Реклама / Ads
0| 3716 |30.11.-0001 НОВИНИ

Фрогоко: Магарета-сапьори, маймуни-талибани, бойни глигани и слонове

.
Талибан.... Източник: БГНЕС
Всеки е чул израза: ”Наостри ушите, като полкови кон дочул тръба!” Конете са най-големите войници в армията след хората. Като се започне от Троянския кон та до кавалерията в по наши дни. Но в армията медали са заслужили още кучета, котки, магарета, глигани, маймуни, слонове....Списъкът е много дълъг и всеки може да го продължи .
 

Ще изброим само някои от най-интересните истории.

 

Бойни глигани

 

Украински военни започнаха да използват бойни глигани за нуждите на армията, съобщава "Военное телевидение Украины".

 

Медията отбелязва, че прасетата се хранят с армейски дажби на равна нога с военнослужещите. Новобранците работят на мястото на кучета, на които не достигала сила.

 

Според телевизионния канал животните дежурят на територията в Донбас. В преките им задължения влизало ръмжене и грухтене, с което да предупреждават патрулите, че в района има непознати хора


В Кремъл обучават соколи, способни да свалят дронове


В Кремъл има ястреби и соколи, които могат да преследват и да свалят дронове, които застрашават въздушното пространство на комплекса в централната част на Москва, съобщава "РИА Новости", цитирайки източник от силите за сигурност.

 

В 45-годишната орнитоложка агенция на правителството има соколи, ястреби и орли, които се използват срещу врани. Грабливите птици имат и капацитет да свалят безпилотни летателни апарати над Кремъл, но предпочитат "да използват соколи вместо ястреби".

 

Цитирани са подобни опити с птици срещу безпилотни летателни апарати от холандската полиция преди две години, но програмата отложена поради високи разходи.

 

Други защитни средства против дронове в Кремъл е оръжие, което може да неутрализира безпилотни апарати до 2 километра разстояние. Оръжието е представено миналата година от центъра за изследване и роботика на руското министерството на отбраната.


Укрепената линия "Метаксас" превзета с бг-магарета

 

Първите опити на германците да пробият линията "Метаксас" са неуспешни. Вермахтът среща упорита съпротива и търпи значителни загуби. "Метаксас" е построена с френска помощ и представлява умело изградена система от ДОТ-ове, която прикрива Егейска Македония от север.

 

Основният проблем при започването на операция "Марита" е, че германските части не могат да открият умело замаскираните огневи точки в пресечената местност и по тази причина щурмовите групи нямат възможност да се включат ефективно в подавянето на гръцките бункери. Български офицер предлага на германците стар и изпитан способ, използван от нашата армия през 1913 година - той съветва съюзниците ни да съберат магаретата от околните села, да им окачат гирлянди от празни консервени кутии и през нощта да ги пуснат в тесен участък срещу гръцките позиции. Идеята е тревопасните щурмуваци да предизвикат гръцките ДОТ-ове да открият огън, а германските наблюдатели да засекат точно местоположението им.

 

За да накарат магаретата да се движат напред, германците /пак по български съвет/ и пуснали конски мухи В крайна сметка, старата изпитана хитрост свършила работа. Гръцките ДОТ-ове били разкрити, а после германските щурвоми групи ги превзели един по един с огнехвъргачки и пряко артилерийско мерене. След като "Метаксас" е пробита в един участък, след това Вермахтът я "изяжда" в тил и фланг.

Гръцката версия е, че "непревземаемата" балканска "Мажино" се нуждаела от минимум 220 хиляди бойци, за да действа ефективно, а в северна Македония гърците разполагат с около 70 хиляди бойци. След падането на "Метаксас" войната с гордите елини се превръща в бясно преследване, тъй като английските експедииционни сили не оправдават възложените им очаквания.

 

Гълъби с пагони


Гълъбите не се славят с ловкост, ум или приятелско поведение. За повечето хора те са просто градски птици, които могат да бъдат видени на покрива на всяка сграда или във всеки парк. Въпреки това, тези птици играят по-голяма роля в американската военна история, отколкото всяко друго животно. По време на Втората световна война именно гълъбите „се присъединяват“ към армията на САЩ в борбата срещу нацистка Германия.

 

Колкото и невероятно да звучи, това е истина – живи гълъби стават част от войната. Пернатите са използвани от американците в насочването на ракети към предназначените им наземни цели.

 

През 1943 г. армията на САЩ изпитва големи трудности в прицелването с бомби и ракети. По това време прецизността е мираж, тъй като повечето ракети са изстрелвани от огромно разстояние, а технологията - примитивна. Те често пропускали целта си. Военните се нуждали от бързо решение на проблема и тогава била приложена идеята на изобретателя Б. Ф. Скинър – гълъби, живи гълъби.

Скинър бил добре запознат с този вид птици и знаел, че имат с какво да помогнат на американското военно дело. Психологът често използвал гълъби в проучванията си. Той наблюдавал поведението им и се опитвал да ги дресира. В един от експериментите си Скинър ги обучил да натискат поставена наблизо дръжка, когато са гладни.


Бойни слонове

 

През античността и средновековието бойните слонове са огромна военна сила, като притежава и страшен психологически ефект върху вражеските бойци, сеейки ужас между тях. С появата на огнестрелното оръжие обаче, и по-специално на танка, ролята на бойните слонове в армията значително намалява и спада само до ограничената им съвременна употреба в единични бойни действия в пресечена местност, където използването на танкове е невъзможна или неефективна (например в джунгла). С течение на времето използването на слонове в битки се оказва неудачно и употребата им в армията се свежда до транспортиране на хора и снаряжение за по-бърз преход през пресечени местности.


Не е известно точно от кога слона се използва като бойно средство и оръжие. Първите известни данни за това са от XVI век пр.н.е., след което със сигурност бойни слонове се използват от асирийската армия. В Древен Китай по време на управлението на династията Шан (1600—1027 г. пр.н.е.) също са отглеждани и използвани бойни слонове. Най-значимото и масово използване на бойни слонове е в Индия, където опитомявали индийски слонове за военни нужди, което е отбелязано в древноиндийския епос Махабхарата. През древността и античността използването на бойни слонове в Индия е масова практика. Към IV век пр.н.е. на специалната дървена платформа качена на гърба на бойните слонове се побирали по четирима бойци въоръжени с дротики и лъкове. Също така от височината на бойниците се предавали лесно команди на войската. Първоначално слоновете се използвали успешно срещу вражеската пехота, а по времето след фалангата на древните македонци и с настъплението на римляните – срещу вражеската кавалерия. На разбеснелите се бойни слонове излезли извън контрол и/или обърнали се срещу своята армия се разбивали със специално длето и чук черепите.

 

Първата среща на европейска армия с бойни слонове била в битката при Гавгамела, при която персите разполагали с 15 бойни слона, след което Александър Македонски зачислил пленените в македонската армия. Постепенно, след походите на Александър Македонски до Индия и срещата му с Пор (разполагал с 150-200 добре обучени бойни слона), тактическата употреба на бойните слонове се променя. Пунически Картаген например използвал бойни африкански слонове в самостоятелни бойни единици за пробиване на вражеските линии, като същевременно целял с използването на бойните слонове да постигне максимален психологически ефект върху противниковите бойци, чийто коне на кавалеристите се подплашвали и бягали подушвайки отделяната миризма от слоновете. Пуните, и в частност съюзените им нумидийци, опитомявали като боен слон изчезнал подвид на днешния африкански слон от саваната, чийто ареал достигал до Средиземно море и бил масово разпространен в Магреб и в цяла Северна Африка по онова време. По него време климатът в Северна Африка бил значително по-мек и влажен, т.е. и по-студен от днешния, което благоприятствало развитието на растителността като масова храна за тези животни. От друга страна употребата и управлението на бойните слонове било във висша степен майсторско изкуство и изисквало много добри познания и опит, а освен всичко останало за издръжката и обоза на бойните слонове се изисквало отделянето на огромни средства от хазната, което било по силите единствено на богати държави. Управлението на бойните слонове се осъществявало от специални дресьори и ездачи (махаути), които използвали специални поводи за животните, стигащи до бивните им. За управлението на бойния слон се използвали и специални инструменти – анкус и нож-кинжал, който махаута забивал в меките части на слона, за да го дразни. Като правило преди битка животните се опивали с наркотици и/или алкохол, като се използвали и музикални инструменти издаващи високи тонове-зурли, за да се раздразнят и придобият смелост и решителност тези животни, но ако водачите им били неопитни или възникнели непредвидени обстоятелства, често бойните слонове излизали извън контрол изпадайки в дива ярост и ставали неуправляеми, предизвиквайки жертви най-често сред армията в редовете на която служели като бойци. Като правило за бойни слонове се дресирали само мъжки екземпляри, понеже слониците в природата избягвали стълкновенията с мъжките и при среща с бойните слонове на противниковата армия, напускали полесражението незабавно. Често и хобота на бойните слонове служел като страшно оръжие срещу противниковата пехота и кавалерия.

 

От VII век пр.н.е. започнали да обличат бойните слонове в доспехи от волски кожи. По-сетне, особено в пунически Картаген, започнали да надяват на бойните слонове и желязна броня за предпазване от метателните оръжия и особено от копията на противника, като животните били снаряжени с щит и дротики, а на хоботите на бойните слонове надявали железни пластини с шипове. Пълно бойно снаряжение бойния слон добил в Индия – хат джхул, в т.ч. с доспехи каджим, защита на главата под формата на каска – хаджагаха и на тялото – пакхар. Пълните доспехи на бойния слон се състояли от 8350 пластини с общо тегло 159 кг, като имали и стилизирана художествена украса.

През средновековието, бойните слонове се използвали като укрепени и транспортно-снабдителни пунктове на бойното поле за пехотата. Също така огромните животни служели при равнинен терен за наблюдателни и командни пунктове, откъдето пълководците ръководели военните действия виждайки и разбирайки непосредствено какво се случва на бойното поле, като същевременно при неблагоприятен развой на битката, шансът за успешно отстъпление и избягване на плен от страна на военачалниците на кулата-беседка на гърба на слона бил значително по-висок, отколкото ако се намират на земята сред бойците си.

 

Най-известните и решителни битки с бойни слонове се разиграли в античността в битката при Хидасп, битката при Рафия и битката при Зама, като в последната лошо обучените африкански слонове изиграли и лоша шега на господарите си и картагенците се принудили да се примирят с неизбежната си съдба, особено след предходно сполетялото ги въстание на наемниците.


Маймуни


Талибаните започнали да обучават маймуни, които да се изправят срещу американските войници.

 

Те вече са обучени да използват автомати "Калашников", а в момента се учат да разпознават униформите на американските войници, съобщава peopledaily.com.

Като награда за наученото животните получават банани и лешници.

Най-често използвани са макаци и бабуини.

 

Преди време британски журналист бе в Пакистан, където помагаше в няколко демонстрации на маймуни-войници, въоръжени с автомати AK-47 и леки картечници Брен.

 

Представител на армията на САЩ потвърди информацията за съществуването на маймуните-терористи, които работят за талибаните.

 

Кучета

 

Едва ли съществува друго домашно животно, което да има толкова много професии и специализации в своята безкористна и вярна служба към човека.


Най-древните професии на кучето безспорно са куче ловец и куче пазач /на дома, на имуществото, на стадото животни/.


Следващата професия е бойно куче – при война специални кучета били дресирани да захапват муцуната на вражески кон и да го повалят. Следва специализирането на кучета за впряг - без тях е невъзможно съществуването в условията на суровия Север.

 

По-късно, използвайки изключителните обонятелни качества на това животно, човекът създал професията куче следотърсач /граничар, криминалист/. Появили са се кучета циркови артисти, състезатели /за надбягвания и двубой/, гидови кучета /водачи на слепи хора/, кучета спасители /при лавини, удавяния и земетресения/, а по време на война - кучета сапьори /миночистачи/, санитари /оказващи първа медицинска помощ/, кучета взривители на танкове. Днес вече има обособени и други професии – кучета газопроверители /подушващи повредите в газопроводите/, кучета митничари /откриватели на наркотици/, кучета за откриване на взривни вещества и самоделни взривни устройства.

 

Кучето е участвало активно във военни действия почти през всички исторически епохи. През 20 век използването на бойни кучета станало много популярно. Почти всички армии в света имали кучета военнослужещи, въпреки напредъка на бойната техника. Страни като Англия, Германия, Русия, Швеция, Италия, Франция, Белгия, отделят немалко средства за обучение на кучета за своите армии.

 

Преди започването на Първата световна война, с доброто си обучение се прочули руските военни кучета: доставяне на боеприпаси, закрепени в сакове на гърба на кучетата, издърпване на тежки картечници на позиция, издирване на мними ранени и извозването им в “тила”, както и други действия. Общият брой на военните кучета достигал 30 000. На фронтовата линия кучетата изпълнявали различни бойни задачи:
Товарни кучета – дресирани да доставят боеприпаси и храни и да извозват ранени войници.
Кучета куриери – обучени да предават секретни донесения от фронтовата линия до командните пунктове и обратно.
Кучета разузнавачи – дресирани да не лаят, а при забелязана опасност, да дават сигнал чрез опъване на повода, с който са вързани.
Кучета подривници и танкоунищожители – обучени да взривяват вражески укрепления и влакови композиции и танкове.
Кучета парашутисти, свързочници – обучени да скачат от парашути заедно с десантчиците, да изтеглят и полагат телефонни и телеграфни кабели за свръзка с командването.

Кучета сапьори – обучени да откриват с острото си обоняние мините и експлозивите със закъснител. Такива кучета се използват и в по-ново време – военните действия в Камбоджа, Мозамбик, Афганистан, Сомалия, Етиопия, Ангола, Салвадор.

 

Военната служба на кучетата продължава и в мирно време. В повечето страни специално обучени кучета помагат на граничарите при охраната на държавната граница. Установено е че кучето открива с помощта на зрението, движещи се хора и животни до 700 метра, улавя слаб шум на около 24 метра разстояние. Кучето улавя звук с честота на колебанието до 40 000 секунди, а човек до 20 000 секунди т.е. кучето е способно да улавя много звуци, недостъпни до човека. Обонянието му е 11 000 пъти по–силно, отколкото на човека.

 

Котки

 

Котката е едно от най-загадъчните животни. В различните географски райони на земята, според различните местни суеверия, се смята, че тя носи добро или зло. Древните египтяни внесли котката от Либия и започнали да я боготворят, наричайки я богинята-котка Бастет (Бубастис).

 

Кралят на Персия Камбиз, син на великия Кир, познавал така добре благоговението на египтяните пред котките, че го използвал като военно оръжие. Когато решил да завладее страната им, той наредил пред войските му да върви армия от котки и всеки офицер и войник да носи котка като щит. От страх да не убият любимите си животни, които боготворели, египтяните се предали без бой.

 

Специалисти, работещи енергийната област, смятат, че домашните котки, наричани от тях "специфични биогенератори", противодействат успешно на вредните енергийни влияния.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7254 |12.04.2019 Фрогоко: Спецпрокуратурата и КОНПИ отново подхванаха р-н „Младост” . 12| 5776 |01.04.2019 Фрогоко: Двете листи и двете писти . 3| 4306 |15.03.2019 Фрогоко: Просещ мъж стресира шофьорите на натоварено кръстовище в София . 1| 6326 |24.01.2019 Фрогоко: Пловдивска адвокатка защити в съда свой колега от друг адвокат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads