Реклама / Ads
10| 5320 |13.08.2019 СВЯТ

”Росатом” призна: Ядрената експлозия с жертви е свързана с изпитания на нови оръжия

.
Четири дни след ядрената експлозия, при която загинаха най-малко петима учени в база в Русия, руските власти признаха вчера, че инцидентът е свързан с изпитания на нови оръжия, и обещаваха да ги доведат докрай, предаде Франс прес.
 

Американски експерти предполагат, че инцидентът може да е бил свързан с тестове на крилатата ракета "Буревестник", едно от новите оръжия, които президентът Владимир Путин обяви в началото на тази година за "непобедими".

 

Без да е толкова конкретна, руската ядрена агенция увери вчера, чествайки паметта на петимата си загинали служители, че иска "да продължи работата по новите видове оръжия, която във всеки случай ще бъде продължена докрай".

 

"Ние ще изпълним задълженията, поверени ни от родината и нейната сигурност ще бъде напълно гарантирана", заяви шефът на "Росатом" Алексей Лихачов, цитиран от руските информационни агенции.

 

Американският президент Доналд Тръмп заяви вчера, че знае "много" за експлозията. Той добави, че САЩ имат подобно оръжие. "САЩ научиха много от експлозията на дефектна ракета в Русия", написа Тръмп и спомена ракетата "Скайфол". - "Имаме подобна технология, но по-напреднала".

 

Хиляди хора присъстваха вчера на погребенията на петима руски ядрени инженери, загинали при експлозия по време на изпробване на нов ракетен двигател, предаде Асошиейтед прес.

 

Междувременно загиналите ядрени инженери бяха погребани в Саров, където се намира основният руски център за изследване на ядрените оръжия и където те са работили. Знамената бяха свалени наполовина в града на 370 километра източно от Москва, който е база за руската програма за ядрени оръжия от края на 40-те години. Ковчезите бяха изложени на главния площад на Саров, преди да бъдат откарани до гробището.

Директорът на "Росатом" Алексей Лихачов нарече жертвите "истински герои" и "гордост за нашата страна".

 

"Работата ни по разработването на нови оръжия, която със сигурност ще бъде завършена, ще е най-добрият начин да им се отдаде почит", каза Лихачов на погребението.

"Росатом" каза, че експлозията е станала, докато инженерите са изпробвали ядрен източник на енергия за ракетен двигател. Местните власти в намиращия се недалеч град Северодвинск съобщиха за краткотрайно повишаване на радиационния фон, но не казаха нищо за риск за здравето на хората.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4367 |04.11.2018 Северна Корея заплаши, че ще върне ядрената си програма . 0| 3733 |25.10.2018 Рияд призна: Убийството на Хашоги е предумишлено . 1| 3571 |30.08.2018 ООН: Иран спазва условията на ядрената сделка от 2015 г. . 5| 4287 |04.08.2018 Северна Корея не е прекратила ядрената и ракетната си програма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads