Реклама / Ads
61| 7747 |08.11.2021 ИНТЕРВЮ

Рецепта за перфектна COVID буря: Морбили, антиваксъри, нехайство и политическа (зло)употреба

.
Източник: БГНЕС
България продължава да е последна по ваксинация срещу COVID-19 в Европа. Здравното министерство уж продължава борбата с вятърни мелници, но оказва се проблемът със скептицизмът по отношение на ваксинацията изобщо не е ново явление. Сега за съжаление берем плодовете на собственото си нехайство и търпим последствията от бездействието на здравните власти у нас.
 

Годината е 2017. Тогава в България все по-големи стават страховете, че страната ще се сблъска с епидемия от морбили, след като в съседна Румъния са регистрирани десетки случаи през септември 2016 г., броят на жертвите към март 2017 г. достига близо 20 души. Така през април 2017 г. у нас са засечени първите случаи на морбили в някои крайни ромски квартали - 53 случая в Пловдив, от които 38 - деца между 0 и 4 г. 

 

Още в началото на 21-ви век се заражда някаква “антивакс” мода и определени групи хора успяват да избегнат имунизацията заради “информиран избор”. 

 

Тази информация обаче може да бъде подвеждаща. Ето така например въпреки очевидно многобройните епидемиологични доказателства, че няма причинно-следствена връзка между ваксината срещу морбили и аутизма, нивата на ваксинация в някои развити страни спадат тъкмо поради такива опасения. Това се наблюдава и в България. У нас няма точна статистика на ваксинираните срещу дребна шарка деца. Има множество регистрирани проформа, които не са получили доза. Това се дължи на едно - групите, които събират родители и лекари антиваксъри, които дават тласък на антивакс движението в България. 

 

Ваксината срещу морбили е задължителна в България. Няма обаче някакви съществени последствия за семействата, които отказват да имунизират децата си. Така родителите имат право да откажат писмено с документ, подписан при личния лекар. Може да се стигне до привикване в съответното РЗИ и глоба, която варира от 50 до 200 лева. Има и известни рестрикции по отношение допускането на деца в детски градини. Но подобни санкции по-скоро засилват корупцията в здравната система и фалшифицирането на документи, се посочва в доклад на Европейската комисия.

 

Достатъчен имунитет срещу дребна шарка в България не може да има заради ниския процент ваксинирани. Министерството на здравеопазването трябва да бъде по-активно не само сред ромските общности, но и да заема голяма част от дебата с родителите, които са против ваксините и то не само чрез налагане на ограничения или санкции, но и чрез подробна информационна кампания.

 

Четири години по-късно светът се бори с пандемия от COVID-19. Ваксина има и голяма част от населението в Европа вече е имунизирано. В България обаче нещата не са съвсем така. Страната ни е последна в ЕС по брой ваксинирани срещу коронавирус. На този фон болниците са под натиск заради четвъртата вълна на инфекцията, удряме нови печални рекорди, здравните власти се принудиха да въведат “зелен сертификат”, който обаче започна да действа от днес за утре, предизвика остри реакции и доведе до отпор, а общото впечатление за овладяването на здравната криза в страната е за пълен хаос. 

 

Не е ясно какво точно прави Министерството на здравеопазването, за да накара хората да се ваксинират. Екипът ни потърси ръководството на МЗ още преди седмица, за да поиска информация по отношение на ваксинационната кампания. Въпросите ни обаче останаха без отговор над седмица, а освен това никой в пресцентъра на ведомството не отговори на обажданията ни. 

 

По темата мълчат и от Българската православна църква. Светият Синод няма официална позиция по отношение на ваксинацията. ФрогНюз потърси патриаршията за коментар, но и от там не получихме отговор в продължение на няколко дни. 

 

Кой е виновен за комуникационната каша, възходът на антивакс настроенията и предизвестен ли бе ударът на дъното по отношение на ваксинацията срещу COVID-19 у нас? 

 

Ето какво смята комуникационният експерт Любомир Аламанов: 

 

Господин Аламанов, каква вина носят медиите за колебанието в обществото по отношение на ваксините срещу COVID-19? Те дадоха трибуна за изразяване на противоречиви мнения, което даде повод за съмнения в ефективността на препаратите. 

 

Медиите имат доста голяма отговорност към всички процеси по масово информиране на обществото. У нас няма много специализирани медии, които да различават науката от антинаучността. Политиката от време на време навлиза като основен лайтмотив и понякога медиите не са виновни, че политиците дават противоречиви сигнали. Изкусително е да се каже, че медиите са виновни, защото дават трибуна на антиваксърите. 

 

Но за съжаление първи тон за това дадоха политиците. Да си спомним кой направи алтернативен щаб с явно изразени антиваксърски присъствия и кой подкрепи първоначално тези хора, говорещи против ваксините. Ако това не се беше случило, медиите нямаше да смятат, че има алтернативно мнение. Да, може би това е криворазбрано приемане на идеята за плурализъм, но в науката няма понятие като “алтернативно мнение”. Научният подход е ясен - учен изказва хипотеза, но тя трябва да се докаже или да се представи изследване, което да даде емпирични данни така, че всяка лаборатория да може да ги потвърди. Няма алтернативни факти. Няма тълкуване.

 

Доц. Мангъров още миналата година каза, че този юни COVID-19 ще изчезне. Това не се случи. Този човек трябваше никога повече да не получи внимание, защото излъга. И го правеше непрекъснато. Въпреки това медии и журналисти продължаваха да го търсят, за да дава алтернативно мнение. Това е все едно да се търсят плоскоземци, които да дават алтернативно мнение за това, че Земята е плоска и да се прави дебат с тях по такава глупост. 

 

Къде беше Министерството на здравеопазването в този процес? Говореше се за “информационна кампания”, но тя сякаш остана на хартия. 

 

Комуникацията е сложна наука, която се занимава с човешките възприятия. Една малка кампания не може да реши глобален проблем. Още преди 3-4 години в Центъра за анализи и кризисни ситуации предупредихме, че антиваксърите могат да са проблем. Дадохме насоки как да се направи цялостна, бавна и постепенна информационна кампания за ползите от науката, ваксините. Ако тогава политиците се бяха задействали, може би нямаше да стигнем до тук. 

 

Освен това през последните 5-6 години сме подложени на яростна антиевропейска кампания от страна на формации, наричащи себе си “патриотични”. Те положиха огромни усилия с помощта на фалшиви новини и факти да разколебаят голяма част от населението и да дадат трибуна на най-отявлените измамници срещу западната цивилизация. 

 

Истанбулската конвенция ли имате предвид? 

 

Не само. Спомнете си казуса с онова училище в Сливен, където изведнъж се пусна слух, че норвежки влакове крадат децата. Всички родители уплашени и обезумели тичаха, за да си взимат децата и да ги крият вкъщи, защото норвежци с влакове щели да им ги откраднат. Това може би звучи смешно, но на дългата права тази заигравка с естествените страхове на хората ни доведе до това положение

 

Същите хора, които бяха против Истанбулската конвенция, преименуваха групите си срещу Националната стратегия за детето, след това - срещу 5G телеком мрежите и сега - срещу ваксината. Те вече преименуват групите си за такива срещу тестването. Най-вероятно ще тръгнат срещу компютрите, автомобилите, техниката. Има цялостна истерия по връщане към едно мрачно и безпросветно Средновековие. 

 

Една рекламна кампания на едно министерство трудно може да постигне резултати. В западните страни хората вярват на науката и институциите, защото това е плод на десетилетия комуникация. Тук това го изоставихме. Последното правителство на Бойко даде трибуна на тези яростни антиевропейски кампании, за да оцелее. 

 

Как за няколко месеца едно министерство да направи нещо срещу години на целенасочени дейности? 

 

А какво може да се направи? 

 

В момента най-добре е да се потърсят локалните лидери на мнение - общностите, на които хората все още вярват. 

 

Това на първо място са лекарите. Ужасяваща е статистиката, че повече от 50% от джипитата не се ваксинират и говорят срещу ваксините по принцип. Това е чудовищно. Трябва да се види защо това е така, какво ги притеснява и ако трябва - първо с тях да се поговори. Каквато и кампания да се направи, ако личните лекари говорят срещу ваксините, ние сме безсилни.

 

На второ място - да се говори с учителите. Защо огромна част от тях отказват да се ваксинират? Учителите пеят “Напред - науката е слънце!”. Защо не вярват на тази наука, какво ги притеснява? Ако трябва - да се направи кампания сред тях. 

 

Защо полицаите са против ваксините? Имаше декларация на синдиката, че не искат “зелен сертификат”, не искат да се ваксинират. Защо? Какво ги притеснява? Да се отиде, да се видят конкретните причини и ако трябва - да се направят срещи и да се говори с тях. 

 

Защо държавната администрация отказва да се ваксинира? В нормалните страни даже има закони за задължително ваксиниране на държавната администрация. Това са хора, на които всички ние плащаме пари, заплати, но те се държат антинаучно. Аз не искам да плащам заплата на хора, които вярват в извънземни. 

 

Стигаме до оглушителното мълчание на Българската православна църква.

 

Това е официалната религия в България. Тя получава пари от държавния бюджет. Тя се занимава с концертите на Мадона, ролекси. Светият Синод е изоставил своето паство. Тук няма нищо общо вярата, а действията на ръководството на църквата, които пораждат съмнения, че те са част от структурите на Държавна сигурност. Въпросът е защо не го правят. Папата, ислямските духовници, евреите, индуистите - всички религиозни деноминации по цял свят призовават за ваксинация. Всички. Единствените, които не казват нищо са руската и българската православна църква, което е много показателно.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 11054 |24.03.2021 Първан Симеонов пред Фрог: COVID-19 може да делегитимира изборите . 54| 25205 |07.12.2020 Проф. Асена Сербезова: Ваксините срещу COVID-19 ще са под условие . 3| 8548 |19.06.2020 Д-р Станимир Хасърджиев пред Фрог: Кризата не е COVID-19, а другаде и Националната педиатрия е част от решението . 99| 182202 |12.05.2020 Д-р Георги Тодоров пред Фрог: 76% от хората не могат да хванат COVID-19. Нещата отиват на изуй гащи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads