Реклама / Ads
19| 12864 |24.01.2023 НАРОДЕН ГЛАС

”Очаква ни тежък февруари!”, казва бившия главен прокурор на Украйна Луценко, който се бие край Бахмут

.
Юрий Луценко на фронта
Юрий Луценко е украински политик, бивш главен прокурор на Украйна и бивш министър на вътрешните работи. Но сега той е боец ​​от териториалната отбрана на Въоръжените сили на Украйна, служи във въздушно разузнаване в района на Бахмут. В ефира на ”Настояще време” Луценко говори за ”капана” на руснаците в Соледар, западните технологии и за условията, при които би било възможно контранастъплението на украинската армия.
 

- Доколкото разбирам, коригирайки огъня и координирайки артилерията с помощта на дронове, вие виждате ситуацията отгоре. Как бихте описали разположението на силите?


- Нашите части са в Бахмут повече от два месеца. Ние не само водим разузнаване, но можем и да действаме нападателно. Удряме доста ефективно.


За съжаление нямам какво ново да кажа. През всичките тези месеци в Бахмут се води грандиозна битка. Преди няколко седмици руската армия успя да овладее град Соледар, като по този начин влоши положението ни на левия фланг на отбраната. Всеки ден на десния фланг на Бахмут се водят доста тежки битки: това са Kurdyumovka, Kleshcheevka, Experienced. Орките се опитват да пробият два пътя, които водят на север към Харков и на юг към град Днепър. Днес тези маршрути са под вражески огневи контрол. Въпреки това украинската армия задържа града. Въпреки факта, че в някои от неговите квартали и предградия се водят улични боеве, нашите части са в по-добри позиции от руските окупатори.


Особеностите на тази линия на съприкосновение, линията на войната са, че в град Соледар има изключително „вагнеровци“. Очевидно, като отмъщение за политическите обиди на ръководството на руските въоръжени сили, артилерията изобщо не подкрепя "вагнеровците". Всъщност те ни бяха дадени да ги изядем в Соледар и ние ежедневно въртим дръжката на тази месомелачка с удоволствие, удряйки и най-малките струпвания на жива сила на противника.


- Във фейсбук сказвате, че в Соледар "вагнеровците" са попаднали в капан. Какво означава това на практика?


- Соледар е малък град, в който са живели десет хиляди души. Има девететажни сгради, работихме там повече от веднъж и се срещахме с местни жители. Честно казано, това е ужасна гледка: хората живеят без газ, ток, вода от април. Бабите изкопаха гробове за себе си точно под къщата и молят, ако има нещо, да ги погребат там. А отдолу - солни мини и индустриална зона около тях. Именно там нахлуха "вагнеровците" - и много ликуваха, че през 11-те месеца на войната, освен село Пески, успяха да превземат и малкото селце Соледар с втората армия на свят.


Това ликуване не продължи дълго, защото украинските артилерийски бригади и отделни артилерийски части на мотострелковите бригади нанасят много точни, бързи удари по врага, ние просто ги шокираме. Във видеото, което имам във Фейсбук, се вижда, че те тичат от къща на къща като хлебарки и са удряни от артилерия. Соледар им е като капан за мишки. Те я ​​удрят, а руската армия изобщо не отговаря в гръб. Знам какво говоря. В Николаев, където бяхме разположени през пролетта, съотношението на руските артилерийски удари към нашите беше десет към едно. В Северодонецк е двайсет към едно, но тук руските редовни сили вече са напълно безмълвни. "Вагнеровци" само щурат из града, опитвайки се да се скрият някъде.


Във всички останали сектори руската армия много се опитва да пробие нашата отбранителна линия. Тяхната тактика е същата като преди: първо, през деня се хвърлят огромни маси от пехота, които физически и психологически изтощават нашите войски, осейвайки полетата с огромен брой трупове. С настъпването на нощта в действие влизат професионални специални части на Руската федерация, които атакуват нашите позиции на малки групи: първо пет-десет души, след което се разбиват на трима и двама. Често те използват "вагнеровци", сред които има две категории. По-голямата част са пенсионери от въоръжените сили на Руската федерация. Пенсията им е малка, така че те отиват на договор, плащат им два пъти повече от обикновения руски войник, плюс бонус за всяка взета опорна точка на взвод. Но пред себе си пускат затворниците, които са непотребни за тях. Това са много тежки контактни битки и героите тук са, разбира се, украинската пехота. Именно те са героите, които държат на плещите си фронта и съдбата на цялата страна. понякога връщаме един или два или три. Това са много тежки контактни битки и героите тук са, разбира се, украинската пехота. Именно те са героите, които държат на плещите си фронта и съдбата на цялата страна.


– Очакват ли се на фронта западни машини от последните пакети помощи, включително танкове „Леопард“? Може ли тази техника наистина да промени баланса на силите?


- Не съм нито военачалник, който вижда цялата картина на битката, нито голям експерт - аз съм военен практик, прекарал малко повече от шест месеца в окоп, а сега и в небето. От моя гледна точка въпросът за танковете е въпросът за пролетта. За да управлявате Leopard, ви трябват поне няколко месеца, за да се научите как да го правите: в крайна сметка трябва не само да управлявате танк, но и да поддържате връзка с колеги, с единици, да променяте тактиката и т.н. Това е сложна техника. Струва ми се, че това са все въпроси на бъдещето.


Моята лична гледна точка - подчертавам, че това е само мое усещане - очаква ни много тежък февруари. От открити източници виждаме, че Путин е успял да набере в армията най-малко триста хиляди "мобика" и дори да ги обучи повърхностно. Той назначи Валери Герасимов да ръководи нахлуването в Украйна. Това означава, че той има на разположение още около двеста хиляди наборници. Така този февруари срещу нас ще застане група руснаци, която е около три пъти по-голяма от преди година. Да, живата сила не е основният фактор в тази война. Първият фактор тук е артилерията, вторият фактор е бронираната техника и едва третият фактор е живата сила на противника. Но, разбирате ли, превъзходството на живата сила три пъти е много.

 

Смятам, че вече трябва да спрем да обсъждаме дали Западът ни помага достатъчно и кога ще дойдат тези танкове. Струва ми се, че днес е настъпил моментът за максимална мобилизация на армията и тила. Днес нямаме десет пъти по-малко артилерия, както беше през пролетта и лятото. И това е огромен фактор за бъдещия ни успех - фактът, че имаме много повече бронирани машини. Виждам как маса западна бронирана техника се появява там, където трябва. Това не са танкове, а бронирани машини, нова артилерия, леки танкове. С това влизаме във февруари и трябва да издържим. Само след като издържим през февруари, можем да разчитаме на украинско контранастъпление през март, което ще доведе до освобождаване на нашите земи. За да се случи това, просто трябва да спрем всякакви разправии в тила.

 

Трябва да спрем всякаква дискредитация на този или онзи сегмент от обществото и военно-политическото ръководство. Това ще позволи на войските да се съсредоточат върху основното, да задържат врага, да издържат, да преминат в контранастъпление и да освободят нашата земя. Така че, честно казано, би било хубаво да видим танкове, но нека бъдем готови за най-тежката конфронтация през февруари.

 

Искам да кажа: войната не е само победен доклад ( доклад за хода и резултата от военните действия - NV) на Арестович. Ако селото е изтрито от земята, няма смисъл този знак да стои на картата. Но главното в същото време е да поддържаме бойната готовност на въоръжените сили, настроението за победа и вярата в нашето военно-политическо ръководство. Тогава пролетта ще победи.

 

Превод и редакция Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5132 |24.01.2023 Даниела Горчева: Ние сме платили на Русия не за освобождението си, а за окупацията си . 0| 3841 |24.01.2023 Да направиш референдум против себе си е уникално явление. Даже за Слави, дори и за българската политика . 11| 9919 |24.01.2023 Адв. Грета Ганева: Да излезем и превземем еврото! Стига сме стискали тая българщинА за себе си . 9| 11787 |23.01.2023 Куриоз! Лазар Радков беше наречен ”безродник”, защото помага на нуждаещите се в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads