Реклама / Ads
0| 4235 |25.12.2021 НОВИНИ

Дядо Коледа по света и у нас

.
Дядо Коледа Източник: БГНЕС
Всички сме чували за пътуванията на Дядо Коледа по света. Но знаете ли, че той не се нарича така във всяка страна? А на някои места така популярният старец дори не посещава домовете на очакващите го деца. Не само че имената на Дядо Коледа могат да се различават, но в много страни той дори не е главният герой на празника.
 

Обединеното кралство - Father Christmas/Татко Коледа

 

Някои традиции са просто естествена част от британската Коледа: йоркширски пудинг и пуйка на коледната трапеза, деца, които правят коледни бисквити и Татко Коледа, облечен в зелено.

 

Въпреки че ще видите по-популярната версия на “Дядо Коледа” в червен костюм на празника в Обединеното кралство, традиционният британски Татко Коледа носи зелено наметало с качулка, венец от холис или бръшлян и носи тояга. Неговият външен вид - както много коледни традиции - произлиза от  езическата митология. 

 

Франция - Père Noël или Papa Noël


Френският Дядо Коледа носи дълго червено наметало, вместо червен костюм, а децата оставят обувките си до камината с надеждата, че ще се напълнят с лакомства след литургията на Бъдни вечер.

 

Père Noël също традиционно пътува с не толкова дружелюбен спътник, наречен Père Fouettard , който бие всички деца, които не са се държали добре през цялата година. 

 

Русия и Украйна -  Дед Мороз и Снегурочка/Дядо Мраз и Снежанка

 

Дед Мороз  е  фигура от славянската митология , често изобразяван като магьосник или демон. По традиция той наказва палавите деца, като ги отвлича.

 

По наши дни, в навечерието на Нова година, той обикаля целия славянски регион, главно в Русия и Украйна, носейки подаръци за децата със своята весела спътница Снегурочка.

 

Швеция - Tomte или Jultomten

 

Tomte или Jultomten е създание, базирано на шведския фолклор. Прилича на джудже с вид на градински гном, Tomte пази фермите от лош късмет. Въпреки че първоначално е бил свързван с дявола, легендата за Tomte в съвремието е свързана с Дядо Коледа.


На Коледа възрастен член на семейството се облича като Jultomten - заедно със специална маска за лице и пита"има ли добри деца, които живеят тук?" преди да раздаде подаръците от чувала си.


Норвегия - Nissen или Julenissen


Nissen или Julenissen в норвежкия фолклор са много подобни на шведския Jultomten. Те традиционно са били дяволи от плевнята, които са действали като духовни пазители на фермите. 

 

В днешно време Julenissen идва от Северния полюс и раздава подаръци на малките деца на Коледа, точно като емблематичната версия за Дядо Коледа. За разлика от него, Julenissen носи сиви дрехи и обикновено има сива брада вместо бяла.

 

Холандия -  Sinterklaas

 

Sinterklaas е холандската версия на Дядо Коледа, който най-много прилича на Свети Никола, покровителя на децата и вдъхновение за съвременната легенда за Дядо Коледа. 
Sinterklaas идва в града на бял кон, облечен с висока червена епископска шапка и носещ украсен със скъпоценни камъни жезъл. Той чука на вратите и носи подаръци на добрите деца, докато неговият спътник Grumpus, дрънкайки вериги, заплашва палавите деца, че ще ги отвлече.

 

Италия - Befana и Babbo Natale

 

Befana е стара жена, често е наричана "коледната вещица", защото язди метла - на 6-ти януари тя раздава лакомства и подаръци на добрите деца, а лошите получават въгленчета. Преди да си тръгне, тя мете пода на къщата, като това символизира измитането на проблемите от изминаващата година. Обикновено за нея се оставят чаша вино и малко храна.

 

Babbo Natale е друг герой, който раздава подаръци на добрите деца, той е по-слаб и по-добре “изглеждащ” от Дядо Коледа, но също като него носи червени дрехи.

 

Финландия - Joulupukki

 

Финландския коледен герой се казва Йоулупуки, което в буквален превод означава "коледна коза". Произлиза от езическа традиция и скандинавската митология, представян е, носейки червени кожени панталони и червено кожено яке с бял пух.

 

В наши дни  Joulupukki все още обикаля всяка къща, питайки „Има ли тук възпитани деца?“ и раздава подаръци. Той кара шейна, теглена от елени, които не умеят да летят.

 

Каталуния -  Tió de Nadal
 

Tió de Nadal е дънер с нарисувано усмихнато лице. В каталунския регион на Испания децата поставят Tió de Nadal под коледната  елха и го „хранят“ с ядки и сушени плодове в дните преди Коледа, като в същото време го държат на топло под одеяло.

 

На Бъдни вечер децата “бият” бедния Tió с пръчки и пеят песен за функциите на отделителната система. На следващата сутрин децата откриват, че Tió de Nadal е “оставил” една голяма купчина подаръци и сладкиши.

 

Исландия - Коледните веселяци

 

Коледните веселяци са исландската версия на Дядо Коледа. През вековете бройката им е варирала, но официално в момента се смята, че са тринадесет. Децата слагат обувките си на первазите на прозорците и коледните веселяци слагат в тях подаръци или развалени картофи, в зависимост от поведението на детето през годината. 

 

Всеки от тринадесетте герои има име, собствена история и характер - Стюфур например е много нисък и краде мръсни съдове, за да обере хрупкавата коричка по тях, а Хърйоаскелир се забавлява като тряска врати, особено през нощта.

 

България - Дядо Мраз или Дядо Коледа

 

Преди 1944 г. и комунистическия режим, в българската литература се среща названието „Дядо Мраз“ например „Дядо Мраз и внуците му“ (Елин Пелин, 1910 г.), Ето иде дядо Мраз“ (Гео Милев, преди 1925 г.) и „Дядо Мраз“ (Йордан Стубел, преди 1944 г.).

 

След 1944 г. „Дядо Мраз“ раздава подаръците на Нова година. Белобрадият старец посещава училища, детски градини и домове. Всички деца го чакат с нетърпение. Той носи със себе си огромна торба, пълна с подаръци.

 

След 1989 г. добива публичност името „Дядо Коледа“, а подаръците се раздават на Бъдни вечер или сутринта на Коледа.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 4294 |23.12.2021 България е на второ място в света по смъртност от COVID-19 и последна по ваксинация в Европа . 2| 4696 |23.12.2021 В работилницата на Дядо Коледа: Кои са коледните елфи? . 0| 4860 |23.12.2021 Коледа на малкия екран: Най-популярните и най-омръзналите коледни филми . 0| 3897 |22.12.2021 До Коледа остават... Значението и историята на адвентния календар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads