Реклама / Ads
26| 11545 |26.09.2015 НОВИНИ

Пеевски ще спасява Лукарски от разкрития на М. Андреев за далавери във ВПК

.
Лукарски в добро настроение
Спешно съвещание в х-л "Берлин", известен като щаб квартирата на Делян Пеевски, е умувало в петък вечерта как да бъде спасен министър Божидар Лукарски. Часове преди тайната сбирка премиерът Борисов разпоредил да се създаде комисия, която да провери всички договори на предприятия от Военно-промишления комплекс.
 
Приоритетно щели да се разследват документи, свързани с дейността на ВМЗ - Сопот.

Борисов разпоредил също ДАНС да влезе в дирите на задкулисни договорки между висши служители на Министерството на икономиката и частни оръжейни търговци. Щели да бъдат проверявани и сигнали за неформални срещи на министър Лукарски и неговия заместник Любен Петров. Последният, освен, че е заместник-министър, преди две седмици оглави и столичната структура на СДС, въпреки негодуванието на много от "сините" активисти.  

Очаква се прокуратурата също да заработи по-активно по сигналите на синдикати и граждански организации за източване и корупция, свързана с екипа на Лекарски и частни фирми с интерес към ВПК.

На сбирката в х-л "Берлин", в която участвали представители на кръга #Кой, олицетворяван от Пеевски, към когото отдавна принадлежал и Лукарски с неговия заместник Любен Петров, се обсъдили мерки за спасяването на министъра и някои от сделките, сключени със скрити играчи от оръжейния сектор. Обсъждано било също как да се ограничат щетите от разкритията на депутата от ГЕРБ Методи Андреев.

Ден преди това събиране в х-л "Берлин", нароният представител Методи Андреев поиска проверки за източването на ВМЗ. На нарочна пресконференция в Пловдив той отправи тежки критики към Божидар Лукарски. Той заяви също, че ще подкрепи евентуално искане на КТ "Подкрепа" за оставка на икономическия министър.

"Оттук нататък ще наричам министъра на икономиката Лукарски - ЛукаВски, който постъпи некоректно с назначаването на новия борд на директорите на ВМЗ-Сопот", заяви публично Методи Андреев. Той остро разкритикува работата на последните 3 борда на директорите в оръжейницата. Особено възмутен е от безпринципното уволнение на търговския пълномощник Богдан Богданов. "Той беше човекът, който направи всичко възможно да се излезе от кризата след взривовете в Иганово и синдикатите са зад него", уточни Андреев. Депутатът призова прокуратурата и МВР да обявят публично резултатите от проверката за взривовете в Иганово.

Методи Андреев обясни, че в началото на лятото е бил поставен въпросът за приватизацията на ВМЗ-Сопот, но депутатите от ГЕРБ от Пловдивска област и синдидатите са се противопоставили категорично. "ВМЗ-Сопот винаги е било обект на политически интереси, но последните 3 борда са в рязък дисбаланс. Правителството на Орешарски назначи силно партизиран борд начело с лидерите на БСП в Карлово и Сопот Манол Манолов и Деян Дойнов. Смяната, която направи Лукарски, не е по-различна - назначи Любомир Джапаров от РБ, който има сериозен частен бизнес, Тодор Дичев и Илиан Насков, които нямаха виждане върху производството. Новоназначеният на 15 септември тричленен борд в състав Иван Гецов, Владислав Тоцев и Любомир Джапаров пък не е добре посрещнат от синдикатите и зрее напрежение. Над изпълнителния директор Гецов тегне съмнение, че е съпричастен с взривовете в Иганово - той е бил обект на разследване. Тоцев е постъпил на работа в Министерството на икономиката през 2012 г. като съдружник на фирма, която е голям клиент на ВМЗ, и при него има конфликт на интереси", взриви публичното пространство Методи Андреев. Той допълни, че отговорност за случващото се във ВМЗ вече ще носи СДС, чийто председател е Божидар Лукарски, а заместникът му е кметът на община Карлово Емил Кабаиванов. Любен Петров допълва каритната като заместник на Лукарски в СДС и като министър. Именно той отговаря и за ВПК.

Покрай тетрадката за посетители в сградата, където е бил офисът на собственикът на КТБ Цветан Василев, името на Божидар Лукарски нашумя със срещите му при банкера. Появиха се и твърдения, че е ходил там да иска пари за СДС. Твърди се също, че е получил немалка сума, но не е ясно, каква част от нея е стигнала до "Раковски" 134...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5316 |23.09.2015 Лукарски махна шефа на института по метрология, слага свой . 57| 11255 |17.09.2015 Пеевски щял да реже уши за критики срещу Борисов . 1| 4626 |16.09.2015 Мъж се удави, докато спасява друг в морето . 2| 4274 |16.09.2015 Бокова, Бъчварова и Рашидов спасяват сирийското културно наследство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads