Реклама / Ads
78| 9458 |05.12.2021 НОВИНИ

Асен Василев: Ще съкратим с 15% държавната администрация - 30 000 чиновници

.
Асен Василев
”Истината е, че най-вероятно ще имаме различна структура на министерски съвет и политика, която не е залегнала до момента. Ако има повече министерства, както се очаква и имаме разбиране с коалиционните партньори, ще се заемем със съкращаване на държавната администрация с 15% до края на годината. 15% съкращаване на Централната администрация са 300 хиляди души.
 

Всеки министър има цел да си прегледа структурата да види кое е неефективно и ще видим кое как да се случи". Това заяви заяви Асен Василев от "Продължаваме промяната"

 

"Дали 16 хиляди заплата е прекалено или не е прекалено, нека се огледаме", коментира той и допълни, че има предложение да се намалят бордовете в компаниите до трима човека.

 

Пред bTV той посочи и кои данъци ще отпаднат: От страна на ДБ искаха намаляване на данъчните ставки. Това няма да се случи. Отпадат данък уикенд и данъка върху лихвите, които са много глупави. Прие се да има много засилени глоби и криминализиране на плащането в плик. Когато се тегли кредит над 10 хиляди лева да се праща веднага към НАП.

 

"Предложихме да се запази коефициента от 2,3 за максималния осигурителен доход. Само ДБ не го приеха. С повишаването на средната заплата ще се вдигне и таванът. Тази мярка няма да вкара пари в бюджета, които да са от смислена величина. В края на ноември сме +500 милиона. НАП тръгнаха да гонят големите фирми, митниците събират акцизи, направиха се големи складове с 24 часа наблюдение. Контролът започва от най-големият риск, който ще върви надолу. Между 5-7 е фискалният резерв, а в момента е 12", посочи Василев.

 

"Тези 100 милиона, които ще влязат от вдигането на максималния осигурителен доход. Ще го направим, защото е честно. Иначе намаляваме тежестта на хората, които взимат големи заплати. Другото важно нещо, което искаме да изпратим като сигнал е - няма богати държави с ниски заплати", каза още бъдещият министър на финансите.


Той коментира и заяжданията с ИТН: Отговорността към нас е толкова голяма, че ако позволим лични дрязги да попречат да свършим работа, ще е изключително безотговорно", каза Василев.

 

"Ще има коефициент между най-ниската и най-високата заплата. Ако най-ниската заплата с бонуси е 1000 лв., то директорската да е максимум 15 хиляди лева и ако някой шеф на болница иска да взима 100 хиляди лева, трябва да плаща по 10-15 хиляди на санитарите си", категоричен бе финансистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3633 |03.12.2021 Асен Василев: Силно се надяваме, че ще успеем да направим правителство . 0| 2883 |03.12.2021 Асен Василев: Пари до приемането на новия бюджет има . 7| 3126 |02.12.2021 Няма да вдигаме данъците, но ще ги събираме. Без изключения, припомни Асен Василев . 7| 2959 |01.12.2021 Диян Стаматов: Намираме се в ужасен образователен локдаун

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads