Реклама / Ads
3| 7891 |24.08.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Проф. Иванов за Фрог: Първи сме по смъртност в света, няма кой да работи за пенсии

.
Проф. Петър Иванов
Броят на възрастните хора в относителни числа постоянно нараства, което поставя под съмнение функционирането на пенсионната система. Само след едно-две десетилетия тя ще изгърми, пенсии няма да има, защото няма да има кой да изкарва парите за тях със своя труд. Това заяви пред Фрог нюз проф. Петър Иванов, диpеĸтоp нo Демографския инcтитyт към БАНИ – Българска академия за наука и изкуство.
 

България е на второ място в света по смъртност на населението с 14,5 промила годишно след малката африканска република Лесото, която е с 14,9 промила, според последни данни на Световната книга на фактите на Централното разузнавателно управление (ЦРУ), които се обновяват всяка година. Така е и според представения тези дни Доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Това обаче не е вярно. Ползваните данни са стари, от 2013 г.

Според публикувана официална информация на НСИ годишната смъртност у нас за 2015 г. е 15,3 промила. Този факт ни прави актуални световни шампиони по смъртност, изпреварваме Лесото  с 0,4 промила.

 

Но нещата са още по-трагични, ако имаме предвид, че и ЦРУ и НСИ изчисляват промилите на база на грешен брой на общото население на България сега: ЦРУ - 7 144 653 души, НСИ - 7 153 784 души. А всички знаем, че в официалните данни за броя на българските граждани има около 1,3 млн. "мъртви души". Ако умрелите през 2015 г. близо 110 000 души се изчислят като промил спрямо действителния брой на населението без "мъртвите души", т.е. спрямо около 5,8 млн., получаваме фантастичното число 19,0 промила годишна смъртност, все едно сме във война или у на върлува чума.

 

Ако имаме предвид още два факта - най-ниска раждаемост в света (60 000 раждания при 110 000 умирания годишно) и годишна емиграция 40 000 души, то изводът е само един: България умира!

По официални данни, най-после сравнително верни, населението на БГ годишно намалява с 80 000 души. Или 220 на ден, 9 на всеки час. 

 

Ето анатомията на демографската катастрофа, най-страшният проблем на Отечеството:

България е на първо място в света по най-голяма смъртност, 15,3 промила годишно. По раждаемост, независимо от плодовитостта на циганите, сме на последно място от 210 страни. Ние сме с най-голям отрицателен прираст и сме световни шампиони по намаляване и изчезване на населението.Всеки ден у нас умират по 300 души, 5-6 (2%) от тях се самоубиват (!). Раждат се дневно 164 деца, 91 (55%) от тях нямат за майчин език българския, 18 (11%) са недоносени, 5 (2%) са изоставени, 7 (4%) са с малформации и т.н.

 

Непълнолетни майки за един ден на 2015 г. са родили средно по 13 (8%) деца. Средно на ден са извършени 74 аборта, предимно от етнически българки.

Всеки ден емигрират безвъзвратно по 82 души, предимно млади и образовани хора с децата си.

Така, значи, всеки час умират 12 души, раждат се само 7. Абортират 3 жени. Емигрират 4 души. Това е истината, официалната. Неофициалната е по-ужасяваща. България умира.

 

Логично ние с най-ниска продължителност на живота - 71,2 години при мъжете и 78,2 години при жените - в цяла Европа. 

Ние сме и с най-старо и най-бързо застаряващо население в Европа. Броят на възрастните хора в относителни числа постоянно нараства, което поставя под съмнение функционирането на пенсионната система. Само след едно-две десетилетия тя ще изгърми, пенсии няма да има, защото няма да има кой да изкарва парите за тях със своя труд.

 

Много от причините за демографската катастрофа се крият от властите. Крие се, например, статистиката за абортите в България. От 1953 г., когато за първи път имаме статистика за легални аборти „по желание“, броят им започва да нараства, не слиза под 100 000, а за определени години броят на легалните аборти достига около 160 000. Не говорим за нелегалните аборти, които може би са около 30% от легалните. Значи, у нас е имало години, когато са умъртвявани най-малко по 200 000 заченати бебета. Интересно колко ли милиона щяхме да сме сега, ако абортите бяха забранени, като в много други страни, 15 милиона, 20 милиона?

 

Валерито от Ямбол, сега вицепремиер, гордо обяви някъде из сутрешните предавания, че някоя си "професор Христова от БАН" щяла да му прави Демографска Стратегия, и то Национална, нещо като Великата Българска Ограда. 

В БАН сега нямат Демографски институт, имаше навремето, но банаджиите го закриха като ненужен, щото у нас нямало демографски проблеми. 

В БАН сега имат Институт за изследване на океаните, имат Институт за изследване на Космоса, имат Астрономически институт, Математически институт и др. , общо 42 института с 10 000 "учени" на държавна издръжка. Банаджиите изследват още и Ванга, изследваха дупката в с. Царичина, планетата Венера, билката "Бабини зъби", изследваха и Стратегическите дълбочини на Давутоглу.

 

В БАН има и един Институт за изследване на населението и човека, там "работят" стотици "учени". Има и друг Институт за изследване на обществото и знанието, и там е същото положение. Каква е разликата между двата института не е ясно. Голямо изследване пада там. Досега тези хорица разработиха няколко "Национални стратегии за демографско развитие на България", срещу пари, разбира се, нищо че са държавна институция на бюджетна издръжка. България е в клинична демографска смърт.

 

Президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов смекчава мрачната перспектива за бъдещите пенсионери. „Пенсионната система не е под заплаха, тя е гарантирана със закон. Някои неща в нея се нуждаят от преподреждане. Има и сребърен фонд, който ще помага на пенсионната система”.

 

Манолов не крие, че системата се нуждае от реформиране: „Наистина търпи усложнения заради демографския проблем. Трябва да бъдат прекратени безчинствата, които се наричат допълнително задължително пенсионно осигуряване. Този детайл ще доведе до това, че след няколко години хора, които получават пенсии и добавка ще взимат по-малко пари от тези, които получават само пенсии”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4694 |24.08.2017 Втори смъртен случай в Асеновград: 37-годишна родилка почина след секцио . 6| 23641 |23.08.2017 Само във Фрог: Библиотекарите контролират над 10 000 властимащи с досиета в ДАНС . 3| 10050 |23.08.2017 Проф. Аврамов за Фрог: Прокурори тормозят онкоболни заради слугинаж към Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads