Реклама / Ads
12| 7328 |09.09.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

КТ „Подкрепа“ и бизнесът в разнобой за минималната заплата. Сачева иска увеличение

.
Ваня Григорова и Добрин Иванов
Повишаването на минималната работна заплата ще влоши икономическите показатели на страната смята част от бизнеса. От КТ „Подкрепа“ са категорични, че ще се борят за запазването на графика за увеличаването на минималната работна заплата.
 

Това каза пред бТВ Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), по отношение на това, че част от бизнеса иска замразяването й през 2021 г.

По думите му тя е макроикономически показател и трябва да се оцени въздействието й върху икономиката.

 

„Тя влияе върху нивото на заетост и темпа на икономическо развитие. От началото на тази година производителността на труда намалява с 4,9%, а БВП на един зает намалява с 5,6%. Имаме и забавяне на ръста на средната работна заплата. Всички тези икономически показатели оформят нашето становище, че увеличаването на минималната работна заплата ще бъде непремерено и ще постави под риска заетостта и бързото възстановяване, което целим“, обясни Добрин Иванов.

 

Той каза още, че има редица анализи, които показват, че минималната заплата пряко влияе на безработицата.

 

Икономистът от КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова бе категорична, че няма нито един анализ за влиянието на минималната заплата върху безработицата.

„Дори напротив – с увеличаването й се увеличава и заетостта“, каза тя.

 

„На 4 септември НСИ публикува данни за производителността на труда през второто тримесечие на тази година, които сочат, че тя се увеличава. БВП на един зает за отработен час към момента е 20 лв., а за първото тримесечие е бил 18 лв. Това въобще не е аргумент за замразяването на минималната работна заплата“, обясни още Григорова.

 

„И към момента минималната работна заплата се различава драстично от производителността на труда, от необходимите средства за живот на един работник. В този смисъл този плавен график за увеличаването й беше минималното, което трябваше да се направи, така че да започнем да настигаме минималните заплати в ЕС. Не можем да си позволим за пореден път да я замразим“, на мнение е Ваня Григорова.

 

„75% от заплатите в страната са до 1000 лв. бруто. Тоест огромна час от тях са на нивото на минималната работна заплата. Ако я замразим, замразяваме заплатите въобще“, допълни тя.

 

„Ако искаме да станем първенци по минимална работна заплата, може да я направим 2600 евро, каквато е в Люксембург. Какво обаче ще се получи тогава – заетостта ще спадне с 80%, ще имаме сива икономика в трудовите отношения и спад на БВП със 70%“, заяви Добрин Иванов.

 

По думите му се размива границата между нискоквалифицираната работа, средноквалифицираната и висококвалифицираната, защото всички получават еднакво възнаграждение.

 

 

.

Снимка: Деница Сачева

 

Министерството на труда и социалната политика Деница Сачева също коментира темата пред БНТ тази сутрин. Тя заяви, че ще предложи увеличаване на минималната заплата на 650 лева. Минималната работна заплата в България може би е най-ниската в Европейския съюз. От ключово значение е да направим крачка за развитие на доходите., обясни тя.

 



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6627 |30.03.2020 Бизнесът и синдикатите в синхрон: Законът за извънредното положение е лош . 10| 5404 |02.01.2020 Бизнесът: Минималната заплата трябва да се договаря, а не заповядва от правителството . 8| 12816 |23.12.2019 Бизнесът скочи срещу възможността скандално уволнен шеф от Агенцията по храните да се върне на бял кон, информират и чужди посолства . 6| 5820 |30.07.2019 Бизнесът се страхува да финансира партиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads