Реклама / Ads
18| 8884 |04.10.2022 ИНТЕРВЮ

Поптодорова пред Фрог: С решението си за Украйна и НАТО Радев прояви малодушие в критичен момент

.
Радев блести с отсъствието си от колегите си президенти, подписали тази декларация. Отказът на Радев да подпише този политически текст за членството на Украйна в НАТО и условно да го разделя на две части, навява на много сериозни заключения и мисли. В този критичен момент, да се проявява такова малодушие е определящо за много време напред - поне до края на мандата на президента Радев.
 

Това заяви пред ФрогНюз бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова по повод вчерашната позиция на държавния глава Румен Радев.

 


Припомняме, че президентът се обяви срещу присъединяването на Украйна към НАТО, който обясни защо не е подписал съвместното изявление на 9-те президенти от Централна и Източна Европа.


"Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна, които да бъдат приети и приложени и от двете воюващи държави", посочи Радев. 



Ето и цялото интервю на Елена Поптодорова: 

Госпожо Поптодорова, какво даде президента Румен Радев като сигнал с позицията си за присъединяването на Украйна към НАТО? Как се отразява това на реномето ни като държава, която е част от Алианса? 

 

Радев блести с отсъствието си от колегите си президенти, подписали тази декларация. Тя е политическа, не е процедурен текст. С нея се заявява позиция. Още повече, че България е подкрепила присъединяването на Украйна и Грузия в НАТО през есента на 2008 г. 

 

Отказът на Радев да подпише този политически текст, условно да го разделя на две части, навява на много сериозни заключения и мисли.

 

Какви? 


България винаги ще остане двусмислена. В този критичен момент, да се проявява такова малодушие е определящо за много време напред - поне до края на мандата на президента Радев. Това решение на държавния глава предизвиква тревожни и не особено оптимистични мисли.

По-тревожни сигнали дава навън или у нас това решение на Радев? 

 

Със сигурност това влиза в оценките за поведението на държавата като цяло. У нас също има своите последици, защото дава храна на онези политически сили, които искат да отскубнат България от един път, който мъчително премина през последните години. Няма друга държава в рамките на НАТО и ЕС да е извървяла пътя до своето членство толкова трудно. Сигналът вътре в страната е също толкова смущаващ и контрапродуктивену колкото и навън.

Упорито се твърди, че Румен Радев е свързан с Кремъл и обслужва интересите на Русия у нас. В този смисъл - не беше ли очаквано той да каже нещо такова? 


Разбира се, че беше очаквано. За мен въобще не е изненада това. Въпросът е, че се случва във време, в което нямаме работещ парламент, няма възможност такъв сюжет да бъде поставен на дневен ред във върховния орган на държавата - парламента, където партиите да се произнесат. Взема се едно решение, изолирано от обичайния политически процес, което също е отклонение от нормата.


А всъщност става дума за едно изключително лесно действие, дори не говорим за това да си инициатор на нещо. Текстът е готов и те чака с всичките ти колеги, включително тези от Румъния и Гърция. Това са отношения за десетилетия напред - как ние градим и регионалните си отношения, защото искаме да развиваме сътрудничество в по-тесен регионален контекст с Гърция и Румъния. 


Вкарва се най-малкото несигурност. Нито Букурещ, нито Атина ще имат по-голямо доверие на фона на това решение на президента Радев. Изниква и въпросът какво прави екипът около президента. Създава се впечатление, че той взема такива сериозни геополитически решения сам.


интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 34114 |04.10.2022 Осман Октай пред Фрог: ПП отново издържа теста на войната срещу вълната на промяната. Нови избори през март . 1| 5968 |28.09.2022 Анна Заркова пред Фрог: Журналистиката е самотна професия, която не може да се работи без призвание . 10| 21602 |26.09.2022 Методи Андреев за Фрог: Борисов даде на Кремъл най-много. Ако не излезем да гласуваме, в тунела ще ни блъсне влак на ГЕРБ, ДПС и ”Възраждане” . 2| 6759 |23.09.2022 Проф. д-р Николай Димитров пред Фрог: Искам пациентът да излиза от болницата здрав и щастлив, а не разорен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads