Реклама / Ads
25| 3829 |23.01.2021 НОВИНИ

Републиканци за България: Настояваме за спиране на плащането на наемите на студентските общежития

.
ПП „Републиканци за България“ се обръща към Министъра на образованието и науката и към всички ректори на висши училища в България с настояване да бъде временно преустановено плащането на наемите на студентските общежития. Според данните на МОН към 30.11.2020 г. в студентски общежития в страната са настанени 34 970 студенти, от които 4 144 са в общежития към държавното предприятие „Студентски столове и общежития“ и 30 826 в общежития към автономните университети.
 

Напомняме, че съгласно Заповед на Министъра на здравеопазването от 27.10.2020 г. за въвеждане на противоепидемични мерки на територията на Република България, присъственият учебен процес във висшите училища е преустановен. В следствие на тази заповед, голяма част от студентите не обитават общежитията си, но въпреки това те са принудени да заплащат наемите за тях.


Обръщаме внимание на министър Вълчев и ръководителите на висшите училища, че икономическите последици от пандемията се отразяват изключително тежко върху българските студенти. Трябва да отбележим също, че дистанционната форма на обучение създава допълнителни предпоставки за масово освобождаване на студентските общежития. Към момента по-голямата част от тях остават необитавани, а предвид задаващата се поредна дистанционна сесия, обстановката едва ли ще бъде променена.


От ПП „Републиканци за България“ настояваме държавата да преосмисли политиката си по отношение на младите хора, които към днешна дата са в период на придобиване на висшето си образование и да представи в най-кратки срокове адекватни механизми за укрепването на финансовата и икономическа стабилност на българските студенти. Временното преустановяване на плащанията на наемите на студентските общежития, което да продължи до края на извънредната епидемична обстановка ще бъде първата стъпка в тази посока.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 5088 |22.01.2021 Републиканци за България настояваме проф. Илия Гюдженов да поднесе публично извинение на сънародниците ни в чужбина . 19| 3314 |22.01.2021 Републиканци за България със седем въпроса към външния министър Екатерина Захариева . 15| 3388 |18.01.2021 Републиканци за България инициират подписка за изграждане на канализация в кварталите ”Драгалевци” и ”Симеоново” . 11| 3636 |17.01.2021 Републиканци за България: Премиерът Борисов не дели кметовете, но не точно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads