Реклама / Ads
6| 4912 |12.12.2018 ПОЛИТИКА

Нинова обвини, че власт и капитал задкулисно бранели интересите си

.
Корнелия Нинова Източник: БГНЕС
БСП даде брифинг в Народното събрание по повод демонстрациите на строителния бранш и срещите с изпълнителната власт, председателя на парламента и президента.
 

"Нека да запомним днешния ден, защото той е прецедент в политическата история – едрият капитал в стачка срещу опозицията. Днешният ден е събирателен образ на режима на Борисов, но и на модела на Прехода, когато власт и капитал се срастват и рамо до рамо бранят статуквото", коментира лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Според нея едрият капитал изкарал машини срещу опозицията и разследващ журналист, защото търсели истината и търсели прозрачност.

 

"От две години говорим, че искаме да променим този модел на Прехода и не ни вярваха. Днешният ден показва, че не само говорим, но и действаме – искаме да променим този модел на Прехода, в който власт и капитал се срастват и задкулисно си пазят интересите и бранят статуквото рамо до рамо. Най-грозната част на това лице на управлението на Борисов е, че използват работници за тази цел“, заяви Нинова.

Тя оцени случващото се като "последните издихания на това правителство".

 

"Искам да се обърна към българския бизнес - ние сме наясно, че без българско производство и без икономика България няма бъдеще. Но не този модел на икономика, при който десет големи се договарят с властта и убиват малкия и средния бизнес, не този модел на икономика, в който властта принуждава фирмите да връщат процент от поръчките като комисионна, а модел на свободна конкуренция и закони, еднакви за всички. Ще има закони и правила за свободна конкуренция и за правене на бизнес в свободна държава. Но най-вече искам да се обърна към работниците – вие не сте крепостни селяни, знаем, че ви е страх за хляба ви, но не допускайте да ви използват. Защото друг модел на икономика ще е по-добър за вас и за семействата ви – вместо кражби, тези пари ще отидат за увеличаване на заплати и за подобряване на условия на труд. Така че имайте достойнство и не допускайте да бъдете употребявани в битката на статуквото на власт и бизнес срещу опозицията и промяната в държавата“, каза още Нинова, цитирана от "Фокус".

 

Говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева допълни, че реакцията на Камарата на строители показвала страх и паника от извършване на независима проверка на качеството на пътищата. Йончева настоя в бъдеще да се провежда независим контрол от държавата и АПИ.

 

След срещата с Борисов в Министерския съвет председателят на КСБ инж. Илиян Терзиев каза: "Търпим загуби от политиката на БСП с всички проверки, които изискват". Терзиев заяви, че няма нищо против проверките по искане на БСП, стига да се извършват според закона. "Всички проекти, изпълнени в България, са съгласно европейските изисквания. Противопоставяме се срещу безотговорното говорене без конкретика", посочи Илиян Терзиев. Представителите на камарата помолили премиера "да не се огъва и да продължи политиката, в която не се нападаме един друг", стана ясно от думите му.

 

Отношение по темата взе и столичният кмет Йорданка Фандъкова. "За мен е важно строителите да си вършат работа, да стоят по обектите и да работят... Честно казано не можах да последя какви са исканията им, но всеки има право да протестира", посочи Фандъкова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 18501 |10.12.2018 Крокодилски сълзи: Властта благослови капитулантския договор с Македония, сега иска ревизия . 16| 7929 |01.12.2018 Нинова: Борисов да каже Горанов негов министър ли е, не е ли... . 17| 12136 |30.11.2018 Слатински: Властта се държи от мишки, мушмуроци, бандитчета, разбойничета . 4| 7030 |21.11.2018 Валери Найденов: Целта на някои от манипулантите на протеста е нова конфигурация на властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads