Реклама / Ads
2| 12735 |28.06.2017 ЪNDERGROUND

Отложиха за октомври сагата между Глориент и Пеевски в Сандански

.
Съдебната сага между чуждестранния инвеститор Глориент и веригата за електротехника на корпулентния депутат Делян Пеевски Техномаркет в Сандански бе отложена за месец октомври. Това стана ясно в поредно заседание по делото, провело се в Окръжен съд Благоевград.
 

Припомняме, че още след като поема контрола върху Техномаркет в началото на 2016 г. Пеевски спира да плаща наема на всички магазини, които компанията ползва. Потърпевш от това решение е точно Глориент, който е собственик на имотите на магазините. Докато Глориент завежда дела, с които се опитва да изгони Пеевски от имотите си, юристите на депутата решават да завеждат контрадела за нищожност на покупката на имотите от Глориент още през 2006 г.

 

Това се случва и по делото в Сандански, където Техномаркет се опитва да докаже нищожност по сделката, с която Глориент става собственик на имота. Интересното в казуса е, че по-късно чуждестранният инвеститор го продава на конкурентната верига „Технополис“. Друг интересен момент в казуса е, че съдия по делото е Петър Узунов, брат на представляващия ВСС Димитър Узунов.

 

По време на предишно заседание Техномаркет поиска обявяване на нищожност и на сделката, с която сегашният собственик Технополис е придобил магазина, съобщава defakto.bg. Тогава обаче съдия Узунов отказа и определи, че „Технополис“ не е страна по договора от 2006 г.

 

На заседанието днес присъстваха представители на Американската търговска камара в България, Германо-Българската индустриално-търговска камара и Българо-британската търговска камара.

 

Какво обаче наложи отлагане на делото в днешното заседание? В предишен етап на делото вещо лице изготви експертиза дали продажбата през 2006 г. е била извършена по пазарни цени. Това е и основното оръжие на юристите на Техномаркет в делата, които водят срещу Глориент. Тогава вещото лице Христо Георгиев представи оценка, която обаче се разминава значително с тази на Министерския съвет и цените в договора за строителство на магазина в Сандански. Той, както и други обекти, е вдигнат през 2005 г.

 

Така например според експерта пазарната цена на парцела през 2006 г. е била 18 лв. на кв. м, като се позовава на справки в агенции за недвижими имоти в Сандански, че квадратният метър на урегулирани поземлени имоти (УПИ) тогава вървял между 15 и 20 лв. В същото време в решение на Министерския съвет от 2012 г. за отчуждаване на част от терена е определена цена от 4,18 лв. на кв. м.

 

Това наложи възлагане на нова, тройна експертиза. От трите вещи лица обаче само едно се яви в зала днес, като стана ясно, че търсената оценка все още не е готова. Така делото ще бъде продължено на 25 октомври.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6837 |27.06.2017 13 години се точи сагата с модернизацията на ВВС . 0| 6409 |21.06.2017 Гръцки медии: Борисов е ”посредник” между Скопие и Атина . 1| 5832 |21.06.2017 Петкова и Заев ще изграждат междусистемна газова връзка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads