Реклама / Ads
23| 4870 |11.10.2013 НОВИНИ

Реформаторите искат ново разглеждане на казуса "Пеевски"

.
Източник: Булфото
Реформаторският блок внесе днес правно становище с предложение до президента Росен Плевнелиев за сезиране на Конституционния съд по казуса Делян Пеевски. Седемте партии и представителите на Гражданския съвет настояват държавният глава с правомощията му дадени по Конституция да възстанови справедливостта в страната и да отправи ново искане КС да обяви за противоконституционно Пеевски да бъде народен представител.
 

Две са нещата, които реформаторите представят като аргументи за искането си. Първо, те настояват да се отправи тълкувателно питане до КС дали с акта на избор на Пеевски се прекратява автоматично мандатът му като депутат или е необходимо изрично той да подаде оставка. Според експертите на блока пълномощията се прекратяват с акта на избор, тъй като той има правопораждащ ефект, а несъвместимостта е ясно е разписана в чл. 72 от Конституцията на страната.

Второ, демократичните партии и Гражданският съвет настояват да се обяви за противоконституционно решението на парламента за отмяна на решението за избор на Пеевски за шеф на ДАНС. Това решение за отмяна нарушава принципа за разделение на властите, аргументират се юристите на блока, като се позовават на чл. 84, т.8 от Конституцията.

Тези два въпроса не са засегнати в решението на Конституционния съд от понеделник и именно затова от Блока вярват, че едно ново преразглеждане на казуса, което отговаря на тези въпроси, ще доведе до справедливо решение, за което българската общественост има очакване.

Освен до президента Реформаторският блок внесе предложението си и до всички останали институции, които имат право да сезират Конституционния съд - Главния прокурор, Министерски съвет, председателя на парламента, Върховния касационен и Върховния административен съдилища. "Време е всяка институция да се определи от коя страна на бариерата застава.", коментира Петър Москов от ДСБ на влизане в президентството.

"Това, което ние днес питаме е има ли право Народното събрание да нарушава Конституцията", посочи още той. По думите му искането на Блока е възможност Конституционният съд да се върне към основната си фукция на фундамент на държавното устройство от това, в което се е превърнал - поддръжник на мафиотската инфилтрация на всички нива в държавата.

От блока бяха категорични, че искането им съдът да обяви за неконституционно оставането на Пеевски като депутат по никакъв начин не означава, че подкрепят възможноста той да е и председател на ДАНС. "Изборът му на този пост беше един дивашки акт, който изправи на нокти десетки хиляди български граждани, което и прекрати мандата му", коментира социологът Цветозар Томов от Гражданския съвет. "Всеки опит с юридически хватки той да бъде възстановен в парламента не кореспондира с морала и не може да се счита за нормално", категоричен беше той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5118 |10.10.2013 БСП искат глоба за пияни пешеходци . 47| 7216 |09.10.2013 Социолози: Пат между ГЕРБ и БСП, Бареков бие Реформаторите . 7| 4829 |09.10.2013 БСП депутат: Внимавайте с новото намаление на тока! . 44| 5717 |08.10.2013 Реформаторите: Незабавна оставка на правителството подкрепяно от БСП, ДПС и АТАКА

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads