Реклама / Ads
6| 4459 |22.10.2019 НОВИНИ

В надпреварата със САЩ съветските юнаци искали да оставят космонавтите си без скафандри

.
Полетите с космическите кораби от серията «Восход» са прекратени поради липсата на надеждна аварийно-спасителна система
Космическата надпревара между СССР и САЩ е довела до предложение от легендарния конструктор Сергей Корольов и екипа му да се премахнат защитните средства за космонавтите, за да може Москва да покаже първия в историята кораб за групови полети, пише ”Дневник”.
 

Това показват разсекретени документи от съветската космическа програма, публикувани от корпорацията "Роскосмос". Снимки и писмени материали разказват за създаването на кораба "Восход" и първия полет на 12 октомври 1964 г. с космонавтите Владимир Комаров, Константин Феоктистов и Борис Егоров.

 

В докладна записка от март 1964 г. ръководители на съветската промишленост и наука обръщат внимание на партийното ръководство, че в САЩ разработват двуместен кораб Gemini и триместен Apollo и СССР трябва да ги изпревари. Изстрелването на "Восход" може да осигури "приоритет на Съветския съюз в осъществяването на космически полети с многоместни кораби и първото излизане на човек в открития Космос", смятат авторите на записката.

 

Подписаният от главния конструктор Корольов документ посочва, че новият кораб ще съхрани основната конструктивна схема на "Восток", с който са летели Юрий Гагарин, Герман Титов, Андриян Николаев, Павел Попович, Валерий Биковский и Валентина Терешкова.

 

Но за да се съберат трима души в много тясното пространство, Корольов предлага да бъдат демонтирани седалките с катапулт, а космонавтите да пътуват без скафандри. Нямало да има и аварийни спасителни пакети, които по принцип са монтирани в долната част на капсулата-седалка, която се катапултира малко преди приземяването и действа като баласт, стабилизиращ спускането с парашут.

 

Мерките представляват огромен риск, тъй като практически няма никакъв шанс за оцеляване на екипажа в първите 44 секунди от полета. Освен това се залага на вариант тримата да се приземяват в капсулата. При аварийното ѝ разхерметизиране всички вътре ще умрат, защото нямат защитно облекло с кислородни апарати.

 

През април 1964 г. ЦК на КПСС и правителството на СССР одобряват предложението за изграждане на 4 триместни кораба "Восход". През август е одобрен и текстът, който официалната агенция ТАСС ще разпространи, когато корабът е в орбита. Според плановете, "Восход" може да остане около планетата между една обиколка и 24 часа. В крайна сметка тримата руснаци остават малко повече от денонощие и поставят 4 световни рекорда.

 

През това време в изключително тясно пространство Феоктистов прави фото- и видеоснимки, а лекарят Егоров взима кръвни проби от екипажа, измерва кръвното налягане на всички и провежда "биологични експерименти и тестове".

 

Когато капсулата се приземява край Целиноград (днишин Нур-Султан, новата столица на Казахстан), с полета е достигната максимална височина (408 км), изминато разстояние (669 784 км), рекордна продължителност (24 часа, 17 минути и 3 секунди).


Последвала нестандартна ситуация за екипажа, който по протокол веднага трябвало да докладва за "поредното голямо постижение на съветската наука", но този път на тримата било наредено да чакат. В деня след приземяването им Никита Хрушчов е свален от поста си и още не било ясно кой е начело на държавата. Трябвало да изчакат пленума на ЦК, където Леонид Брежнев е избран за генерален секретар на партията.

 

Само половин година по-късно идва полетът на "Восход 2" и първото излизане в Космоса на Алексей Леонов. Това е последното изстрелване на кораб от този проект, въпреки планираните още пет полета.

 

Всички ресурси вече били насочени към новия модел "Союз" и лунната програма на СССР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4106 |24.09.2019 Сидеров влиза в надпреварата за кмет на София . 10| 4907 |03.07.2019 Европарламентът избира новия си председател, без българи в надпреварата . 6| 4241 |29.06.2019 Манфред Вебер отпада от надпреварата за шеф на ЕК . 0| 4019 |21.06.2019 Надпреварата за проект за ремонта на пл. “Света Неделя” в София продължава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads