Дядо Коледа, наричан Пер Ноел, ги пълни с подаръци.

 

В някои части на Великобритания децата пишат писма до Белобрадия старец и вместо да се опитат да му ги пратят, ги пускат в задната част на угасената камина с надеждата, че ветровете ще вдигнат изписаните от тях листове хартия с празнични желания и ще отнесат към Северния полюс. Ако видят, че писмата им са се запалили, пишат нови.

 

В Исландия децата вярват вместо в традиционния Дядо Коледа в 13 тролове, за които се смята, че пристигат в градовете две седмици преди Коледа и си тръгват след празника.

 

В Индия по-голямата част от населението е съставено от индуисти или мюсюлмани, но все пак в многолюдната страна има и християни. По Коледа някои от християнските семейства декорират бананови дръвчета и манго растения. Някои от тях дори украсяват домовете си с листа от манго.

 

В Япония масово семействата посещават на Коледа KFC. Американската верига за бързо хранене има най-висок оборот в страната за цялата година на 25 декември.

 

В мексиканския град Оахака де Суарес местните чупят чинии близо до катедралата му в центъра, за да отбележат края на годината.

 

В Норвегия семействата крият метлите у дома от зли духове, които започват да вилнеят на Коледа. Според поверията в страната на празника небето се раздира от вещици и други лоши свръхестествени сили, които вършат пакости и се спускат до къщите. За вещиците се смята, че може да крадат метли.

 

В Каталуня, Испания, на Коледа децата изрисуват пън с очи и уста и му поставят отгоре одеяло. Традицията се развива като Тио де Надал. Дървеният пън обикновено е прикрепян към пръчки и децата са окуражавани да го хранят и да си играят с него в дните преди Коледа.

 

В Унгария семействата крият в елхата красива играчка, подобна на паяк. Който я намери, ще има късмет.

 

В Каракас във Венецуела пък пътищата се затварят по Коледа и мнозина предпочитат да се придвижват с кънки. Така, някои от тях пристигат в църквите на топлия град на кънки, за да оповестят край близки и приятели „Исус се роди!”.

 

Мениджър Нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 9821 |26.11.2019 МО: До 600 лв. коледни бонуси за военнослужещи и цивилни . 1| 4271 |23.10.2018 Предколедни програми с ЕКВАТОР.БГ . 0| 5772 |11.09.2017 АБАКС отбеляза началото на ранните записвания по своите предколедни и новогодишни програми . 0| 11517 |01.12.2011 Стартират коледните промоции в ТЕХНОПОЛИС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads