Реклама / Ads
0| 5934 |18.10.2017 СВЯТ

Прогноза: Брекзит може и да не се състои

.
В момента тече инициатива на част от депутатите от Консервативната партия, начело с бившия финансов министър Кенет Кларк, да се гласува поправка в Закона за оттегляне на Великобритания от ЕС, в която да бъде заложено парламентът да има правото на вот, в случай че се стигне до това да няма сделка между Великобритания и ЕС.
 
На 15-ти октомври, вицепредседателят на Лейбъристката партия, Джон Макдонъл, обяви, че партията ще подкрепи инициативата на Кенет Кларк, което означава, че поправката ще мине, т.е. парламентът ще има право на вот, ако се стигне до разпадане на преговорите. Освен това, Макдонъл каза, че в случай на подобно гласуване, Лейбъристката пария със сигурност ще гласува против излизането на Великобритания от ЕС без сделка, съобщи телевизия "Скай нюз".
 
На практика, ако се стигне до вот в парламента дали Великобритания да излезе от ЕС без сделка и парламентът гласува против, както би станало, това ще е равнозначно на вот за оставане в ЕС. Ако никакъв друг вариант за действие не бъде предложен от правителството, подобен вот би означавал, че депутатите не искат Великобритания да излиза от ЕС и страната ще трябва да се обърне към ЕС за разрешение да остане, което може да стане, ако всички страни-членки единодушно го одобрят.
 
Ако този сценарий се реализира, правителството на Тереза Мей ще падне и да се свикат нови парламентарни избори. А на тях победата на Лейбъристите е много вероятна. Дори сам по себе си, този факт ще е стимул за депутатите от Лейбъристката партия, които са привърженици на Брекзит, да гласуват против излизането на страната от ЕС без сделка, пише БГ бен.
 
Някои от депутатите от Консервативната партия, подкрепящи оставането на Великобритания в ЕС, днес смятат, че е по-добре да изтърпят няколко години управление на Джереми Корбин, отколкото торите да управляват в първите няколко години след Брекзит, което в дългосрочен план ще ги направи напълно неизбираема партия, затова и част от тях ще подкрепят вота за това страната да не излиза от ЕС без сделка. Вот, който ще доведе до краха на правителството.
 
Странното е, че подкрепящите Брекзит, днес искат да няма сделка между Великобритания и ЕС, а само преди година пееха друга песен
 
По време на референдума и след него, почти не можеше да се намери ТВ или радиостанция, по която поредният брекзитър да не уверяваше аудиторията, че заради това, че европейците продавали повече стоки на британците, отколкото обратното, видите ли, паниката отвъд Ламанша ще бъде такава, че търговските отношения на Великобритания с ЕС няма как да не си останат същите.
 
Само преди година, министърът на международната търговия - Лиъм Фокс, декларира, че постигането на договореност между Великобритания и ЕС щяло да бъде „най-лесната сделка в човешката история.”
 
Сега много от подкрепящите Брекзит започнаха да променят позицията си - тъй като ЕС се бил оказал по-неотстъпчив от очакваното, Великобритания трябвало да отговори подобаващо и да се готви за излизане от преговорите.
 
Причината, поради която привържениците на Брекзит искат да няма сделка между Великобритания и ЕС, е че според тях този сценарий ще гарантира мечтания им, „чист”  Брекзит, при който връзките с ЕС да бъдат сведени до минимум. И техните опасения са, че Тереза Мей и финансовият министър, Филип Хамънд, се опитват да прокарат идеята, че за да има сделка с ЕС, ще трябва да се запазят някои от елементите и задълженията на настоящото членство на Великобритания.
 
Политическата ситуация в страната стана напълно нелогична. Все още имаме министър-председател от Консервативната партия, който дълбоко в себе си иска страната да остане в ЕС, но се опитва да постигне сделка за напускането й.
 
Лидерът на опозицията пък, дълбоко в себе, си иска страната да напусне ЕС, но е поставен начело на партия, която иска страната да остане поне в единния пазар.
 
Оказва се, че в тази ситуация, най-добрата стратегия на поддръжниците на Брекзит е да позволят на правителството да договори някаква сделка с ЕС, само и само за да не се стига до вот в парламента относно това дали страната да напусне без сделка.  За поддръжниците на оставането на Великобритания в ЕС пък е най-добре да се стигне до подобен вот, защото той ще е съвсем легален начин Брекзит да не се осъществи. Поне засега.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5595 |17.10.2017 Прогноза: До края на петролната ера остават 5 години . 1| 4295 |15.10.2017 Британският парламент ще блокира Брекзит ако няма споразумение с ЕС . 4| 5254 |14.10.2017 Във Великобритания все повече хора съжаляват за Брекзит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads