Реклама / Ads
4| 9397 |24.10.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Експерти: С Бюджет 2018 властта си гарантира изборите

.
”Не виждам голяма разлика спрямо предишните бюджети от гледна точка на социалността му. Увеличаването заплати извън БВП е като ядене на риба, която все още не е уловена. Вероятно това увеличение ще се случи за другата година. Правителството иска да си подсигури гласовете за следващите избори, затова се правят тези обещания за заплати”, смята основателят на Института за пазарна икономика Красен Станчев.
 
Министерството на финансите публикува проекта за Бюджет 2018. Той бе определен като социален поради увеличаването на разходите за заплати в различните сектори като "Сигурност", "Здравеопазване" и "Образование".  

"Има значително увеличение на БВП и голям ръст на икономиката. Има намаление в процентното отношение на бюджета към БВП. Характерно е за този бюджет, че има съществено увеличаване на разходите за заплати. Правителството заяви, че бюджетът ще излезе на нула, сиреч без излишък, но това не се е случвало от 90-те", допълни в студиото на "Денят ON AIR" икономистът Юлиян Войнов.

Според Станчев никой не променя или реформира пенсионно отделение, тъй като тези, които са на пенсионна възраст, са поне 50% от гласоподавателите.

"Разходите се увеличават, а стабилизирането на системата се отлага, защото управляващите се страхуват да променят каквото и да е в тази група, за да не си провалят изборите. Покачването на пенсиите е на нивото на икономическия ръст. Трябва да се отдаде на хората, които са съставили бюджета, че не са тръгнали в непозната посока", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Войнов в момента управляващите инвестират средства в популистки практики, а не в решаването на реалните проблеми за страната.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 17 |29.03.2024 Зеленски: Терористичната държава иска да повтори екологичната катастрофа в Херсонска област . 0| 79 |29.03.2024 "Вземи го ти!" Приключиха разговорите с потенциалните служебни премиери, сякаш на никого не му се иска този пост . 0| 198 |29.03.2024 "Ислямска държава" потвърди ареста на четирима свои членове, отговорни за терористичния акт в Подмосковието . 3| 454 |29.03.2024 Зам.-председателите на Сметната палата: Подложени сме на невероятно напрежение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads