Реклама / Ads
30| 7043 |22.07.2014 НОВИНИ

Прокуратурата бърза да обвини шефа на КТБ за каквото й да е

.
Прокуратурата, начело с обвинител №1 Сотир Цацаров и градският прокурор на София Христо Динев умуват как да обвинят и да вкарат в ареста шефа на КТБ Цветан Василев. Всичко това става под диктовката на депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщи сайтът „България нюз”.
 

 

„Под натиска на Делян Пеевски, главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил на градския прокурор Христо Динев (кадър на следовател Пеевски) да измисли каквото й да било, но да вкара в затвора Цветан Василев. Написано е обвинение на Цветан Василев за подбудителство по чл. 203 от НК за длъжностно престъпление, т.е.че той е  подбудил изпълнителния  директор Орлин Русев - за какво точно - сега се умува, след като изгърмя като балон измислицата за изнесените в чували 206 милиона лева и за "кредитната дупка" от 3,5 милиарда лева. Отново съчинения по картинка!”, отбелязва медията. Има предположения, че това вероятно ще се случи в петък, веднага след като правителството подаде оставка.

 

Опитни прокурори обясниха пред Фрог нюз, че обвинения по този член за подбудителство рядко се гледат в Софийски градски съд и много често престъпленията се преквалифицрат от прокуратурата на по-късен етап от разследването. Причините за това са няколко. Една от тях е, че дори Орлин Русев да признае, че е бил притиснат да извърши престъпление от Василев това не е достатъчно за съда, за да го признае за виновен.  Необходимо е да се съберат и много други доказателства, като например по какъв начин е станало това, защо точно него е избрал, имал ли е реално тази възможност, целял ли е крайният резултат.

 

Според правото подбудителството се счита за особена форма на съучастие. В тази посока трябва да има широк спектър от данни по делото, за да може по точи член да се повдигне обвинение и след това да се защити в съда. Магистратите при подобен казус отчитат дали деянието представлява особено тежък случай т. е дали деецът е с висока степен на обществена опасност. Именно тук се отчита какви престъпления преди това уличеният е извършил и от какъв характер са те. Най-трудният момент при защитната теза на държавното обвинение е да докажат умисъл, категорични са експертите по право. Те правят и разграничение между подбудителство и подбуждане. Първото според НК е престъпление, а второто - не. При него дори да има натиск да се извърши дадено престъпление, ако то не стане факт, деянието не се наказва от закона, уточниха от държавното обвинение.

В прокуратурата и следствието били притеснени от липсата на доказателства за повдигане на облвинение срещу Василев. В същото време бързали да изпълнят желанието на своя ментор от ДПС преди служебото правителство да е започнало работа. Целта е да бъде дискредитиран мажоритарният собственик на КТБ пред оманските му партньори и банката отново да бъде "сервирана" за национализация, какъвто е замисълът на целия сценарий, който се разиграва в държавата вече два месеца.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4661 |21.07.2014 Прокуратурата подхваща фонд "Земеделие" . 11| 5193 |19.07.2014 Киев обвини сепаратистите в унищожаване на улики за катастрофата . 2| 5180 |16.07.2014 Кредитни досиета не са изчезнали от КТБ, обявиха от прокуратурата . 17| 6204 |16.07.2014 Прокуратурата потвърди, че кредитни досиета от КТБ не са изнасяни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads